Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

«Ναι» στη μεταβίβαση του ελέγχου ασφάλειας στο Αφγανιστάν μέχρι το 2014






afganistan_diaskepsi99
Τη στήριξη του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι για ανάληψη του ελέγχου της ασφάλειας της χώρας από τις αφγανικές δυνάμεις έως το τέλος του 2014 και το πρόγραμμα συμφιλίωσης με τους Ταλιμπάν, εκφράζει η διεθνής κοινότητα στην τελική ανακοίνωση της διεθνούς Διάσκεψης της Καμπούλ που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 70 χωρών και διεθνών οργανώσεων. Τη χώρα μας στη Διάσκεψη της Καμπούλ εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Στην παρέμβασή του, τόνισε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία και ιδιαίτερο συμβολισμό το να ανήκει η χώρα στον αφγανικό λαό.

Η διεθνής κοινότητα στηρίζει το στόχο του Καρζάι

"Η διεθνής κοινότητα εκφράζει την υποστήριξή της στο στόχο του προέδρου του Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον οποίο οι αφγανικές εθνικές ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να πραγματοποιούν και να διευθύνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλες τις επαρχίες έως το τέλος του 2014" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κατά τη διάσκεψη, ο Καρζάι δήλωσε αποφασισμένος η κυβέρνησή του να μπορεί να αναλάβει την ασφάλεια της χώρας με χρονικό ορίζοντα το 2014 ενώπιον περισσοτέρων από 70 εκπροσώπων δωρητριών χωρών και διεθνών οργανώσεων.
Παράλληλα, προσέθεσε ότι επιθυμεί να καταλήξει τους προσεχείς μήνες σε μια συμφωνία όσον αφορά τις λεπτομέρειες αυτής της μεταβίβασης του ελέγχου με τους διεθνείς συμμάχους του.
Η διεθνής κοινότητα αποφάσισε επίσης να προσφέρει την υποστήριξή της στο "πρόγραμμα συμφιλίωσης" με τους Ταλιμπάν του προέδρου Καρζάι, σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση.
"Οι μετέχοντες χαιρετίζουν και υποστηρίζουν κατ'αρχήν το Πρόγραμμα για την Ειρήνη και τη Συμφιλίωση στο Αφγανιστάν, το οποίο είναι ανοιχτό σε όλα τα μέλη της αφγανικής ένοπλης αντίστασης (...) τα οποία απαρνούνται τη βία, δεν έχουν δεσμούς με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις, σέβονται το Σύνταγμα" σημειώνουν οι εκπρόσωποι των 70 δωρητριών χωρών και των διεθνών οργανώσεων.

"Η Ζίργκα για την ειρήνη έχει εκφράσει εθνική ομοφωνία για ειρήνη και έχει ορίσει το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθούμε προς τους ένοπλους αντιτιθέμενους που θα θελήσουν να δεχτούν το Σύνταγμά μας και να αποποιηθούν τις σχέσεις με το τρομοκρατικό δίκτυο Αλ Κάιντα" είπε ο Καρζάι στην ομιλία του.
"Αναμένουμε, συνεπώς, οι διεθνείς εταίροι μας να ενισχύσουν και να στηρίξουν τις ειρηνευτικές μας πρωτοβουλίες" είπε χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τον τρόπο εφαρμογής του σχεδίου από την κυβέρνησή του.
Σύμφωνα με το σχέδιο, έως 36.000 αντάρτες Ταλιμπάν πρέπει να παραδώσουν τα όπλα τους μέχρι το 2015. Σχεδόν 784 εκατομμύρια δολάρια θα χρειαστούν για τη χρηματοδότηση του πενταετούς προγράμματος.
Στην τελική ανακοίνωση υπογραμμίζεται, τέλος, ότι τα μισά από τα δισεκατομμύρια δολάρια της διεθνούς βοήθειας που προορίζεται για το Αφγανιστάν θα πρέπει να περάσουν από τον προϋπολογισμό της αφγανικής κυβέρνησης μέσα σε δύο χρόνια.

