Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

«Κάντε απολύσεις στις ΔΕΚΟ, ανοίξτε όλα τα επαγγέλματα»

Σκληρή στάση κράτησαν οι ελεγκτές της τρόικας την εβδομάδα που πέρασε

Απολύσεις στις ΔΕΚΟ ζήτησαν, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες κυβερνητικές πηγές, τα στελέχη της τρόικας (ΕΕ- ΕΚΤ- ΔΝΤ) την εβδομάδα που πέρασε. Το εξαιρετικά σοβαρό αυτό ζήτημα θα κυριαρχήσει στις διαπραγματεύσεις των αμέσως επομένων εβδομάδων και η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να «προλάβει» την τρόικα προτείνοντας βιώσιμες και λειτουργικές λύσεις για τις μετατάξεις προσωπικού από τις ΔΕΚΟ σε τομείς του Δημοσίου όπου καταγράφονται ελλείψεις. Καθίσταται πλέον σαφές ότι το βάρος πέφτει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που ήδη προκαλούν εντάσεις. Από τις εξελίξεις θα κριθεί ως έναν βαθμό και η εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου τον Δεκέμβριο. Αν τηρηθεί πιστά το χρονοδιάγραμμα των ελέγχων, η επόμενη κρίσιμη «επίσκεψη» της τρόικας για την «εξέταση» των ελληνικών αρχών θα γίνει στις αρχές Νοεμβρίου, κατά την κορύφωση δηλαδή της προεκλογικής περιόδου για τις κάλπες της τοπικής αυτοδιοίκησης (7 και 14 Νοεμβρίου).

«Γιατί δεν γίνονται απολύσεις»

Την απορία τους για την προσώρας άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε απολύσεις στις ΔΕΚΟ εξέφρασαν επανειλημμένως οι ελεγκτές την εβδομάδα που πέρασε. «Αφού χρειάζεται να μειώσετε το κόστος λειτουργίας των ΔΕΚΟ,γιατί δεν κάνετε απολύσεις;» ρωτούσαν επίμονα τα στελέχη της κυβέρνησης. «Δεν καταλαβαίνουν ότι η απόλυση είναι το ύστατο και δραματικότερο μέτρο για έναν εργαζόμενο» αναφέρει στο «Βήμα» ένα από τα κεντρικά πρόσωπα που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις. «Με δεδομένο ότι η χώρα δεν διαθέτει ούτε τους μηχανισμούς στήριξης ούτε τους μηχανισμούς επανένταξης των ανέργων που υφίστανται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι απολύσεις πρέπει να αποφευχθούν πάση θυσία».
«Η περίοδος που έρχεται είναι δύσκολη» αναφέρει ο ίδιος «καθώς πρέπει να είμαστε συνεχώς ένα βήμα μπροστά από τους ελεγκτές και να παρουσιάζουμελειτουργικά σχέδια μετατάξεων για την αξιοποίηση του πλεονάζονταςπροσωπικού των ΔΕΚΟ σε άλλους τομείς του κράτους όπου καταγράφονται ελλείψεις προσωπικού».


Το μνημόνιο προβλέπει ότι η αναδιάρθρωση του ΟΣΕ θα ολοκληρωθεί το αργότερο ως τον Μάρτιο του 2011, ενώ ήδη ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις για δραστικά μέτρα στις αστικές συγκοινωνίες. Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς προς την τρόικα είναι ότι σε συνθήκες ύφεσης, όταν ήδη καταγράφεται αύξηση της ανεργίας από τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ενδεχόμενες απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα επιδεινώσουν το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας. Μένει να φανεί ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να προκαλέσει ένα νέο σοκ στην κοινωνία έπειτα από αυτό της περικοπής των συντάξεων και των μισθών στο Δημόσιο. «Τρομάζουν» εγγυήσεις, πληθωρισμός, ανεργία 
Οι ικανοποιητικές σε γενικές γραμμές εξελίξεις στο δημοσιονομικό πεδίο αποτυπώνονται στην επιπλέον του στόχου μείωση του ελλείμματος και όλα δείχνουν ότι «κλειδώνουν» τη δεύτερη δόση του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται ότι θα κατατεθεί σε λογαριασμό του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου (6,5 δισ. ευρώ από την ΕΕ και 2,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ). Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε στους «Financial Τimes» ότι η δεύτερη δόση είναι «εξασφαλισμένη». Ωστόσο από το πρωί της περασμένης Δευτέρας αντιμετώπισε τα επίμονα ερωτήματα των ελεγκτών για τα «σκοτεινά σημεία» της δημοσιονομικής προσπάθειας, δηλαδή για τη υστέρηση των εσόδων έναντι του στόχου, για την πέραν των προβλέψεων εκτίναξη του πληθωρισμού και για τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε από την τρόικα και στην έκταση των εγγυήσεων του Δημοσίου (έφθασαν τα 25,7 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2010) καθώς διαβλέπουν κίνδυνο περαιτέρω διόγκωσης του δημοσίου χρέους. Ο φόβος αυτός οφείλεται στον κίνδυνο κατάπτωσης των εγγυήσεων λόγω μη καταβολής των υποχρεώσεων από ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και ιδιώτες που έχουν δανειοδοτηθεί με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ.

