Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Απεβίωσε ο Ρίτσαρντ Χολμπρουκ

Πέθανε ο Ρίτσαρντ Χολμπρουκ

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN επικαλούμενο έναν ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ.
Ο Χόλμπρουκ πέθανε μετά την επέμβαση στην οποίο υποβλήθηκε το Σάββατο για αποκατάσταση της αορτής του.
Ο βετεράνος αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος ήταν μεσολαβητής το 1995 στη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στα Βαλκάνια, υπήρξε σημαντικός παράγοντας στις προσπάθειες του Ομπάμα για τον τερματισμό του πολέμου στο Αφγανιστάν.
Επίσης υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη και στη Γερμανία, και δύο φορές ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Την Παρασκευή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε παρουσιάσει σοβαρή αδιαθεσία και είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο.
«Σήμερα υπάρχουν εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον κόσμο οι ζωές των οποίων σώθηκαν και εμπλουτίστηκαν από την δουλειά του» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
H υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον επιβεβαίωσε τον θάνατο του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ έχασαν έναν από τους πιο αφοσιωμένους υπηρέτες τους.
«Απόψε η Αμερική έχασε έναν από τους πιο δεινούς υποστηρικτές της και έναν από τους πιο αφοσιωμένους υπηρέτες της», γράφει σε ανακοίνωση η Κλίντον. «Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ υπηρέτησε τη χώρα που αγαπούσε επί σχεδόν μισό αιώνα».
Ενας από τους πιο αναγνωρίσιμους διπλωμάτες ανά τον κόσμο, η καριέρα του Χόλμπρουκ επεκτάθηκε από την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ μέχρι τον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, συμπίπτοντας με προεδρίες πέντε δεκαετιών, από τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι μέχρι και τον Μπαράκ Ομπάμα.
Επίσης, εργάστηκε ως δημοσιογράφος, καθώς και σε μία τράπεζα επενδύσεων. Ωστόσο, ως διπλωμάτης μιλούσε «σταράτα», ήταν προσιτός και γνωστός για το οξύ πνεύμα του.

ΕΘΝΟΣ