Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Έτοιμη να κατεβάσει τους διακόπτες η ΓΕΝΟΠ

«Ιδιώτες στη ΔΕΗ θα πουλάνε αέρα και θα παίρνουν τα λεφτά του κοσμάκη»

 

 VIDEO
Κάθετα αντίθετοι στην πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ εμφανίζονται οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, ενώ προειδοποιούν ότι είναι έτοιμοι ακόμη και να κατεβάσουν του διακόπτες για να μπλοκάρουν την απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας. 

Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ ζητούν να αυξηθούν τα οικιακά τιμολόγια ώστε η ΔΕΗ να καταφέρει, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΔΕΗ Κώστα Κατσαρό, να περιορίσει τις ζημιές που υφίσταται από το άνοιγμα της αγοράς στους ιδιώτες.

«Εμείς δε θα γίνουμε προδότες του ελληνικού λαού. Αυτό που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο είναι ότι ο αγώνας μας δεν είναι συντεχνιακός, και πιστεύουμε ότι θα έχουμε συμμάχους», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΣΚΑΪ 100,3 ο κ. Κατσαρός.


Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής γραμματέας της ΓΕΝΟΠ Παντελής Καραλευθέρης σημείωσε στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή» ότι το θέμα δεν έχει να κάνει μόνο με τις απαιτήσεις της Κομισιόν, αλλά και με τις απαιτήσεις των ιδιωτών που θέλουν να παράγουν υπεραξίες.


«Ο ανταγωνισμός στην ενέργεια έγινε σε άλλες χώρες, αλλά ο λαός δεν έχει φθηνότερο ρεύμα. Δεν απαγορεύσαμε σε κανέναν να επενδύσει στη χώρα ή να πάρει λιγνίτη και να επενδύσει. Όμως οι ιδιώτες δεν θέλουν να ανταγωνιστούν. Θέλουν να πάρουν τα δικά μας ορυχεία, το δικό μας πλούτο, τα δικά μας δίκτυα να παραχωρηθούν και γίνουν ιδιοκτησία τους» ανέφερε ο κ. Καραλευθέρης.


Στον αντίποδα
, ο γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης Κωστής Σταμπολής δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει μείνει στο 2001.

«Υπάρχουν οδηγίες που εφαρμόζονται στα άλλα κράτη και δεν εφαρμόζονται στην Ελλάδα λόγω ΓΕΝΟΠ» ανέφερε.


Σύμφωνα με τον κ. Σταμπολή το κρατικό μοντέλο ενέργειας έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια από όλη την Ευρώπη, με τον βιομηχανικό και τον εμπορικό καταναλωτή να επιδοτεί τον οικιακό.


Για τις αιτιάσεις της ΓΕΝΟΠ ότι θα αυξηθεί η τιμή της κιλοβατώρας ο πρόεδρος του ΙΟΝΕ απάντησε ότι η αύξηση δεν θα φτάσει στο 40% και αν γίνει κάτι τέτοιο θα γίνει για μικρό διάστημα.


«Στην αρχή οι τιμές στην κινητή τηλεφωνία είχαν ακριβύνει μετά έπεσαν» σημείωσε, ενώ επισήμανε ότι οι τιμές θα αυξηθούν έτσι και αλλιώς λόγω των δικαιωμάτων ρύπων για τα οποία θα επιβαρύνονται οι καταναλωτές.


«Έχουμε σήμερα ένα μη αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, πρέπει να αποσυρθεί το κράτος από τους τομείς εκείνους που προβληματίζουν τον ανταγωνισμό. Η ενέργεια είναι ένας από αυτούς. Πρέπει να έχουμε καινούριους παίκτες» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης. 


Σημειώνεται
ότι η τρόικα έχει δώσει διορία μέχρι το Σεπτέμβριο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος παρουσίασε εναλλακτικό σχέδιο με το οποίο προτείνει να αποφευχθεί η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων. 

ΣΚΑΙ