Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

 Σκοντάφτει στην ΕΕ – ξανά – το έργο των φραγμάτων;

Περισσότερες απορίες δημιουργεί, παρά επιλύει, το δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το γραφείο τύπου της βουλευτού Α. Γκερέκου, και το οποίο κάνει λόγο για αμφισβήτηση της σκοπιμότητας του έργου των φραγμάτων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
http://www.homefood.gr/picture_files/articles/292/lez2.jpg Σύμφωνα με το δελτίο τύπου η κ. Γκερέκου ενημερώθηκε από τους συναρμόδιους για το έργο υπουργού ότι υπάρχουν επιφυλάξεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες κυρίως οφείλονται στην αναξιοπιστία που έχει επιδείξει η Ελλάδα στην κατασκευή τέτοιας κλίμακας έργων. Για τον λόγο αυτό (;) έχει ανατεθεί σε ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα η διερεύνηση των αιτιάσεων αυτών, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα. 
Τι ακριβώς θα εξετάσει ο εμπειρογνώμονας επίσης δεν γίνεται σαφές, όπως επίσης και το τι θα συμβεί αν η άποψή του είναι αρνητική για την πραγματοποίηση του έργου.
Κατά τα λοιπά επίσης δεν είναι κατανοητή η διαδικασία, αφού έως τώρα τουλάχιστον, αν ένα έργο είναι ενταγμένο σε χρηματοδοτικό πλαίσιο αυτό πολύ απλά σημαίνει την δημοπράτηση και την κατασκευή του. Έχει αλλάξει κάτι;
Με ενδιαφέρον αναμένεται συνέντευξη τύπου της κ. Γκερέκου προκειμένου να ξεκαθαρίσουν όλες οι παραπάνω παράμετροι, ενώ θέση θα πρέπει να πάρουν και οι φορείς της αυτοδιοίκησης που είναι αρμόδιοι για την ύδρευση.

Το δελτίο τύπου της κ. Γκερέκου έχει αναλυτικά ως εξής:
«Σειρά επαφών με συναρμοδίους Υπουργούς για το Έργο Ύδρευσης Κέρκυρας και Παξών πραγματοποίησε την Τρίτη, η Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ κα Άντζελα Γκερέκου. Ειδικότερα, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής, παρουσία της Υπουργού κας Τίνας Μπιρμπίλη, της κας Γκερέκου, του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων κου Ανδρεαδάκη και του Διευθυντή της Διεύθυνσης Υδάτων κου Κοτσώνη εξεταστήκαν διεξοδικά όλες οι παράμετροι που οφείλουν να ικανοποιηθούν για την έγκριση του έργου από την Ε.Ε., με την Υπουργό να εκφράζει ρητά την αναγκαιότητα για τη δημοπράτηση του. Από την πλευρά του ο κος Ανδρεαδάκης απέρριψε κατηγορηματικά κάθε είδους φιλολογία σχετικά με αιτιάσεις εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αμφισβητούν τη σκοπιμότητα του έργου. Εξήγησε πως οι όποιες αμφιβολίες από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με το κατά πόσο η Ελλάδα, εξαιτίας της αναξιοπιστίας που επέδειξε στην κατασκευή παρόμοιας κλίμακας έργων στο πρόσφατο παρελθόν, είναι σε θέση να τηρήσει τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα και τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος εχει αναθέσει σε ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα τη διερεύνηση των παραπάνω αιτιάσεων, μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα.
Εξίσου κατηγορηματικός σχετικά με την αναγκαιότητα και την βούληση της κυβέρνησης να δημοπρατήσει το εργο ύδρευσης της Κερκύρας ήταν και ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, η κα Γκερέκου εξέθεσε αναλυτικά τις απόψεις της σχετικά με τα προβλήματα αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές της κερκυραϊκής οικονομίας. Αποφασίστηκε δε, η έναρξη συνεργασίας ανάμεσα στο γραφείο της κας Γκερέκου και το γραφείο του Υπουργού με σκοπό την διερεύνηση ειδικών δράσεων και αναπτυξιακών σχεδίων για την Κέρκυρα.
Τέλος η κα Γκερέκου ζήτησε από τον κο Χρυσοχοϊδη, τη χρηματοδότηση της προμελέτης σκοπιμότητας για την κατασκευή εργοστασίου για την επεξεργασία των αποβλήτων των ελαιουργείων, κάτι που έγινε αποδεκτό».
  
corfupress