Χίλαρι Κλίντον: "Θετικές οι εξελίξεις"

Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν το ειρηνευτικό σχέδιο της αφγανικής κυβέρνησης, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών στη Διάσκεψη. Η Χίλαρι Κλίντοντ είπε ότι σημειώθηκαν θετικές εξελίξεις για την ειρήνη μετά τη συνέλευση για την ειρήνη που διεξήχθη τον Ιούνιο στο Αφγανιστάν, γνωστή ως "Ζίργκα για την ειρήνη".
"Αλλά η πρόοδος θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο οι αντάρτες επιθυμούν να επανενταχθούν και να συμφιλιωθούν, αποποιούμενοι τη βία και την Αλ Κάιντα και αν συμφωνήσουν να υπακούσουν στο Σύνταγμα και τους νόμους του Αφγανιστάν" είπε η Κλίντον.
Ο στόχος να μεταφερθεί η ευθύνη για την ασφάλεια του Αφγανιστάν στις δυνάμεις της χώρας μέχρι το 2014 είναι "ρεαλιστικός", δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Δ. Δρούτσας: "Διάσκεψη με ιδιαίτερο συμβολισμό"

Συνάντηση "ιδιαίτερης σημασίας και με ιδιαίτερο συμβολισμό" χαρακτήρισε τη διάσκεψη για το Αφγανιστάν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.
"Η σημερινή διάσκεψη στέλνει το μήνυμα ότι το Αφγανιστάν ανήκει στον αφγανικό λαό" είπε ο κ. Δρούτσας και τόνισε: "Βεβαίως, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας, πολλή δουλειά και πέραν από το σημαντικό θέμα της Ασφάλειας, ιδιαίτερη σημασία έχει ο εκδημοκρατισμός της χώρας, η εκπαίδευση των Αφγανών πολιτών σε όλους τους τομείς, η αναβάθμιση του ρόλου και των δικαιωμάτων της γυναίκας".
Ο κ. Δρούτσας τόνισε τη συνεχή υποστήριξη της χώρας μας στους Αφγανούς και στην ηγεσία τους και αναφέρθηκε στην δραστηριότητα της ελληνικής στρατιωτικής αποστολής που βρίσκεται εκεί.
Όπως είπε, "η Ελλάδα έχει ρίξει το βάρος της στήριξής που παρέχει σε αυτούς ακριβώς τους τομείς και σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας".

Σύσταση για συνομιλίες με Ταλιμπάν

Η Διάσκεψη, που αποτέλεσε συνέχεια της διάσκεψης του Λονδίνου τον περασμένο Ιανουάριο και πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αφγανού προέδρου και του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, είχε ως βασικό στόχο την αποτίμηση της προόδου που έχει συντελεστεί το τελευταίο εξάμηνο με στόχο τη σταδιακή μεταβίβαση της ευθύνης διοίκησης της χώρας από τις διεθνείς δυνάμεις στην αφγανική πλευρά.
Κατά τη συνέλευση, 1.600 Αφγανοί αντιπρόσωποι, πολιτικοί, θρησκευτικοί ηγέτες και αρχηγοί φυλών συνέστησαν στην κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα τη διεξαγωγή συνομιλιών με τους Ταλιμπάν.
Οι Ταλιμπάν, που εντείνουν τις επιθέσεις τους κατά της αφγανικής κυβέρνησης και των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην εξέγερσή τους που μαίνεται επί εννέα χρόνια, έχουν επανειλημμένα απορρίψει την πρόταση του Καρζάι για ειρηνευτικές συνομιλίες.
Οι ηγέτες των Ταλιμπάν έχουν πει ότι θα μετάσχουν σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις παρά μόνο και μέχρι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αποσύρουν όλους τους 140.000 και πλέον στρατιώτες τους από τη χώρα.
Λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου, νέες απειλές κατά των Αμερικανών εκτόξευσε το νούμερο δύο της Αλ Κάιντα, ο Αιμάν αλ Ζαουάχρι: «Ο καημένος ο Ομπάμα έρχεται στην Καμπούλ και υπόσχεται ότι οι Ταλιμπάν δεν θα επιστρέψουν στην εξουσία. Καημένε, μπορείς να υποσχεθείς ότι θα επιστρέψoυν με ασφάλεια στην Αμερική οι στρατιώτες σου;". 

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