Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Βαθαίνει η ύφεση σ' όλα τα μέτωπα

Για δέκατο συνεχόμενο τρίμηνο οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίων κεφαλαίων έχουν αρνητικό πρόσημο. Αρνητικές, γι' αυτό, θα είναι και οι μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανεργία και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας που πολύ δύσκολα και άγνωστο πότε θα βγει από το τούνελ της ύφεσης

Η πραγματική οικονομία χειροτερεύει, η δημοσιονομική κατάσταση βελτιώνεται με τους φόρους, το «άνθος του κακού». Σειρά στατιστικών στοιχείων που εκδόθηκαν χθες από τη Στατιστική Αρχή δείχνουν ότι η ύφεση επιδεινώνεται, με τον πληθωρισμό να ανεβαίνει στα ύψη και να συντίθεται και να παγιώνεται έτσι το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού. 


Για δέκατο συνεχόμενο τρίμηνο οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίων κεφαλαίων έχουν αρνητικό πρόσημο. Αρνητικές, γι' αυτό, θα είναι και οι μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανεργία και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας που πολύ δύσκολα και άγνωστο πότε θα βγει από το τούνελ της ύφεσης Χθες, μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα ανεβεί και πάλι τον Ιούλιο λόγω αύξησης του ΦΠΑ και των τιμών των καυσίμων, αλλά στη συνέχεια θα υπάρξει μείωση, στην οποία θα συμβάλει η απελευθέρωση της αγοράς για τα φορτηγά Δ.Χ. αυτοκίνητα.

Πρόσθεσε ότι ανησυχεί για τον πληθωρισμό και προχώρησε στη διαπίστωση ότι «δεν έχουν σπάσει ακόμη ολιγοπωλιακά φαινόμενα».

Γίνεται φανερό ότι ο πληθωρισμός από 5,4% τον Μάιο θα ξεπεράσει κατά πολύ το 6% τον Ιούλιο.

Οι υπόλοιπες εξελίξεις στην πραγματική οικονομία -ενώ οι φόροι ανέβασαν τα έσοδα κατά 20%- είναι αρνητικές και καταιγιστικές:

Τα οριστικά στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2010 έδειξαν μείωσή του κατά 2,5% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2009, εξαιτίας της μεγάλης πτώσης όλων των επιμέρους μεγεθών που το συνθέτουν.

Οι επενδύσεις (που είναι το μέγεθος, το οποίο θα ευθύνεται μεσοπρόθεσμα για την έκρηξη ή τον περιορισμό της ανεργίας) μειώθηκαν κατά 14,6%. Συμπληρώνονται περί τα 10 συνεχόμενα τρίμηνα κατά τα οποία οι επενδύσεις εμφανίζονται με αρνητικό πρόσημο. Η μείωση στις επενδύσεις στις κατοικίες έφτασε στο 16,7%, στον μηχανολογικό εξοπλισμό 10% και στις λοιπές κατασκευές 29%. Οι εξαγωγές (που μαζί με τις επενδύσεις αποτελούν το «δίδυμο» της επιτυχίας μιας οικονομίας) μειώθηκαν κατά 0,5%.

Επίσης, η οικοδομική δραστηριότητα (μετρώμενης με τον όγκο των οικοδομών επί τη βάσει των εκδοθεισών αδειών) μειώθηκε τον Μάρτιο κατά 36,3%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2009.

Τέλος, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 5,1% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Απρίλιο του 2009. 

* Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα διαβιβάσει στη Βουλή τα βιογραφικά σημειώματα για την επιλογή των 4 μελών της Στατιστικής Αρχής. Ανακοίνωσε επίσης ότι στο Στατιστικό Συμβούλιο θα μετέχει και εκπρόσωπος της Eurostat. * 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 


 Economist: Στο 4,8% η ύφεση στην Ελλάδα το 2010

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTKzgvMkabgILMnc4_eyrfQcBlgwlkoiwPOvUoVcEmLDStAefU&t=1&usg=___492cImHoXBjBjaVTk5qn5RF1X8=

Του Νεκτάριου Β. Νώτη

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των οικονομολόγων και αναλυτών του περιοδικού Economist για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Τόσο σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά, όσο και την επόμενη, προβλέπουν βαθειά ύφεση. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις τους είναι κατά πολύ χειρότερες από αυτές του οικονομικού επιτελείου.

Συγκεκριμένα, βλέπουν για φέτος ότι η ύφεση θα φτάσει το 4,8%, την ώρα που το οικονομικό επιτελείο έχει συμπεριλάβει στις εκτιμήσεις του μείωση του ΑΕΠ κατά 4%, -αφήνοντας περιθώρια και για ενδεχόμενη βελτίωση της εικόνας, υπό προϋποθέσεις. Μετά, μάλιστα, και το -3,5%, που ανακοινώθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, το περιοδικό μιλά για εξαιρετικά δυσοίωνα στοιχεία και για κάθε άλλο παρά «ρόδινες» προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αναφέρεται ειδικότερα στο 11,7% της ανεργίας το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς και για τα εφιαλτικά –όπως τα χαρακτηρίζει– σενάρια για ανεργία 20% στο τέλος του 2011, στην «εξαιρετικά δύσκολη θέση», στην οποία βρίσκεται ο ελληνικός τουρισμός, με τα έσοδα να μειώνονται κατά έως και 9%, σε σχέση με την περυσινή χρονιά, καθώς και στην «ελεύθερη πτώση» των νέων αδειών στην οικοδομή.

Κρούει επίσης των κώδωνα του κινδύνου, σχετικά με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Αναφέρει ότι η κυβέρνηση κατάφερε να τις περάσει στη Βουλή, εκτιμά όμως ότι η εφαρμογή τους παραμένει αβέβαιη, αναμένοντας και άλλες απεργίες – όπως αυτή των ιδιοκτητών φορτηγών–, καθώς οι συγκεκριμένοι νόμοι θα γίνονται πράξη.

Οι αναλυτές του Economist, βλέπουν ακόμα έναν πονοκέφαλο στην ελληνική οικονομία και για τους καταναλωτές. Πρόκειται για τον πληθωρισμό, που εκτιμούν ότι θα κλείσει στο 3,9% φέτος (από 0,5% το 2009). Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του περιοδικού:

«Μόλις οι Έλληνες επιστρέψουν από τις παραλίες στα γραφεία και τα μαγαζιά το Σεπτέμβριο, θα νιώσουν τον πραγματικό πόνο από τα μέτρα λιτότητας και την ύφεση. Ο ανασχηματισμός, που αναμένεται μέχρι το τέλος Αυγούστου, μπορεί να δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες να εκτοξευθεί η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα. Τα θεμελιώδη, εντούτοις, παραμένουν ανησυχητικά». 
  
capital.gr