Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Δύσκολη η ενότητα για την Κύπρο


    Τις πρόσφατες προτάσεις του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για το Κυπριακό, συζήτησε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Κυπρίου προέδρου.

    Στη συνεδρία, που θα συνεχιστεί στις 12 του μήνα, τοποθετήθηκαν όλα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ.

    Χαρακτηριστικό ήταν το σύντομο σχόλιο του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος είπε πως θαυμάζει τους αρχηγούς που έκαναν δηλώσεις "με τέτοια ζέστη".


    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Σε σχέση με τα όσα επεσήμαναν τα κόμματα, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι εναπόκειται σε αυτά να εξηγήσουν τις δικές τους θέσεις.

    Με βάση πάντως δηλώσεις που έγιναν από τους ηγέτες των κομμάτων, διαφαίνεται πως και πάλι θα είναι δύσκολη η ουσιαστική ενότητα.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και της Βουλής Μάριος Καρογιάν επεσήμανε πως δόθηκε η ευκαιρία στα κόμματα να δώσουν τις πρώτες θέσεις τους. Θα καταβληθεί, είπε, προσπάθεια να υπάρξει το πλαίσιο με τις μέγιστες συγκλίσεις. "Οι προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελούν μία καλή βάση για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους που θα προκύψουν τους επόμενους μήνες", τόνισε ο κ. Καρογιάν.

    Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου επεσήμανε πως κατέθεσε συνολικά τις θέσεις του κόμματος για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την ανάγκη διαμόρφωσης στρατηγικής και αντιμετώπισης των κινδύνων ενόψει, όπως είπε, της αναμενόμενης έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε ερώτηση γα την ενότητα είπε πως είναι πάγια και απαραίτητη προϋπόθεση για ορθή λύση. "Για την επίτευξή της όμως χρειάζονται συγκλίσεις και συναινέσεις με κοινή στρατηγική, αλλιώς θα πρόκειται για εξαπάτηση των πολιτών" επεσήμανε.

    Από πλευράς του ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης επεσήμανε ότι ''έκαναν σαφέστατο ότι δεν μπορεί να υπάρχει ενότητα εάν δεν τυγχάνει σεβασμού η αντίθετη άποψη και εάν ενοχοποιείται η αντίθετη άποψη''. Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη δόθηκαν γραπτώς οι θέσεις στο Εθνικό Συμβούλιο, για τον στόχο, το περίβλημα και την τακτική που θα πρέπει να ακολουθήσουμε.

    Η Γενική Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου επεσήμανε ότι "το κίνημα κατέθεσε πλαίσιο με οκτώ προτάσεις που αποτελούν νέα αγωνιστική βάση για ενότητα". Ζήτησε επίσης επανεξέταση των προτάσεων για την εκ περιτροπής προεδρία και την παραμονή των 50.000 εποίκων μετά τη λύση του Κυπριακού.

    Από το Προεδρικό αναχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

ΑΠΕ