Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Η οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ στο επίκεντρο




papadreou_ee_m2Σε εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου εξετάζονται τα ζητήματα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και της πρότασης για επιβολή ενός νέου φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές. Οι 27 ηγέτες των κρατών μελών συζητούν τρόπους ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ με τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών και τον έλεγχο των προϋπολογισμών, αλλά και την επιβολή κυρώσεων σε όσες χώρες παραβιάζουν συστηματικά το Σύμφωνο Σταθερότητας, έχοντας υπερβολικά ελλείμματα. Προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ζήτησε περισσότερο συντονισμένες και προνοητικές οικονομικές πολιτικές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι για να ξεπεραστεί η κρίση δεν χρειάζεται μόνο δημοσιονομική ισορροπία, αλλά και πολιτικές ανάπτυξης και επενδύσεων.

Παπανδρέου: "Προσαρμογή και ανάπτυξη"

Ζήτημα ευρωπαϊκής συμφωνίας, ώστε να βρεθούν οι πόροι που θα επιτρέψουν την επιστροφή της Ε.Ε. σε μόνιμη αναπτυξιακή τροχιά έθεσε ο Πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Συγκεκριμένα, ζήτησε τη θεσμοθέτηση του μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, με τη συμπλήρωσή του από ένα Νομισματικό Ταμείο και επέμεινε στην ανάγκη οικονομικής ανάπτυξης παράλληλα με τη δημοσιονομική εξυγίανση.
"Έχουμε πλέον έναν μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Και πιστεύω ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθεί. Χρειάζεται να συμπληρωθεί από ένα Νομισματικό Ταμείο. Πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για την αντιμετώπιση ενός αδιαφανούς τμήματος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Επίσης, χρειαζόμαστε οικονομική ανάπτυξη. Δεν χρειαζόμαστε απλώς δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και πόρους, οι οποίοι θα επενδυθούν για την ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, εάν διαθέτουμε πανευρωπαϊκές πολιτικές, όπως ο φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, οι "πράσινοι φόροι" και τα ευρωομόλογα", τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι κατά τη γνώμη του οι σχετικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν τώρα, ώστε η Ευρώπη να μπορέσει να δημιουργήσει μια "πράσινη" οικονομία, να αντιμετωπίζει το πρόβλημα των κρατικών χρεών μέσω της Ανάπτυξης και να σχεδιάσει κοινωνικά δίκαιες πολιτικές για τους πολίτες της.
Μιλώντας για την Ελλάδα, σημείωσε ότι έχει αναδείξει την ανάγκη για περισσότερο συντονισμένες και προνοητικές οικονομικές πολιτικές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να καταστεί η οικονομία μας βιώσιμη και δικαιότερη. Παράλληλα, όμως, η ελληνική περίπτωση έχει αναδείξει την ανάγκη για περισσότερο συντονισμένες και προνοητικές οικονομικές πολιτικές από την Ευρωπαϊκή Ένωση", επισήμανε.
Νωρίτερα οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ έδωσαν το "πράσινο φως" για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ισλανδία και για την είσοδο της Εσθονίας στην ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου 2011.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