Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Μάλμστρομ: Απαιτείται νέα ευρωπαϊκή στρατηγική κατά της διαφθοράς

 

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς σήμερα και η Ευρωπαία επίτροπος για εσωτερικές υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρομ διακηρύσσει τη βούληση της Κομισιόν να εντείνει τις δράσεις της για την καταπολέμηση του φαινομένου.

«Ελπίζουμε την επόμενη χρονιά να παρουσιάσουμε ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς», δήλωσε η επίτροπος σε συνέντευξή της προς την εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου, προσθέτοντας ότι απαιτείται μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική και αυστηρότεροι ελεγκτικοί μηχανισμοί στο πεδίο αυτό.
Η Σεσίλια Μάλμστρομ παραδέχεται ότι δεν είναι επαρκή τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η ΕΕ για την καταπολέμηση της διαφθοράς και αυτό καταδεικνύεται, όπως υπογραμμίζει, από τα πενιχρά αποτελέσματά τους.

Οι οκτώ στους δέκα Ευρωπαίους βλέπουν διαφθορά στη δημόσια διοίκηση

Χαρακτηριστική απόδειξη της αποτυχίας των μέτρων συνιστά το γεγονός ότι σήμερα οι οκτώ στους δέκα Ευρωπαίους πολίτες υποστηρίζουν ότι υπάρχει διαφθορά στη δημόσια διοίκηση των χωρών τους, επισημαίνει η κ. Μάλμστρομ.
Η επίτροπος για εσωτερικές υποθέσεις επέκρινε επίσης το γεγονός ότι οι χώρες-μέλη εφαρμόζουν με διαφορετικό τρόπο η κάθε μία τους κανόνες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Τέλος, η Σεσίλια Μάλμστρομ προτείνει, από το 2012 να καταθέτουν οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ κάθε χρόνο μια έκθεση πεπραγμένων στο πεδίο της καταπολέμησης της διαφθοράς.
Ο ΟΟΣΑ παρουσιάζει σήμερα στο Παρίσι την έκθεσή του για την διαφθορά.

afp/Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

dw-world.de