Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

"Ο σακχαρώδης διαβήτης τείνει να λάβει χαρακτηριστικά παγκόσμιας επιδημίας"

http://www.liako.gr/scietech/images/stories/82048.jpg«Η μεσογειακή διατροφή και το καθημερινό ζωηρό περπάτημα για μισή ώρα είναι αρκετά για να προλάβουν ή και να αναστρέψουν την πορεία προς την παχυσαρκία και το διαβήτη τύπου 2», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής Γ' Παθολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, Σταύρος Παππάς, με αφορμή το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας και Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα (3-5 Δεκεμβρίου).
Ο σακχαρώδης διαβήτης, είπε ο κ. Παππάς, τείνει να λάβει χαρακτηριστικά παγκόσμιας επιδημίας, καθώς σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 246 εκατ. διαβητικοί σε όλο τον κόσμο, ενώ υπολογίζεται ότι το 2025 θα ανέρχονται σε 380 εκατ.
Στην Ελλάδα καταγράφεται ετήσια αύξηση της συχνότητας εμφάνισης διαβήτη 4% ετησίως. Οι διαβητικοί στη χώρα μας εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 1 εκατ. άτομα και στο επίπεδο των συχνότερων επιπλοκών της ασθένειας υπολογίζεται ότι από αυτούς τα 2/3 πάσχουν και από αρτηριακή υπέρταση.
Σύμφωνα με μελέτες, κάθε 24 ώρες διαγιγνώσκονται 3.600 νέες περιπτώσεις διαβήτη. Το τραγικό είναι ότι το 25% της «δεξαμενής» των διαβητικών αποτελούν σήμερα παιδιά και αυτό οφείλεται στην αλματώδη αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας.

Πρόσφατη μελέτη σε μαθητές δημοτικού στο νομό Αττικής έδειξε ότι το 27,8% των αγοριών ήταν υπέρβαρα και το 12,3% παχύσαρκα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τα κορίτσια ήταν 26,5% και 9,9%. Ανάλογη μελέτη στο νομό Θεσσαλονίκης είχε παρόμοια ευρήματα (22,2% υπέρβαρα και 4,1% παχύσαρκα παιδιά ηλικίας 11-17 ετών).

Πηγή: (ΑΠΕ- ΜΠΕ)