Σύνοδος ισλαμικού οργανισμού για την ισραηλινή επίθεση
Ισραήλ: Eβραίοι και Αραβες διαμαρτύρονται στην κυβέρνηση
Μαζικές διαδηλώσεις στην Ευρώπη κατά του Ισραήλ
Οι εννέα άνδρες που σκοτώθηκαν κατά την έφοδο κομάντος του ισραηλινού ναυτικού στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, πυροβολήθηκαν συνολικά 30 φορές, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας.
Τα περισσότερα από τα θύματα, που ήταν όλοι Τούρκοι, πυροβολήθηκαν από σφαίρες των 9 mm, πολλές από τις οποίες ρίφθηκαν από κοντινή απόσταση, είπε ο Χαλούκ Ιντσέ πρόεδρος του Ιατροδικαστικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έκθεσης.
Οι θάνατοι και των εννέα προκλήθηκαν από σφαίρες από πυροβόλα όπλα. «Μια σορός έφερε δύο σφαίρες στο βραχίονα, μια στην πλάτη και μια στο γόνατο. Σε άλλο θύμα υπήρχε μόνο μια σφαίρα, ακριβώς στο κέντρο του μετώπου», τόνισε.
Δύο από τους άνδρες πυροβολήθηκαν πέντε φορές, ενώ άλλος άνδρας επλήγη έξι φορές, σύμφωνα με τις νεκροψίες που έγιναν στο ιατροδικαστικό εργαστήριο. Πέντε άνδρες πυροβολήθηκαν στο κεφάλι, είπε ο Ιντσέ.
Αυτόπτες μάρτυρες είχαν περιγράψει σκηνές χάους πάνω στο πλοίο όταν οι ισραηλινοί κομάντος πραγματοποίησαν έφοδο.
«Δεν ήταν έφοδος. 'Ηταν επίθεση», είπε ο 30χρονος Αμπιντ Μάχι, ένας βρετανός εθελοντής που επέβαινε στο πλοίο.
Επίσης 24 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της 'Αγκυρας, επτά από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τους γιατρούς.
Ήταν όλα τυφλά τραύματα αυτά που έφεραν τα θύματα, απεφάνθησαν ο Ιντσέ και η ομάδα του που διενήργησαν τις νεκροψίες.
Το Ιατροδικαστικό Συμβούλιο στην Κωνσταντινούπολη παρέλαβε τις σορούς των τούρκων ακτιβιστών στις 03.30' της Πέμπτης. Οι ισραηλινές αρχές είχαν ήδη πραγματοποιήσει τις πρώτες εξετάσεις στους νεκρούς αλλά δεν είχαν διενεργήσει νεκροψίες, είπε ο Ιντσέ.
Σύνοδος ισλαμικού οργανισμού για την ισραηλινή επίθεση
Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης (OCI) συγκάλεσε για την Κυριακή υπουργική σύνοδο της εκτελεστικής του Επιτροπής αφιερωμένη στη φονική επίθεση του ισραηλινού στρατού την Δευτέρα κατά του στόλου της διεθνούς βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.
Σε ανακοίνωση της η OCI αναφέρει ότι η σύνοδος, που προβλέπεται να γίνει σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών στην πόλη Τζέντα (δυτικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας), αναμένεται να συζητήσει «τις συνέπειες της φονικής επίθεσης που εξαπέλυσε το Ισραήλ την Δευτέρα εναντίον του στολίσκου ανθρωπιστικής βοήθειας στα διεθνή ύδατα.
Η εκτελεστική επιτροπή αποτελείται από οκτώ μέλη (Μαλαισία, Σενεγάλη, Αίγυπτος, Συρία, Τατζικιστάν, Καζακστάν, Σαουδική Αραβία και Παλαιστίνη), αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι η συνάντηση είναι ανοικτή και στις άλλες χώρες του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.
Μαζικές διαδηλώσεις στην Ευρώπη κατά του Ισραήλ
Κοινό σύνθημα των διαδηλωτών ο τερματισμός του αποκλεισμού της Γάζας καθώς και η επιβολή διεθνών κυρώσεων εναντίον του Ισραήλ.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον του Ισραήλ σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, πέντε ημέρες μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε η αιματηρή έφοδος Ισραηλινών κομάντος σε πλοία, τα οποία μετείχαν σε νηοπομπή που έπλεε στα διεθνή ύδατα και μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την ώρα που το ισραηλινό ναυτικό καταλάμβανε ένα άλλο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια, το ιρλανδικό Rachel Corrie, το οποίο κατευθυνόταν στη Γάζα.
