Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Πρόστιμα για φοροδιαφυγή και στρίμωγμα οφειλετών

eforia




Περίπου 280 οφειλέτες με χρέη προς το δημόσιο που αγγίζουν τα 2,7 εκατομμύρια ευρώ και με ακίνητη περιουσία που ξεπερνά τα 520 εκατομμύρια ευρώ, εντόπισε το ΣΔΟΕ στην περιοχή της Αθήνας μετά από εκτεταμένες διασταυρώσεις. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει στους οφειλέτες επιστολές για την άμεση εξόφληση των ποσών αυτών μέχρι τις 30 Αυγούστου αλλιώς θα κινηθεί η διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών που περιλαμβάνει και τον πλειστηριασμό ακινήτων. Την ίδια ώρα το ΣΔΟΕ επέβαλε 4 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα και φόρους σε μπαρ της Μυκόνου και σε άλλες επιχειρήσεις εστίασης που ανήκουν στο ίδιο επιχειρηματία, ύστερα από τακτικό φορολογικό έλεγχο των χρήσεων 2007-8.

Επιστολές για εξόφληση έως τέλος Αυγούστου


Διακόσιοι εβδομήντα εννέα οφειλέτες του δημοσίου με ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 250.000 ευρώ ο καθένας, συνολικού ύψους 2,68 εκατ. ευρώ είναι κάτοχοι 1.641 καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας, (Σύνταγμα, Κολωνάκι, Μοναστηράκι και Ομόνοια), αξίας 175,48 εκατ. ευρώ και κάτοχοι 3.635 ακινήτων αξίας 349,04 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν μετά από τις διασταυρώσεις των φορολογικών στοιχείων που έκανε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Το υπουργείο Οικονομικών, ήδη έχει αποστείλει επιστολές σε όσους χρωστάνε άνω των δέκα χιλιάδων ευρώ, για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους μέχρι 30 Αυγούστου.
Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, όπως σημειώνει το υπουργείο, θα κινηθεί κατά προτεραιότητα η διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών αυτών συμπεριλαμβανομένων και πλειστηριασμών των ακινήτων τους.

Πρόστιμα σε μπαρ της Μυκόνου

Την ίδια ώρα, φόροι και πρόστιμα συνολικού ύψους 3.972.930 ευρώ καταλογίστηκαν στο μπαρ "Νάμμος" της Μυκόνου και σε επιχειρήσεις εστίασης που ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη ύστερα από τακτικό φορολογικό έλεγχο που διενήργησε το ΣΔΟΕ για τις χρήσεις 2007-2008.
Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών η έκθεση ελέγχου για τις φορολογικές παραβάσεις του μπαρ "Νάμμος" διαβιβάστηκε από την υπηρεσία ειδικών ελέγχων (ΣΔΟΕ) τον Αύγουστο του 2009 στη ΣΔΟΕ Μυκόνου, ενώ ακολούθησε και άλλος έλεγχος από το περιφερειακό ελεγκτικό κέντρο Αθηνών με αποτέλεσμα να καταλογιστεί συνολικά ποσό φόρων και προστίμων για το μπαρ ύψους 2.694.098 ευρώ.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών στις επιχειρήσεις αυτές έχουν κοινοποιηθεί τα σχετικά φύλλα ελέγχου οι πράξεις προσδιορισμού ΦΠΑ και οι αποφάσεις επιβολής προστίμου.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