ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ
Το έργο «Δέκα μικροί νέγροι» αρχίζει να παίζεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, μετά την αποπομπή του Βαγγέλη Παπαχρήστου. Το κυβερνών κόμμα μένει με 156 βουλευτές, το βασικό όμως είναι ότι εξαντλούνται τα όρια αντοχής πολλών ακόμη βουλευτών.
Βουλευτές και κομματικά στελέχη διαμηνύουν όλο και εντονότερα ότι τα περιθώρια συμφωνίας με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική λιγοστεύουν δραματικά, καθώς λόγω των πιέσεων που δέχονται από τους ψηφοφόρους τους, όλο και περισσότεροι δεν μπορούν πλέον να σταθούν στο χώρο τους.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Β. Παπαχρήστο ήταν η σύγκρουσή του με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, στη θυελλώδη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής στην αρχή της εβδομάδας. Στα οικονομικά επιχειρήματα (που εδώ και καιρό έχει δημοσιοποιήσει ο βουλευτής) ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «εσείς (σ.σ. οι βουλευτές) ψηφίσατε το μνημόνιο» (ο ίδιος δεν είναι βουλευτής). Αυτή η αποστροφή φαίνεται ότι ήταν καθοριστική για να καταψηφίσει ο κ. Παπαχρήστος το πολυνομοσχέδιο επί της αρχής. Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει για τη στάση του την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και δεν υποχώρησε παρά τις πιέσεις από το Μέγαρο Μαξίμου. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γνώριζε ότι θα ψηφίσει αρνητικά, γι' αυτό και ανακοίνωσε αμέσως τη διαγραφή του, αν και δεν είχε τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά ο Γ. Παπανδρέου είχε δηλώσει πως όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Ομως, η στάση του Β. Παπαχρήστου έδειξε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά του. Εδώ και ένα χρόνο έχει αποφύγει να μιλήσει στην ολομέλεια της Βουλής, περιοριζόμενος να αναπτύσσει τις -σαφώς αντίθετες με την ακολουθούμενη πολιτική- απόψεις του στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών. Ο ίδιος προέρχεται από τη γενιά του Πολυτεχνείου, ήταν στέλεχος του ΚΚΕ στο Λονδίνο όπου σπούδασε. Μετά το 1989 αποχώρησε διαφωνώντας με τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΝ και αργότερα συνεργάστηκε με τον Γ. Παπανδρέου, του οποίου υπήρξε σύμβουλος στο υπουργείο Εξωτερικών. Εξελέγη βουλευτής Πρέβεζας το 2004 και στάθηκε συνεχώς δίπλα στον Γ. Παπανδρέου. Θεωρεί, όμως, αδιέξοδη την πολιτική της κυβέρνησης.
Νέος εκβιασμός
Η περίπτωση Παπαχρήστου έχει σίγουρα τα προσωπικά της χαρακτηριστικά, όμως απηχεί το κλίμα που υπάρχει στην ΚΟ. Μετά τους τρεις του Μαΐου (Σακοράφα, Δημαράς, Οικονόμου) προέκυψε η αρνητική ψήφος του Β. Παπαχρήστου. Τα προβλήματα μπορεί να εμφανίζονται ξαφνικά λόγω των δραματικών εξελίξεων και όχι επειδή κάποιοι οργανώνουν «εσωκυβερνητική αντίσταση». Αλλωστε, τα παλαιά κυβερνητικά στελέχη, όσο και αν διαφωνούν, έχουν διαφορετική ατζέντα και διαφορετική υπομονή σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις. Ομως, οι μεμονωμένοι βουλευτές και κυρίως τα κομματικά και συνδικαλιστικά στελέχη δείχνουν να εξαντλούν τα όριά τους.
Οι βουλευτές διαμήνυσαν τις τελευταίες μέρες στην κυβέρνηση ότι με την πολιτική της οδηγεί την κατάσταση στο γκρεμό και ότι τα εκβιαστικά διλήμματα κάποια στιγμή δε θα φέρουν αποτελέσματα. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επισήμαναν ότι τα μέτρα που κλήθηκαν να ψηφίσουν τώρα ήταν προσυμφωνημένα και υπογεγραμμένα από τις 6 Αυγούστου (επικαιροποιημένο μνημόνιο), άρα δεν υπάρχει θέμα κατεπείγοντος. Συμπέρασμα: μετά τον εκβιασμό στις εκλογές, υπάρχει και εκβιασμός προς τους βουλευτές. Το κλίμα αυτό, λοιπόν, οδηγεί σε περιπέτειες το κυβερνών κόμμα.

«Πράσινοι» συνδικαλιστές: Να πέσει η κυβέρνηση!

Πολεμικό κλίμα επικρατεί και στις τάξεις των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ. Οι «πράσινες» ηγεσίες των συνδικάτων δηλώνουν η μία μετά την άλλη ότι πλέον στοχεύουν στην ανατροπή της κυβέρνησης. Μπορεί να μην έχουν την αποδοχή της κοινωνίας (ακόμη) ή μέρους των άλλων εργαζομένων, οι συνεχείς όμως περικοπές μισθών, οι ριζικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ και στο στενό δημόσιο τομέα οδηγούν την «πράσινη» συνδικαλιστική ηγεσία στα οδοφράγματα και σε συνεχείς κινητοποιήσεις. Οι Παναγόπουλος και Παπασπύρος (ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ) είναι σε δύσκολη θέση, αδυνατώντας να ελέγξουν την κατάσταση, όμως στις ΔΕΚΟ και στις Ομοσπονδίες οι «πράσινοι» έχουν σηκώσει τις σημαίες του πολέμου. Ο Κούκος (ΟΤΟΕ), η Στεκουλέα (ιδιωτικοί υπάλληλοι), ο Φωτόπουλος (ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ), όπως και οι ηγεσίες στις συγκοινωνίες δεν κρύβουν ότι ο πόλεμος με την κυβέρνηση θα είναι ολοκληρωτικός.
Στο οργανωμένο ΠΑΣΟΚ η βάση είναι διαλυμένη, με τον Γ. Παναγιωτακόπουλο να διατηρεί μια μικρή αλλά οργανωμένη εσωκομματική αντιπολίτευση (Αριστερή Πρωτοβουλία) που μπορεί να είναι και η ηπιότερη μορφή αντίδρασης. Την ίδια ώρα, στο περιβάλλον του πρωθυπουργού ερίζουν ακόμη για το ποιος θα έχει το συντονισμό της κυβέρνησης αλλά και της κοινοβουλευτικής ομάδας, δείχνοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι δεν κατανοούν το τι ακριβώς συμβαίνει στο κυβερνών κόμμα

agelioforos.gr