Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Νέα ψυχρολουσία από Σόφια για Μπουργκάς

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjxNq5KYixRMFXxu9Oat3RJ4LYj_z48-ZjPpopKaqsTkSGT0UatPe2nIoTVxsHn2TplIs1juTNjE10QSScpaZxkfwt7wpI_YaHJXvNX3Q5JvFCzCGlo7M581uCQMZqh7PqJJnB2uNITJv9o/s320/%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%BF%CF%82+%CE%9C%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%82_%CE%91%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%82.jpg
ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΕ ξανά η Βουλγαρία σε Ελλάδα και Ρωσία στο θέµα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Λίγες ώρες µετά το ανακοινωθέν των δύο πρώτων ότι αποφασίστηκε η σύσταση κοινής οµάδας που θα εξετάσει όλες τις εκκρεµότητες γύρω από τους αγωγούς Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και South Stream, ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δυναµίτισε και τις τελευταίες ελπίδες να γίνει το έργο.

Σύµφωνα µε το βουλγαρικό πρακτορείο Ν ovinite, αναφερόµενος στην περιβαλλοντική µελέτη που εκπονείται από τη διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού, δήλωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση να είναι θετική, λέγοντας χαρακτηριστικά «κανείς δεν µπορεί να αποδείξει ότι δεν υπάρχει ρίσκο διαρροής πετρελαίου στον κόλπο του Μπουργκάς». Για να συµπληρώσει ότι ο αγωγός σχεδιάστηκε για να διασχίζει προστατευόµενες περιοχές Νatura 2000. «Είναι ποτέ δυνατόν να κόψουµε δέντρα στο δάσος για να του ανοίξουµε δρόµο;», διερωτήθηκε.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της υπουργού Περιβάλλοντος Τ. Μπιρµπίλη µε αφορµή τη συνάντησή της στη Μόσχα µε τον οµόλογό της Σεργκέι Σµάτκο, όπου αναφερόταν ότι επιβεβαιώθηκε η σπουδαιότητα του έργου για τα δύο κράτη. Εδώ και καιρό Ελλάδα και Ρωσία επιδιώκουν να «ξαναµπεί» η Βουλγαρία στο παιχνίδι θεωρώντας ότι αυτό θα γινόταν αν εισέρχονταν αµερικανικές εταιρείες στο έργο, πιο συγκεκριµένα η Chevron που φέρεται να έχει βολιδοσκοπηθεί και αντιδράσει θετικά. Θεωρούνταν µάλιστα ότι δεν ήταν τυχαία η πρόσφατη µετατόπιση της Σόφιας από την άκαµπτη στάση που είχε µέχρι και τον Ιούλιο, καθώς δέχτηκε να πληρώσει κάποια ποσά για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων της τριεθνούς εταιρείας που έχει σχηµατιστεί.

TA NEA