Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Η Χίλαρι κουράστηκε να ζητάει συγγνώµη

∆ύσκολες στιγµές γιατην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτµεντ
Ο ιδρυτής του Wikileaks θεωρεί πως η Χίλαρι Κλίντον «πρέπει να παραιτηθεί» µετά τη δηµοσιοποίηση εγγράφων, στα οποία φέρεται να ζητά από αµερικανούς διπλωµάτες να κατασκοπεύουν. Ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει την πρόταση αυτή «γελοία». Οµως η Χίλαρι έχει ήδη τηλεφωνήσει σε 20 ηγέτες κρατών για να τους ζητήσει συγγνώµη...

Οι δύο ισχυρές κυρίες της διεθνούς πολιτικής σκηνής, η γερµανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον συνοµιλούν στο πλαίσιο των εργασιών του ΟΑΣΕ. Σίγουρα, κάτι θα είπαν και για τις διαρροές του Wikileaks

Σε συνέντευξη που έδωσεστο περιοδικό «Time» από µυστική τοποθεσία, µέσω Skype, ο Τζούλιαν Ασάνζ ρωτήθηκε εάν στόχος του είναι η παραίτηση της Κλίντον, µια και αυτή φαίνεται να ευθύνεται για κάποια από τα τηλεγραφήµατα αυτά – µερικά εκ των οποίων δείχνουν ότι ζήτησε από τους αµερικανούς διπλωµάτες στον ΟΗΕ να συγκεντρώσουν προσωπικές πληροφορίες για διεθνείς ηγέτες, µεταξύ των οποίων και ο γενικός γραµµατέας των Ηνωµένων Εθνών Μπαν Κι Μουν. «∆εν νοµίζω ότι θα υπάρξει κάποια διαφορά», απάντησε ο Ασάνζ. «Οµως, εάν αποδειχθεί ότι εκείνη ήταν υπεύθυνη για την εντολή στους διπλωµάτες της χώρας της να εµπλακούν σε κατασκοπεία στον ΟΗΕ, παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες, τότε θα πρέπει να παραιτηθεί».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόµπερτ Γκιµπς, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ασάνζ «γελοίες και παράλογες», καθώς, όπως είπε, η Κλίντον δεν έχει κάνει κάτι λάθος και οι αµερικανοί διπλωµάτες δεν διενήργησαν κατασκοπεία.

Αξιωµατούχοι του Στέιτ Ντιπάρτµεντ ανέφεραν ότι οι µυστικές οδηγίες προς τους αµερικανούς διπλωµάτες, να συλλέγουν ευαίσθητα προσωπικά δεδοµένα για ξένους ηγέτες, προήλθαν από τις µυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, αλλά δεν υπήρχε απαίτηση από τους διπλωµάτες να κατασκοπεύσουν. Στα διπλωµατικά έγγραφα που διέρρευσαν µέσω Wikileaks υπήρχαν οδηγίες για λήψη DNA και βιοµετρικών στοιχείων «µεταξύ των οποίων δακτυλικά αποτυπώµατα, εικόνες προσώπου και ιριδοσκοπήσεις» ξένων ηγετών, κυρίως Αφρικανών. Ενα άλλο τηλεγράφηµα έδινε οδηγίες σε αµερικανούς διπλωµάτες σε όλον τον κόσµο, να αποκτήσουν τους κωδικούς, τους αριθµούς πιστωτικών καρτών, τους λογαριασµούς συχνών πτήσεων και άλλα στοιχεία ξένων διπλωµατών. Οπως έγραψε η εφηµερίδα «Guardian», τα τηλεγραφήµατα «αποκαλύπτουν πως οι ΗΠΑ χρησιµοποιούν τις πρεσβείες τους ως µέρος ενός διεθνούς δικτύου κατασκοπείας».

Στο Καζαχστάν

Η Χίλαρι Κλίντον, πάντως, από χθες που µετέβη στο Καζαχστάν για τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ, αναγκάζεται να συναντήσει πολλούς από τους ηγέτες για τους οποίους υπήρχαν όχι και τόσο κολακευτικά σχόλια στα έγγραφα που διέρρευσαν. Σύµφωνα µε συνεργάτες της, η αµερικανίδα υπουργός Εξωτερικών πήρε προσωπικά τηλέφωνο περισσότερους από 20 ηγέτες σε όλον τον κόσµο, προκειµένου να απολογηθεί για το περιεχόµενο των τηλεγραφηµάτων αυτών. Η Κλίντον συναντήθηκε χθες στην Αστάνα µε τον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος χαρακτηριζόταν στα έγγραφα «ανεύθυνος, µαταιόδοξος, αναποτελεσµατικός» και «πολύ κουρασµένος από τα συχνά πάρτι». «∆εν έχουµε καλύτερο φίλο», είπε η Κλίντον δίπλα στον Μπερλουσκόνι, «δεν έχουµε κανέναν που να υποστηρίζει την αµερικανική πολιτική πιο σταθερά από τον Σίλβιο». Πάντως, σύµφωνα µε διπλωµατικές πηγές, ο Σίλβιο ήταν εκείνος που έθιξε το θέµα στην Κλίντον, λέγοντάς της µεταξύ άλλων ότι εκείνος µπορεί να γέλασε µε όσα διάβασε, όµως δηµιουργήθηκε «πρόβληµα στην Ιταλία».

