Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Γαλλίας - Κομισιόν για τους Ρομά

 http://www.zoomnews.gr/wp-content/uploads/2010/03/NikolaSarkozi.jpg
Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε ανάμεσα στο Γάλλο πρόεδρο και τον πρόεδρο Κομισιόν για το θέμα με τις απελάσεις Ρομά από το Παρίσι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Υπήρξε μία πολύ έντονη αντιπαράθεση» δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπορυγός Μπόικο Μπορίσοφ.

Άλλη ευρωπαϊκή πηγή επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το επεισόδιο που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια ενός γεύματος εργασίας. Αντιμέτωπος με τις επικρίσεις του Σαρκοζί προς τις Βρυξέλλες «ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπενθύμισε και υποστήριξε έντονα τους θεσμούς και το ρόλο της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής» ανέφερε.

Λίγο πριν το γεύμα εργασίας ο Γάλλος πρόεδρος πήρε το λόγο ενώπιον όλων των ηγετών της ΕΕ και του Μπαρόζο για να δηλώσει, σύμφωνα με άλλη διπλωματική πηγή, ότι «η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή πλήγωσε τη Γαλλία» όταν συνέκρινε τις απελάσεις των βούλγαρων και ρουμάνων Ρομά με τις εκδιώξεις του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου, ο Νικολά Σαρκοζί σημείωσε: «Εάν κάποιος παρέμεινε ήρεμος και δεν προέβη σε ακραίους σχολιασμούς αυτός ήμουν εγώ».

«Γνωρίζω πολύ καλά τον Μανουέλ Μπαρόζο και τον εκτιμώ αλλά είμαι ο ηγέτης του γαλλικού κράτους και δεν μπορώ να επιτρέψω να προσβάλουν τη χώρα μου» πρόσθεσε.

Η Γαλλία δεν κάνει διακρίσεις σε βάρος των Ρομά στην πολιτική της εκκαθάρισης των παράνομων καταυλισμών καθώς οι περισσότεροι Ρομά που έχουν συλληφθεί είναι γάλλοι πολίτες, συνέχισε ο Σαρκοζί.

Παράλληλα, διεμήνυσε πως «η Γαλλία θα συνεχίσει να διαλύει όλους τους παράνομους προσφυγικούς καταυλισμούς (...) ανεξαρτήτως της καταγωγής όσων διαμένουν εκεί».

Αναφορικά με τις θέσεις της Επιτρόπου για τα θέματα της Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ για τις απελάσεις των Ρομά από την Γαλλία, παρομοιάζοντάς τις μάλιστα με τις εκδιώξεις από τους ναζιστές από τη Γαλλία κατηγοριών πληθυσμού κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, ο πρόεδρος Σαρκοζί τόνισε -με έναν ασυνήθιστα δριμύ διπλωματικό τόνο- ότι «όλη η Γαλλία, έχει πολύ δυσάρεστα εκπλαγεί από τις θέσεις» της Επιτρόπου. 

NAYTEΥΜΠΟΡΙΚΗ