Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Hellas On Line και της Forthnet φτάνουν στο τέλους τους και επιτελείς των δυο ομίλων κάνουν ήδη ετοιμασίες για τον «γάμο». Οι δυσκολίες που υπήρχαν, λόγω της δαιδαλώδους δομής της Forthnet ξεπεράστηκαν, μετά την οριστική απόφαση των Σωκράτη Κόκκαλη και Παντελή Τζωρτζάκη, να μη συμπεριληφθεί στη συμφωνία η Nova.
Πηγές από τις δύο εταιρείες λένε ότι τόσο ο κ. Κόκκαλης όσο και ο κ. Τζωρτζάκης ήθελαν να μπει και το δορυφορικό κανάλι στην συμφωνία. Ο μεν κ. Τζωρτζάκης γιατί διαβλέπει μείωση των συνδρομητών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και θα ήθελε να μοιραστεί τα έξοδα με ένα άλλο ισχυρό εταίρο, ο δε κ. Κόκκαλης για να αποκτήσει πρόσβαση σε τηλεοπτικό δίκτυο.
Με την επερχόμενη συγχώνευση των δύο εταιρειών, περισσότερο κερδισμένη είναι η Forthnet, καθώς θα εισέλθει, μέσω της συμμετοχής της Vodafone στη Hol (η οποία κατέχει το 18,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας) και στην κινητή τηλεφωνία, κάτι που δεν είχε ως τώρα. Από την άλλη πλευρά η Hol θα προσπαθήσει να κρατήσει τα κεκτημένα του 2009, που είναι 311 χιλιάδες συνδρομητές, οι οποίοι όμως αποκτήθηκαν με μεγάλη συμπίεση των τιμολογίων της εταιρείας και ταυτόχρονη αύξηση των επενδύσεων και ιδιόκτητων υποδομών.
Τι σημαίνει όμως για την αγορά η συγχώνευση Hol – Forthnet; Προφανώς θα δημιουργήσει νέα δεδομένα, καθώς οι δυο εναλλακτικοί πάροχοι θα αποκτήσουν μια τεράστια μάζα, η οποία θα τους κάνει ευθέως ανταγωνιστικούς με τον ΟΤΕ, ο οποίος ελέγχει περίπου 1 εκατ. ευρυζωνικές συνδέσεις, ενώ Hol και Forthnet έχουν μαζί περίπου 670.000 συνδέσεις. Παρά το γεγονός όμως ότι θα έχει να αντιμετωπίσει μεγαλύτερο ανταγωνισμό, ο ΟΤΕ εύχεται να πραγματοποιηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται η συγχώνευση των δύο εταιρειών. Και αυτό γιατί θα λύσει το πρόβλημα που του δημιουργεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία του επιβάλλει υψηλές χρεώσεις, οι οποίες όμως του αφαιρούν καταναλωτές, που αναζητούν φθηνότερες λύσεις.
Με την συγχώνευση Hol – Forthnet όμως δημιουργούνται συνθήκες ανταγωνισμού και, σύμφωνα με πληροφορίες, η εθνική ρυθμιστική αρχή έχει αποφασίσει να άρει τη ρύθμιση στις υπηρεσίες της τηλεφωνίας. Αυτό θα επιτρέψει στον ΟΤΕ να προχωρήσει σε επιθετικότερη εμπορική, πολιτική, με συμπίεση των τιμών, έχοντας μεγάλη οικονομική ευρωστία, σε συνδυασμό με την υπερχρέωση των ανταγωνιστών του. Η Forthnet έχει 504 εκατ. ευρώ μακροπρόθεσμο δανεισμό και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 213 εκατ. ευρώ, ενώ η Hol οφείλει σε προμηθευτές 125 εκατ. ευρώ και σε μακροπρόθεσμα δάνεια 150 εκατ. ευρώ. Με τη συνένωση, οι δυο εταιρείες υπολογίζουν ότι τα ετήσια έσοδα μπορούν να ανέλθουν σε 500-550 εκατ. ευρώ με συνολικά κέρδη γύρω στα 100 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο ενοποιημένο σχήμα που αναμένεται να δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα πλειοψηφικό πακέτο θα διαθέτει η Forthnet και μειοψηφικό η Hol.
Telecomnews