Σχεδόν 8.000 διαδηλωτές σε αρκετές πόλεις της Γαλλίας ανταποκρίθηκαν στην έκκληση δεκάδων πολιτικών οργανώσεων, συνδικάτων και φιλο-παλαιστινιακών ενώσεων.
Στο Παρίσι πέντε χιλιάδες διαδηλωτές φορώντας παλαιστινιακές μαντίλες πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την πλατεία Κονκόρντ, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Αρκετές προσωπικότητες της αριστεράς μετείχαν στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας. Πολλοί νέοι κρατούσαν τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες.
Στη νότια Γαλλία 2.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία, συγκεντρώθηκαν στη Νίκαια και άλλοι 1.000 στη Μασσαλία, το Μπορντό, το Μονπελιέ ζητώντας την επιβολή διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ισραήλ και τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας.
Στην Κωνσταντινούπολη 5.000 έως 10.000 άνθρωποι, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, συγκεντρώθηκαν μετά την έκκληση της ισλαμιστικής μη κυβερνητικής οργάνωσης (ΜΚΟ) ΙΗΗ, που ήταν από τους κύριους διοργανωτές της διεθνούς ανθρωπιστικής αποστολής της περασμένης Δευτέρας.
Πέντε Τούρκοι μεταξύ τους ένας τουρκικής καταγωγής Αμερικανός σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση των κομάντος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Άγκυρας η οποία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ. «Όσο περισσότερο σιωπούμε, τόσο εντείνεται η σφαγή», έγραφαν οι διαδηλωτές σε πανό.
Στο Λονδίνο αρκετές χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν έξω από την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία πριν κατευθυνθούν προς την πρεσβεία του Ισραήλ.
«Απελευθερώστε την Παλαιστίνη. Σταματήστε την ισραηλινή πειρατεία. Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι», φώναζαν οι διαδηλωτές που κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην πορεία της τουρκικής κοινότητας στη Βρετανία.
Ισραήλ: Eβραίοι και Αραβες διαμαρτύρονται στην κυβέρνηση
Χιλιάδες Ισραηλινοί Εβραίοι και Άραβες πολίτες του Ισραήλ διαδήλωσαν απόψε στο Τελ Αβίβ ανταποκρινόμενοι στην έκκληση αριστερών οργανώσεων κατά της συνέχισης της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών.
Τουλάχιστον 5.000 διαδηλωτές, με αφορμή την 43η επέτειο από την κατάληψη των παλαιστινιακών εδαφών στη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών τον Ιούνιο του 1967, πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία στο κέντρο του Τελ Αβίβ.
Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν μια «κυβέρνηση που βουλιάζει το Ισραήλ αντί να το ταξιδεύει προς την ειρήνη», υπονοώντας την αιματηρή επιχείρηση ισραηλινών κομάντος εναντίον ανθρωπιστικής νηοπομπής που σκόπευε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας. Στην επιχείρηση αυτή το πρωί της περασμένης Δευτέρας σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι.
Οι ομιλητές στο συλλαλητήριο ζήτησαν να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας και να επιτραπεί στα πλοία που μεταφέρουν διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια να ελλιμενίζονται στον παλαιστινιακό θύλακα.
Υψώνοντας ισραηλινές και παλαιστινιακές σημαίες οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως: «Ισραήλ, Παλαιστίνη, δύο κράτη για δύο λαούς». «Αγαπάμε τη χώρα μας αλλά ντρεπόμαστε για την κυβέρνησή της».
Η κινητοποίηση διαμαρτυρίας διοργανώθηκε από πολλά κινήματα της αριστεράς που τάσσονται κατά της κατοχής, κυρίως από το κίνημα κατά του εποικισμού Ειρήνη Τώρα (Peace Now). Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά την άδεια που έλαβαν οι διοργανωτές από την αστυνομία και περιφρουρείτο από μεγάλη αστυνομική δύναμη.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