Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Μειώσεις τιμών έως 38% συμφώνησαν υπ. Ανάπτυξης – εταιρείες

Μειώσεις τιμών από 0,71% έως 37,9% σε 661 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, μετά από συνάντηση του με επιχειρηματίες. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης υπογράμμισε ότι η ανάγκη να μειωθούν οι τιμές είναι υπαρκτή και αποτελεί στάση ευθύνης και αλληλεγγύης του κράτους και των επιχειρήσεων. «Τριανταέξι μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης προχωρούν σε μειώσεις μέχρι 38% σε 661 κωδικούς επώνυμων προϊόντων» τόνισε ο υπουργός μετά από συνάντηση που είχε με σαράντα επιχειρηματίες του κλάδου τροφίμων και άλλων προϊόντων ευρείας κατανάλωσης.

«Από τις μειώσεις αυτές μπορεί να προκύψει έως και 50 ευρώ όφελος μηνιαίως για μία τετραμελή οικογένεια» πρόσθεσε o Υπουργός Ανάπτυξης. Πρόκειται για μειώσεις σε προϊόντα που αποτελούν το καθημερινό καλάθι νοικοκυράς.
Ο υπουργός διευκρίνισε ακόμα ότι πρόκειται για μειώσεις και όχι για προσφορές οι οποίες θα ισχύσουν καθόλη τη διάρκεια του 2011 από τον κλάδο των προμηθευτών της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου με τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή.
Πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν και άλλες μειώσεις ενώ ζήτησε και από τους πολίτες να αξιοποιούν τα εργαλεία που τους παρέχει η πολιτεία, όπως το παρατηρητήριο τιμών.
«Ελάχιστες στα δάχτυλα ενός χεριού ήταν αυτές οι επιχειρήσεις που δεν ανταποκρίθηκαν» υπογράμμισε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο ανταγωνισμός θα οδηγήσει όλους σε μειώσεις.
Πιο αναλυτικά στην προσπάθεια συμμετέχουν οι:
3ΑΛΦΑ, 3 Ε, MISKO, BOLTON HELLAS, CHIPITA, COLGATE PALMOLIVE, CRETA FARM, ELBISCO, FRIESLAND CAMPINA, KRAFT FOODS, NESTLE, OPTIMA, PEPSICO-HBH, PROCTER & GAMBLE, SCA, UNILEVER, ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ, ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΤΑ, ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ, ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ, ΚΙΚΙΖΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑ, ΚΡΕΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΜΕΓΑΣ ΓΥΡΟΣ, ΜΙΝΕΡΒΑ, ΝΙΚΑΣ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΠΙΝΔΟΣ, ΠΙΣΤΙΟΛΑΣ-ΑGRINO, ΥΦΑΝΤΗΣ, ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΑΕΒΕΚ.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ν. Ρόβλιας, έκανε λόγο για μία εθνική συμβολή για την ανακούφιση των λαϊκών εισοδημάτων.
Το λιανεμπόριο συμμετέχει με 122 επώνυμα προϊόντα.
Πρόκειται για τρεις αλυσίδες super market: οι Carrefour με 69 επώνυμα προϊόντα, Βερόπουλος με 15 επώνυμα προϊόντα και Σκλαβενίτης με 28 επώνυμα προϊόντα.
Συμμετέχει, επίσης το λιανεμπόριο με 1.509 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας:
Οι εταιρείες - αλυσίδες super market: Carrefour, Βερόπουλος και Σκλαβενίτης με μειώσεις τιμών σε 81 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας
Οι εταιρείες LIDL (σε 1.150 προϊόντα της) και Α/Β Βασιλόπουλος (σε 359 προϊόντα της σειράς «365») δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν στην ενσωμάτωση της αύξησης του ΦΠΑ από 11% σε 13% (σε σύνολο 1.509 προϊόντων)
Οι ημερομηνίες έναρξης μείωσης τιμών για τα 434 προϊόντα είναι από την 1η Ιανουαρίου 2011, για τα 72 από 8 Ιανουαρίου έως τις 17 Ιανουαρίου, για 29 είναι από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου του 2011, για 59 προϊόντα τρέχουν μειώσεις από τις 13 Δεκεμβρίου μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου 31 προϊόντα, ενώ σε 14 προϊόντα οι μειώσεις έχουν ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου μέχρι τις 31 Νοεμβρίου.
Η πλειονότητα των μειώσεων είναι μέχρι 5% (347), από 5% έως 10% είναι σε 218 και πάνω από 10% μειώσεις είναι σε 96.

EΡΤ