Ο ηγέτης των Κούρδων αυτονομιστών του ΡΚΚ Μουράτ Καραϊλάν δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ότι θα έδινε εντολή στους μαχητές του να καταθέσουν τα όπλα τους, αν η Τουρκία συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός και ορισμένους άλλους όρους.
Μεταξύ αυτών, ο τερματισμός των επιθέσεων εναντίον αμάχων και των συλλήψεων Κούρδων πολιτικών στη νοτιοανατολική Τουρκία. Η οργάνωση διεκδικεί επίσης περισσότερα γλωσσικά και πολιτιστικά δικαιώματα για τους Κούρδους, οι οποίοι εκτιμάται ότι αποτελούν το ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού της Τουρκίας.Αναλυτικότερα,
Υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών και εφόσον η Τουρκία συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός, καθώς και σε κάποιους άλλους όρους, θα έδινε την εντολή στους μαχητές του να καταθέσουν τα όπλα, δηλώνει ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), Μουράτ Καραϊλάν, στο BBC.
Η συνάντηση του κ. Καραϊλάν με τον απεσταλμένο του BBC πραγματοποιήθηκε κάπου στα βουνά του ιρακινού Κουρδιστάν και μεταξύ των όρων που έθεσε είναι ο τερματισμός των επιθέσεων εναντίον αμάχων και των συλλήψεων Κούρδων πολιτικών στην ανατολική Τουρκία. Η οργάνωση διεκδικεί επίσης περισσότερα γλωσσικά και πολιτιστικά δικαιώματα για τους Κούρδους της Τουρκίας, οι οποίοι, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, συνιστούν το ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
«Αν το κουρδικό ζήτημα λυθεί με δημοκρατικό τρόπο, μέσω διαλόγου, ναι, θα καταθέσουμε τα όπλα μας. Δεν θα φέρουμε όπλα», είπε ο Καραϊλάν. Ωστόσο, συνόδευσε την ειρηνευτική του πρόταση με μια απειλή: «Αν η τουρκική κυβέρνηση δεν την αποδεχθεί, θα κηρύξουμε την ανεξαρτησία μας».
Αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε σχετικά ότι «δεν συνηθίζει να σχολιάζει δηλώσεις τρομοκρατών». Το ΡΚΚ θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, αλλά και από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Μια αμοιβαία κατάπαυση του πυρός θα ισοδυναμούσε με σημαντικότατη εξέλιξη, δεδομένου ότι θα έδινε τέλος σε μια αντιπαράθεση 26 ετών, που έχει κοστίσει τη ζωή σε περίπου 40.000 ανθρώπους. Από την άλλη πλευρά, η τουρκική κυβέρνηση θα αντιλαμβανόταν μια μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας ως κλιμάκωση της αντιπαράθεσής της με μια τρομοκρατική οργάνωση.
Η Αγκυρα έχει ήδη επιχειρήσει μια χαλάρωση των αυστηρών κανόνων για τη χρήση της κουρδικής γλώσσας, αλλά μένει να γίνουν ακόμη πολλά. Οι προθέσεις της για την εφαρμογή ενός συνολικού πακέτου για τα κουρδικά δικαιώματα προσέκρουσε πέρυσι στις αντιρρήσεις των εθνικιστών. Τον Μάιο, ο έγκλειστος ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν δήλωσε μέσω των δικηγόρων του ότι έχασε τις ελπίδες του για διάλογο με την κυβέρνηση κι άφησε την πρωτοβουλία των κινήσεων στους Κούρδους διοικητές, στα πεδία των μαχών.
Εκτοτε ακολούθησε μια αναζωπύρωση των κουρδικών επιθέσεων στην Τουρκία, πολλές από τις οποίες εξαπολύονται από τις βάσεις του ΡΚΚ στο ιρακινό Κουρδιστάν. Σε μια άλλη εξέλιξη, οι ηγέτες της Αιγύπτου και της Τουρκίας συναντήθηκαν χθες στο Κάιρο, προκειμένου να συζητήσουν τις αποτελματωμένες διεθνείς προσπάθειες για την επαναφορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Τι συζήτησαν στο Κάιρο
Ο Χόσνι Μουμπάρακ και ο Αμπντουλάχ Γκιουλ «συζήτησαν τις δυνατότητες αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας καθώς και θέματα περιφερειακής ανάπτυξης διμερούς ενδιαφέροντος», ανέφερε σχετική ανακοίνωση του αιγυπτιακού πρακτορείου ειδήσεων.
Αρση οδηγίας
ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Ισραήλ ήρε χθες την ταξιδιωτική οδηγία, που είχε εκδώσει προς τους Ισραηλινούς τουρίστες και επιχειρηματίες να αποφεύγουν την Τουρκία, μετά την επίθεση Ισραηλινών κομάντος σε τουρκικό πλοιάριο με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, τον Μάιο. «Είχαμε εκδώσει την προειδοποίηση, όχι επειδή υπήρχαν πληροφορίες για σοβαρές τρομοκρατικές απειλές, αλλά από φόβο μήπως Ισραηλινοί δεχθούν επίθεση, σε μη ελεγχόμενες κινητοποιήσεις», διευκρίνισε χθες ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής, Ελκάνα Χάρνοφ. Η επιδρομή στο «Μάβι Μαρμαρά», το τουρκικό πλοίο που ηγείτο του στολίσκου με προορισμό την αποκλεισμένη Γάζα, καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα και προκάλεσε αντι-ισραηλινές μαζικές διαδηλώσεις στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.
BBC, AFP/ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