Επίσης, οι ίδιοι οι καταστηματάρχες πωλούν κοσμήματα με χαμηλή τιμή κτήσης (π.χ. από τη 10ετία του ΄90) για να πληρώσουν ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές, κ.ά.
Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση για χρυσό από πλούσιους συμπολίτες μας χτυπά «κόκκινο». Φοβισμένοι από την κρίση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σπεύδουν να μετατρέψουν μεγάλο μέρος των διαθεσίμων τους σε χρυσές λίρες ή ράβδους, αφού ο επενδυτικός χρυσός θεωρείται το πιο ασφαλές καταφύγιο σε τέτοιες περιόδους. Δεν είναι τυχαίο ότι η χρηματιστηριακή τιμή του χρυσού βρίσκεται στα 1.350 δολάρια η ουγκιά όταν πριν από δύο χρόνια ήταν στα 700 δολάρια η ουγκιά.
Η μετατροπή μετρητών σε χρυσό γίνεται από τις τράπεζες (από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Τράπεζα Πειραιώς), αλλά μόνο μικρό μέρος των συναλλαγών περνά μέσα από αυτή την οδό.
Οι περισσότεροι ιδιώτες δεν θέλουν να δώσουν το «στίγμα» τους με στοιχεία που είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν στις τράπεζες και προτιμούν τους εμπόρους, τα εργαστήρια, ακόμη και τα χρυσοχοεία για να αποθεματοποιήσουν χρυσό.
Κέρδη στη «μαύρη» αγορά
Σύμφωνα με ιδιοκτήτη εργαστηρίου χρυσοχοΐας (που μίλησε στο «Βήμα της Κυριακής» επιθυμώντας να κρατήσει την ανωνυμία του): «Τα καταστήματα και τα εργαστήρια που έχουν απομείνειουσιαστικά ζουν αυτή την περίοδο από τις προμήθειες τέτοιων συναλλαγών. Συναλλαγές που ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ». Ο ίδιος εξηγεί πώς λειτουργεί η παράπλευρη αυτή αγορά: « Ο ιδιώτης που επιθυμεί να μετατρέψει ρευστό σε χρυσό πηγαίνει συνήθως σε γνωστό του κοσμηματοπώλη ή σε εργαστήριο και ζητεί λίρες ή ράβδους χρυσού.Ο χρυσοχόος μεταβιβάζει την παραγγελία στους εμπόρους,οι οποίοι βρίσκουν την ποσότητα χρυσού και τροφοδοτούν το μαγαζί. Η τελική τιμή είναι φθηνότερη για τον πελάτη έως και 5 με 10 ευρώ σε σχέση με την τιμή που θα αγόραζε στην τράπεζα μια χρυσή λίρα και σε συνδυασμό με την εξασφάλιση της ανωνυμίας οι συναλλαγές αυτές εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση. Υπήρξε περίοδος που πουλάγαμε ως και 2.000 λίρες την ημέρα. Τους προηγούμενους μήνες λόγω της μεγάλης ζήτησης υποχρεωθήκαμε να κάνουμε “εισαγωγές” λιρών από τα Σκόπια και τη Βουλγαρία».
Ελλοχεύουν όμως και κίνδυνοι: «Λόγω της μεγάλης ζήτησης βρήκαν ευκαιρίακάποιοι επιτήδειοι και κυκλοφόρησαν στην αγορά λίρες-“μαϊμούδες”.Παράδειγμα, λιβανέζικες λίρες 21,5 καρατίων ή ιταλικές 14 καρατίωνσε σχέση με τα 22 καράτια που έχει η αυθεντική λίρα».
Ο ίδιος όμως τονίζει ότι δεν λείπουν και τα τραγικά περιστατικά, αφού όλο και περισσότεροι άνθρωποι λόγω της οικονομικής δυσχέρειας απευθύνονται στα εργαστήρια για να λιώσουν τα χρυσαφικά τους και για να λάβουν χρήματα ώστε να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις όπως τα ψώνια στο σουπερμάρκετ ή η πληρωμή λογαριασμών.
