Περίεργη κινητικότητα Γεωργαλίδη, δελτία τύπου που παραλείπουν καίρια σημεία και συναντήσεις που ανακοινώνονται σε ΜΜΕ και όχι στους ενδιαφερόμενους, συνθέτουν το παζλ μιας – προδιαγεγραμμένης – πορείας για τους ΧΥΤΑ στην Κέρκυρα…
Κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο πρέπει να βρίσκεται ο γ.γ. της ΠΙΝ Κώστας Γεωργαλίδης, αναφορικά με το θέμα των ΧΥΤΑ (και ΧΑΔΑ) στην Κέρκυρα. Οι αλλεπάλληλες συναντήσεις που προγραμματίζει, το Περιφερειακό Συμβούλιο που ασχολήθηκε με το θέμα και οι παραιτήσεις δύο θεσμικών παραγόντων (των δημάρχων Κερκυραίων και Αγίου Γεωργίου) καταδεικνύουν ένα πρόβλημα που αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις.
Τι θα γίνει με τη Λευκίμμη;
Η πρώτη συνάντηση είχε προγραμματιστεί από τον περιφερειάρχη για το απόγευμα της Δευτέρας με αντιπροσωπεία του Αλεύχιμον και της Συντονιστικής κατά του ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Άγνωστο μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές τι συζητήθηκε από τις δύο πλευρές, αν και τόσο δηλώσεις γνωριζόντων κάνουν λόγο για προσπάθεια ανακοίνωσης της υπογραφής της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον ΧΥΤΑ στα Μεσοράχια. Κάτι που αναμενόταν από καιρό, καθώς η κυβέρνηση πιέζει προς την κατεύθυνση λειτουργίας της εγκατάστασης και παράλληλα κλείσιμο των ΧΑΔΑ που λειτουργούν και για τους οποίους η χώρα είναι υποχρεωμένη να πληρώσει βαρύτατα πρόστιμα. Στην περίπτωση αυτή, πάντως, από την πλευρά της Λευκίμμης δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα.
Ποια συνάντηση με τους δήμαρχους;
Η δεύτερη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του συλλόγου Τεμπλονίου, του Νομάρχη και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Μόνο που μέχρι στιγμής ουδείς ενημέρωσε τους δήμαρχους και δημοτικούς σύμβουλους που βρίσκονται στο δ.σ. του Φορέα για την συνάντηση, και η μόνη ενημέρωση που είχαν ήταν η δημόσια ανακοίνωση Γεωργαλίδη δια τηλεοράσεως!! Ενοχλημένοι εμφανίζονται οι δήμαρχοι, αφού θεωρούν ότι θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί για τη συνάντηση από τον ίδιο τον περιφερειάρχη και όχι δια της απλής γνωστοποιήσεως.
Τι μας είπε η ΠΙΝ
Επιπροσθέτως στα παραπάνω αξίζει κανείς να διαβάσει προσεκτικά το δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΠΙΝ (26/7/2010) για τα όσα διημείφθησαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Ζάκυνθο (22/7) στο τμήμα που αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων: «Την εισήγηση έκανε ο κ. Μιχάλης Λαγκαδάς, στέλεχος της διεύθυνσης ΠΕΧΩ της ΠΙΝ, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση της διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων στους Νομούς της ΠΙΝ. Ο κ. Λαγκαδάς επισήμανε την άμεση ανάγκη κλεισίματος των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), στην ανάγκη Αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, καθώς και στις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν στον τομέα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων για το σύνολο της Περιφέρειας». Για το θέμα το Σώμα «ομόφωνα αποφάσισε την επικαιροποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού και αποκατάσταση των ήδη υπαρχόντων ΧΑΔΑ».
Και τι δεν μας είπε…
Ακόμη κι αν θεωρήσουμε ότι για την οικονομία του δελτίου τύπου παραλείπονται αρκετά από όσα ειπώθηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο, εκείνα που παραλείφθηκαν είναι και τα πλέον κρίσιμα. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημέρα τση Ζάκυνθος» είναι αποκαλυπτικό (παραθέτουμε μόνο το κομμάτι που ενδιαφέρει την Κέρκυρα από την εισήγηση του αρμόδιου στελέχους της ΠΙΝ):
Σε χρήση βρίσκονται αυτή τη στιγμή 5 (;) ΧΑΔΑ στην Κέρκυρα οι οποίοι θα έπρεπε σύμφωνα με τον αρ. πρωτ. 3882/13-4-2010 των Υπ. Περιβάλλοντος και Εσωτερικών να είχαν κλείσει μέχρι τα μέσα Ιουλίου, και σε περιπτώσεις που δεν είναι αυτό εφικτό μπορούν να παραμείνουν σε λειτουργία για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Στο προσεχές διάστημα, θα πρέπει η Περιφέρεια, σε συνεργασία με τον ΦΟΣΔΑ της Κέρκυρας, να προχωρήσουν σε άμεσες ενέργειες για τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του αριθμού των ενεργών ΧΑΔΑ. Στους επόμενους μήνες θα πρέπει να προχωρήσουμε σε νέα μελέτη αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος διαβουλεύσεων με τους αρμόδιους φορείς κάθε Νομαρχίας. Η έγκριση του νέου ΠΕΣΔΑ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 28/07/2011, που λήγει η ισχύς του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδιασμού. Η Υπηρεσία μας έχει ήδη αποστείλει ερώτημα προς την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ, στο οποίο ζητά διευκρινήσεις, σχετικά με τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Οι άμεσες ενέργειες που προτείνονται στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, με ευθύνη υλοποίησης κυρίως των αρμοδίων Φορέων Διαχείρισης, είναι: 1) Για το σύνολο της Περιφέρειας: Προώθηση των έργων αποκατάστασης των ΧΑΔΑ. 2) Για την Κέρκυρα: Α. Ολοκλήρωση των έργων στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και προώθηση του σχεδιασμού για το επόμενο κύτταρο διάθεσης, Β. Προώθηση λύσεων για εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων και Γ. Χυτά Λευκίμμης: Ενέργειες ενημέρωσης των πολιτών και διερεύνηση της αποτελεσματικότερης χρήσης του.
Κρίσιμο διάστημα
Εντύπωση προκαλεί το κομμάτι που ζητά ενημέρωση των κατοίκων της Λευκίμμης και διερεύνηση της αποτελεσματικότερης χρήσης του ΧΥΤΑ Νότου, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καθόλου χρήση ώστε να μπορεί κανείς να προσδοκά καλύτερο αποτέλεσμα. Η καλυμμένη φράση της έναρξης λειτουργίας του ΧΥΤΑ (γιατί μόνο ως τέτοια μπορεί να εκληφθεί) ενισχύει όλο το πάρε δώσε των τελευταίων ημερών και τελικά δίνει το κομμάτι που έλειπε από τις παραιτήσεις των κ.κ. Μικάλεφ και Τριβυζά…
corfupress.com |