Οι ελεγκτές δέχθηκαν πάντως ως έγκυρα τα υποδείγματα που περιλαμβάνει το «stress test» της ελληνικής οικονομίας που σχεδίασε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ. Γ. Ζανιάς. «Είναι πλέον πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα από το 13,6% το 2009 στο 8,1% το 2010» αναφέρει κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών και εξηγεί: «Το “μαξιλάρι” των 4 δισ. ευρώ από την επιπλέον του στόχου περικοπή των δαπανών επιτρέπει την εξυπηρέτηση των αυξημένων δαπανών που θα προκύψουν κατά το δεύτερο εξάμηνο». Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ. Πλασκοβίτης σηκώνει το βάρος των διαπραγματεύσεων για τις αλλαγές στη Στατιστική Υπηρεσία, καλείται να επιλύσει το πρόβλημα των greek statistics και αναμένει το πράσινο φως της τρόικας για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναθεώρησης του ΑΕΠ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2011.

«Θα ανοίξουν όλα τα κλειστά επαγγέλματα για να πέσουν οι τιμές» δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας στις πιέσεις της τρόικας με την άμεση προώθηση νόμου-πλαισίου. Για το ζήτημα των κλειστών επαγγελμάτων το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νόμο-πλαίσιο που θα περιλαμβάνει τις βασικές αρχές και διαδικασίες για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και θα λειτουργήσει ως «μπούσουλας» για τα συναρμόδια υπουργεία. Η τρόικα ζητεί να ανοίξουν εντός του έτους τα επαγγέλματα του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του φαρμακοποιού, του αρχιτέκτονα, του μηχανικού και του ορκωτού λογιστή, για τα οποία υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στο μνημόνιο.

«Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές;»

«Αφού υπάρχει ύφεση στην αγορά, γιατί οι τιμέςανεβαίνουν;» ρώτησαν τα στελέχη της τρόικας καθώς θα πρέπει να αλλάξουν πλέον τις εκτιμήσεις τους για την πορεία του πληθωρισμού που «τρέχει» με ρυθμό 5,2%, ίσως και υψηλότερο τον Ιούλιο, και πλέον είναι αδύνατον να υποχωρήσει στο 1,4% που προέβλεπαν στο σχέδιό τους. Η ερώτηση προς τους συνεργάτες της υπουργού Οικονομίας κυρίας Λούκα Κατσέλη αφορούσε τη βραδεία αποκλιμάκωση του «καθαρού» πληθωρισμού, του δείκτη δηλαδή που δεν επηρεάζεται από την αύξηση των εμμέσων φόρων. Παρατήρησαν ότι οι τιμές αυξάνονται ακόμη και σε ανταγωνιστικούς κλάδους όπως τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια που αφορούν άμεσα τον τουρισμού. Η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων και το υψηλό εξωγενές κόστος λειτουργίας (δημοτικά τέλη, ηλεκτρικό) εμποδίζουν τη μείωση των τιμών. «Οι μικρές επιχειρήσειςπροσπαθούν να καλύψουντα έξοδά τους και ανεβάζουν τις τιμές για να “βγάλουν” τον μήνα και να γλιτώσουν το λουκέτο» σημείωσαν στελέχη του υπουργείου.

ΤΟ ΒΗΜΑ