Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση (και πάλι) τα διαπόντια...


alt

Μέσα στο κέντρο του Αυγούστου, χωρίς συγκοινωνιακή σύνδεση με την Κέρκυρα έμειναν πάλι τα διαπόντια, προκαλώντας απόγνωση στους επιχειρηματίες των νησιών... Αιτία του νέου αποκλεισμού αποτελεί η βλάβη που παρουσιάστηκε στο πλοίο Αλέξανδρος που εκτελεί τα τακτικά επιδοτούμενα δρομολόγια από το λιμάνι της Κέρκυρας μεταφέροντας επιβάτες και οχήματα.


Εγκλωβισμένα ΙΧ

Η βλάβη δεν έχει αποκατασταθεί, με αποτέλεσμα αφενός μεν δεκάδες τουρίστες και επισκέπτες που ήθελαν να περάσουν μερικές ημέρες στην Ερείκουσα, το Μαθράκι ή τους Οθωνούς, να ακυρώνουν τη μετακίνησή τους ενώ άλλοι τουρίστες που ήταν στα διαπόντια με τα οχήματά τους, μεταφέρθηκαν στην Κέρκυρα με ταχύπλοα σκάφη και τα ΙΧ τους εγκλωβίστηκαν με το Λιμεναρχείο να αναζητεί τρόπους να τα φέρει πίσω...
Εξετάζεται μεταξύ άλλων η περίπτωση χρήσης φερρυ μποτ τύπου «παντόφλας» που δεν έχει άδεια μεταφοράς πολιτών παρά μόνο φορτίου (μεταφέρει συνήθως αδρανή υλικά) ώστε τουλάχιστον να επιστρέψουν στην Κέρκυρα τα αυτοκίνητα, ενώ αρκετοί από τους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές τους έχουν ήδη φύγει και από την Κέρκυρα επιστρέφοντας στις πατρίδες τους (πληροφορίες από τους Οθωνούς και την Ερείκουσα κάνουν λόγο για αρκετούς απόδημους που ήδη αναχώρησαν για τον τόπο κατοικίας τους)...

Δεν βρίσκουν «αντικαταστάτη»

Οι φορείς της πολιτείας, παρά τη χρόνια διαμαρτυρία των κοινοτικών συμβουλίων των τριών νησιών και τις επανειλημμένες υποσχέσεις, δεν έχει βρει εναλλακτική λύση για την, έστω και προσωρινή, έκτακτη δρομολόγηση ανοικτού τύπου φέρρυ μποτ για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της εποχής.
Η μετακίνηση από και προς τα διαπόντια γίνεται αυτή τη στιγμή μόνο με ταχύπλοα από τον Άγιο Στέφανο, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς οχημάτων ή ογκωδών φορτίων ενώ από την πόλη της Κέρκυρας δεν υπάρχει σύνδεση.