Στόχος της τουριστικής πολιτικής της Ελλάδας είναι να φθάσουμε σε 3-4 χρόνια το ένα εκατομμύριο Ρώσων τουριστών, που θα επισκέπτονται ολόκληρη την Ελλάδα, 52 εβδομάδες το χρόνο, δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης σε συνέντευξη Τύπου στο ελληνικό Γενικό Προξενείο της Μόσχας.
"Σε σύγκριση με την περίοδο Μάρτιος - Ιούλιος του 2009, που εκδόθηκαν από το Γενικό Προξενείο Μόσχας 130.456 βίζες, έως τις 25.07 φέτος έχουμε ήδη 177.739 βίζες και προχωράμε", είπε ο κ. Νικητιάδης και πρόσθεσε "όμως αυτοί οι αριθμοί είναι πολύ χαμηλοί και πρέπει να φθάσουμε το ένα εκατομμύριο τα επόμενα 3-4 χρόνια, αυτός είναι ο στόχος".Όπως εξήγησε ο κ. Νικητιάδης οι διήμερες επαφές του τόσο με παράγοντες του τουρισμού, με το Προξενείο και το Visa Centre της Μόσχας, όσο και με απλούς Ρώσους πολίτες, που ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα τον έπεισαν για την ανάγκη σειράς μέτρων ενίσχυσης της διαδικασίας έκδοσης, όπως "η αύξηση του εποχιακού προσωπικού του Προξενείου με 30 ακόμη άτομα, ώστε να υπάρχουν κυλιόμενες βάρδιες, που θα δουλεύουν συνεχώς για τη διευκόλυνση των επισκεπτών".
Αξιοποιώντας το γραφείο του ΕΟΤ Μόσχας είπε ο κ. Νικητιάδης "θα χαρτογραφηθεί ολόκληρη η Ρωσία και θα στοχεύσουμε όλες τις πόλεις με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου, όπου θα έχουμε εκπροσώπηση τόσο με παραρτήματα των Visa Centre, όσο και με αυτοπρόσωπη παρουσία προξενικών στελεχών, έτσι ώστε να μη χρειάζεται η αποστολή αιτήσεων και διαβατηρίων στη Μόσχα για να δοθεί η έγκριση της θεώρησης" και η έκδοση των θεωρήσεων να γίνεται στα μεγάλα περιφερειακά κέντρα της Ρωσίας.
Υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία του προέδρου Μεντβιέντεφ για την πλήρη κατάργηση της βίζας Σένγκεν για τους Ρώσους πολίτες και ωσότου συμβεί αυτό θα ακολουθήσουμε την πιο απλουστευμένη ερμηνεία της Συνθήκης, δήλωσε ο κ. Νικητιάδης, σημειώνοντας ότι θα συνεχιστεί η πολιτική καταρχήν χορήγησης εξάμηνων θεωρήσεων εφόσον δεν υπάρχουν λόγοι άρνησης, καθώς και οι μέγιστες διευκολύνσεις, καθώς "κατευθυνόμαστε σε τουρισμό 52 εβδομάδων το χρόνο με όλες τις εξειδικευμένες μορφές, που μπορεί έως σήμερα να μην είχαμε αξιοποιήσει (αγροτουρισμός, καταδυτικός, αναρριχητικός, θρησκευτικός, πολιτιστικός, συνεδριακός, αθλητικός, γαστρονομικός κλπ)".
Ενημερώνοντας τους Ρώσους δημοσιογράφους ο κ. Νικητιάδης είπε ότι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί τη Μόσχα για να παρουσιάσει σε Ρώσους επενδυτές τα προς εκμετάλλευση τουριστικά και ολυμπιακά ακίνητα ο αρμόδιος γγ Ολυμπιακής Αξιοποίησης Γιάννης Πυργιώτης, ο οποίος και θα εξηγήσει μεταξύ άλλων τις γρήγορες διαδικασίες, που έχουν υιοθετηθεί και τις προοπτικές αξιοποίησής τους.
Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ανακοίνωσε επίσης μια σειρά από συμφωνίες και συζητήσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ανταλλαγή Ρώσων και Ελλήνων φοιτητών τουριστικών επαγγελμάτων, εκ των οποίων οι μεν πρώτοι θα μπορούν να σπουδάζουν και να κάνουν την πρακτική τους στις ελληνικές σχολές, ενώ οι δεύτεροι θα μαθαίνουν τη γλώσσα, την κουλτούρα και το μενταλιτέ της χώρας για να επανδρώσουν το ραγδαία αναπτυσσόμενο "ρωσικό" άξονα του ελληνικού τουρισμού.
Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκε και θα συζητηθεί η διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων αμοιβαίας προβολής σε κεντρικούς χώρους της Αθήνας και της Μόσχας, όπως για παράδειγμα η πλατεία Συντάγματος και η Κόκκινη Πλατεία, η ενίσχυση της ελληνικής συμμετοχής και των παράλληλων εκδηλώσεων προβολής στις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις της Μόσχας, καθώς και η προετοιμασία ρωσικών αθλητικών ομάδων σε ελληνικά αθλητικά κέντρα, ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο.
ΑΠΕ