Αλογα και... πολυτέλεια 
 
Χθες ήταν επίσης προγραµµατισµένη η συνάντηση της Χίλαρι Κλίντον µε τον πρόεδρο της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρµπάγιεφ, για την αγάπη του οποίου στα άλογα και την πολυτέλεια έκανε ιδιαίτερη αναφορά και µάλιστα µε πικάντικο τρόπο αµερικανός διπλωµάτης το 2008. Η Κλίντον επανέλαβε τη θέση της ότι η δηµοσιοποίηση των απόρρητων αµερικανικών εγγράφων δεν θα εµποδίσει την συνεργασία της Ουάσιγκτον µε άλλες χώρες. «Εχω σίγουρα αναφερθεί στο θέµα των διαρροών, µε στόχο να διαβεβαιώσω τους εταίρους µας ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν µε οποιονδήποτε τρόπο την αµερικανική διπλωµατία», δήλωσε, «ή τη δέσµευσή µας να συνεχίσουµε τη σηµαντική δουλειά µας».


Η Κίνα δεν απορρίπτει ενδεχόµενη ενοποίηση της Κορέας

Η ΚΙΝΑ είναι ανοιχτή στο ενδεχόµενο της ενοποίησης της Νότιας και της Βόρειας Κορέας. Αυτό είναι το συµπέρασµα που βγαίνει από τα απόρρητα αµερικανικά διπλωµατικά έγγραφα που δηµοσιοποιήθηκαν, όπου επίσης διαφαίνεται πως τόσο οι Κινέζοι όσο και οι Αµερικανοί θα ήθελαν να µην είναι εκείνοι που θα αναλάβουν την πρωτοβουλία. Οι αναφορές που είδαν το φως της δηµοσιότητας δείχνουν πως το Πεκίνο δεν αντιδρά στην πιθανότητα αλλαγής του status quo στην κορεατική χερσόνησο παρ’ ότι απέφυγε να καταδικάσει την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας για τη βύθιση του νοτιοκορεατικού πλοίου τον Μάρτιο και τον πρόσφατο βοµβαρδισµό του νησιού Γιονπιόνγκ. Σύµφωνα µε τους αµερικανούς διπλωµάτες, αυτό µπορεί να δείχνει ότι η Κίνα έχει κουραστεί πλέον να συντηρεί τη διαλυµένη βορειοκορεατική οικονοµία.

Σε ένα διπλωµατικό τηλεγράφηµα των αρχών του χρόνου, ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Τσουν Γιουνγκ Βου δήλωσε στον αµερικανό πρεσβευτή στη Σεούλ ότι κινέζοι αξιωµατούχοι τον διαβεβαίωσαν πως η Βόρεια Κορέα «έχει πλέον λίγη αξία για την Κίνα, ιδιαίτερα µετά τις πυρηνικές δοκιµές που πραγµατοποιήθηκαν το 2006». Ο υφυπουργός βέβαια άφησε και κάποιες αµφιβολίες για το εάν αυτές τις απόψεις τις συµµερίζεται ολόκληρη η κινεζική ηγεσία.

Κύµα φυγής προς τον Νότο
 
Από τα τηλεγραφήµατα έγινε επίσης γνωστό ότι πολλοί βορειοκορεάτες υψηλόβαθµοι αξιωµατούχοι έχουν διαφύγει στη Νότια Κορέα, την ώρα που η εσωτερική κατάσταση στη Βόρεια Κορέα «γίνεται όλο και πιο χαώδης», ενώ η διαδοχή του Κιµ Γιονγκ Ιλ από τον γιο του Κιµ Γιονγκ Ουν δεν γίνεται οµαλά και µια νοµισµατική µεταρρύθµιση προκάλεσε σοβαρά προβλήµατα στο καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι ο αριθµός των Βορειοκορεατών που διαφεύγουν από τη χώρα αυξάνεται µε γοργούς ρυθµούς κυρίως λόγο της χρόνιας έλλειψης ειδών διατροφής. Οπως δήλωσε ο στρατηγός Λι Σανγκ Τσουλ, διευθυντής του υπουργείους Αµυνας της Νότιας Κορέας, σύµφωνα µε αφηγήσεις Βορειοκορεατών που εγκατέλειψαν τη χώρα τους, ο ηγέτης Κιµ Γιονγκ Ιλ υπέστη «σωµατικό και ψυχολογικό τραύµα» ως αποτέλεσµα ενός εγκεφαλικού που έπαθε το 2008 και πλέον του έχει γίνει εµµονή η δηµιουργία ενός κλίµατος πολιτικής σταθερότητας ώστε να τον διαδεχθεί ο γιος του. 

TA NEA