Σήμερα η τιμή της λίρας που πουλάει η τράπεζα ανέρχεται στα 272 ευρώ (ανεξαρτήτως ημερομηνίας κοπής) και αγοράζει από τον ιδιώτη στα 225 ευρώ. Αντιθέτως, οι μεγαλέμποροι την αποκτούν στα 230 ευρώ και την ανταλλάσσουν στα 265 ευρώ. Στην ιδιότυπη αυτή αγορά οι ράβδοι χρυσού είναι της τάξης του μισού ή του ενός κιλού εν αντιθέσει με τις τράπεζες όπου υπάρχουν ράβδοι υποπολλαπλάσιου βάρους.
Οπως εκτιμούν οι ειδικοί, η τιμή του χρυσού έχει λάβει χαρακτηριστικά «φούσκας» και ενδεχομένως όσοι σήμερα σπεύδουν να αγοράσουν χρυσό που τον κρύβουν σε μπαούλα ή σε θυρίδες όταν ομαλοποιηθεί η οικονομική κατάσταση να χάσουν πάνω από το 1/3 των χρημάτων που έχουν επενδύσει σε αυτόν. Η πραγματική αξία μιας χρυσής λίρας σήμερα είναι 233 ευρώ (7,32 γραμμάρια χρυσός επί 31,9 ευρώ το γραμμάριο) και πωλείται όπως προαναφέρθηκε στα 272 ευρώ.
Αυξάνεται η παγκόσμια ζήτηση
Σήμερα η τιμή του χρυσού βρίσκεται στα 1.350 δολάρια ανά ουγκιά. Ιστορικό ρεκόρ αν υπολογιστεί και η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, αφού δεν αγοράζουν μόνον οι Ελληνες, αλλά όλος ο κόσμος.
Στην Ελλάδα η αγορά χρυσού (λίρες ή ράβδοι χρυσού) γίνεται μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος ή της Τράπεζας Πειραιώς. Για την αγορά του απαιτείται η υποβολή των στοιχείων του πελάτη στην τράπεζα και το άνοιγμα σχετικού λογαριασμού στον οποίο δεσμεύεται το συμφωνηθέν ποσό για την αγορά μέχρι να παραγγελθεί και να κατατεθεί η ποσότητα του χρυσού που επιθυμεί ο πελάτης σε περίπτωση που η τράπεζα δεν διαθέτει τον χρυσό και πρέπει να τον παραγγείλει.
Σημειώνεται ότι στην εγχώρια αγορά οι ράβδοι χρυσού είναι 24 καρατίων και κυκλοφορούν σε 5, 10, 20, 50,100, 250, 500 και 1.000 γραμμάρια, ενώ μπορούν να γίνουν και παραγγελίες για ποσότητες πολλαπλάσιες του κιλού. Ενα κιλό αποτιμάται σήμερα στα 31.900 ευρώ. Ενα κιλό ισοδυναμεί με 32 ουγκιές. Οσο για τις χρυσές λίρες, είναι 22 καρατίων και το βάρος τους 8 γραμμάρια (7,32 γραμμ. χρυσός και το υπόλοιπο πρόσμειξη άλλου μετάλλου). Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο του 2010 το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, παρατηρήθηκε αύξηση 12% στη ζήτηση χρυσού σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και διαμορφώθηκε σε 922 μετρικούς τόνους. Η ζήτηση για κοσμήματα σε χρυσό αυξήθηκε κατά 8%. Η ζήτηση στα ΕΤFs χρυσού ωστόσο υποχώρησε 7% στους 39 μετρικούς τόνους, καθώς μετά την αυξανόμενη ανησυχία για το κρατικό χρέος και τις ανησυχίες για τα νομίσματα, η περίοδος του τρίτου τριμήνου ήταν πιο ήσυχη για τα ΕΤFs, αντικατοπτρίζοντας τη σταθεροποίηση της αγοράς.
ΤΟ ΒΗΜΑ