Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

"Εφιάλτης" η χολέρα


    Η επιδημία χολέρας στην Αϊτή θα διαρκέσει πολλά χρόνια προτού γίνει δυνατό να εκριζωθεί, προειδοποίησε χθες από την Ουάσιγκτον στέλεχος του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (OPS), περιφερειακό παρακλάδι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

    «Αφ’ ής στιγμής η χολέρα εγκαταστάθηκε στην Αϊτή, είναι καταφανές πως δεν πρόκειται να εξαφανισθεί εάν δεν περάσουν πολλά χρόνια», τόνισε ο αναπληρωτής διοικητής του OPS, Τζον Άντρους.

    «Η ταχεία εξάπλωση του αριθμού των κρουσμάτων θα μειωθεί μεν, αλλά στο μέλλον θα υπάρξουν και νέα κρούσματα, μιας και το βακτήριο έχει εγκατασταθεί στο περιβάλλον», πρόσθεσε.

    Οι υγειονομικές αρχές και οι οργανώσεις αρωγής οφείλουν «να οργανωθούν ανάλογα, να κινητοποιήσουν τα απαραίτητα μέσα και να αναπτύξουν τις ικανότητες αντίδρασής τους προς αυτήν την κατεύθυνση, προκειμένου να βοηθήσουν μακροπρόθεσμα τους Αϊτινούς», κατέληξε ο Άντρους.

    Η επιδημία της χολέρας (που ήδη έχει στοιχίσει τη ζωή σε 259 ανθρώπους, ενώ άλλοι 3.342 νοσηλεύονται) χθες έδειξε να υποχωρεί όσον αφορά τον αριθμό και τον ρυθμό των νέων θανάτων, όμως τα Ηνωμένα Έθνη ανησυχούν πως η κρίση θα απλωθεί σε εθνικό επίπεδο με πολλές δεκάδες χιλιάδες ασθενείς.

      
    Στα 99 τα κρούσματα χολέρας στο Πακιστάν
   
    Το Πακιστάν επιβεβαίωσε 99 κρούσματα χολέρας στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, ενώ σε έξαρση είναι ο δάγγειος και ο αιμορραγικός πυρετός.

    Οι πακιστανικές υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσα 99 κρούσματα στις ζώνες που είχαν πληγεί από τις πλημμύρες, τονίζεται σήμερα σε ανακοινωθέν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

    Τα κρούσματα της χολέρας εντοπίσθηκαν στις βαρύτερα δοκιμασμένες από τις πλημμύρες (Σίντχ, Πουντζάμπ, και Χιμπέρ Παχτούνχουα).

    Το πακιστανικό υπουργείο Υγείας συνεπικουρούμενο από τον ΠΟΥ και άλλες τοπικές και διεθνείς οργανώσεις «συνεργάζονται στενά προκειμένου να αποτρέψουν την εξάπλωση των ασθενειών, μεταξύ τους και τη χολέρα, και να φροντίσουν τους πληγέντες», τονίζεται στο ανακοινωθέν.

    Ο ΠΟΥ τονίζει πως πάνω από 60 κέντρα ελέγχου της διάρροιας έχουν αρχίσει να λειτουργούν στο Πακιστάν, εκεί όπου θεωρείται πως βρίσκονται οι 46 περισσότερο πληττόμενες ζώνες.

    Παράλληλα, τα κρούσματα δάγγειου και αιμορραγικού πυρετού, ασθενειών που ενδημούν στο Πακιστάν, έχουν πολλαπλασιασθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες, τονίζει ο ΠΟΥ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι πακιστανικές αρχές έχουν καταγράψει 26 κρούσματα αιμορραγικού πυρετού, τρία εκ των οποίων κατέληξαν, και πάνω από 1.500 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις δάγγειου, εκ των οποίων 15 θανατηφόρες.

ΑΠΕ