Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Ξεκίνησε η μοιρασιά των φυσικών πόρων της Αρκτικής - Ιστορική συμφωνία Ρωσίας-Νορβηγίας

ImageΥπογράφτηκε χθες ρωσο-νορβηγική συμφωνία για το διαχωρισμό της θαλάσσιας περιοχής και τη συνεργασία των δύο χωρών στη θάλασσα Μπάρεντς και στον Αρκτικό Ωκεανό. Η συμφωνία υπεγράφη κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Νορβηγίας, Γενς Στολτενμπέργκ, στη ρωσική πόλη Μούρμανσκ, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Το Γραφείο Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας αναφέρει πως η υπογραφή της συμφωνίας «δείχνει την ιστορική διάσπαση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Νορβηγίας. Η λύση αυτού του βασικού άλυτου ζητήματος στις διμερείς μας σχέσεις πρέπει να βοηθήσει τη δημιουργία μιας ποιοτικά νέας πολιτικής ατμόσφαιρας, που θα χαρακτηρίζεται από την ενίσχυση του πνεύματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας».

Υπογραμμίζεται πως με την υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας ανοίγονται προοπτικές εμβάθυνσης της ρωσο-νορβηγικής συνεργασίας σε διάφορες σφαίρες. Ετσι, το μοίρασμα της αμφισβητούμενης περιοχής, που κάλυπτε έκταση 175.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων κυρίως στη θάλασσα Μπάρεντς, ανοίγει καιι νομικά το δρόμο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, που βρίσκονται στην Αρκτική.

«Ιδιαίτερα η συμφωνία προβλέπει λεπτομερή μηχανισμό διαχείρισης της ρωσο-νορβηγικής συνεργασίας στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που θα τέμνονται από διαχωριστική γραμμή. Ουσιαστικά γίνεται λόγος για την από κοινού εκμετάλλευσή τους. Η υπογραφή της συμφωνίας θα οδηγήσει σε ένα νέο επίπεδο και τη διμερή συνεργασία στον τομέα της αλιείας. Ο καθορισμός των ακριβών συνοριακών ζωνών της Ρωσίας και της Νορβηγίας διαμορφώνει πιο ξεκάθαρες και ευνόητες συνθήκες για την αλιεία, αντικειμενικά μειώνει την πιθανότητα των συγκρουσιακών καταστάσεων στον τομέα αυτό», αναφέρεται στο γραφείο Τύπου της ρωσικής Προεδρίας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr