Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Μέρκελ: Περικοπές δαπανών

   Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε σήμερα σχέδια για τη μείωση των κρατικών δαπανών κατά περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων και "σημαντικών" αλλαγών στις ένοπλες δυνάμεις.

   Ο υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε,που ηγείται του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) στον κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε ότι οι περικοπές μόνο για τον επόμενο χρόνο θα είναι συνολικά 11,1 δισεκατομμύρια ευρώ.


   Περαιτέρω περικοπές θα υπάρξουν τα επόμενα τρία χρόνια. Περίπου 17,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012, περίπου 25,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013 και 32,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014.
   Κατά τη διάρκεια μίας διήμερης σύσκεψης στο γραφείο της Μέρκελ, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου συζήτησαν για μεγάλες περικοπές στις κρατικές δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια καθώς και σχέδια για τη συγκέντρωση νέων εισόδων με την επιβολή φόρου στην πυρηνική ενέργεια.
   Η Μέρκελ δεν αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις αλλαγές στον τομέα της άμυνας, αλλά είπε ότι δεν θα είναι ασήμαντες.


   Στις 14/6 η συνάντηση Α. Μέρκελ-Ν. Σαρκοζί
   Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα συναντηθούν τελικά στις 14 Ιουνίου στο Βερολίνο, έπειτα από αίτημα των Γερμανών που επικαλέστηκαν "προβλήματα προγραμματισμού", όπως δήλωσε μία διπλωματική πηγή από το Παρίσι.
   Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί από την γαλλική πρεσβεία στο Βερολίνο ότι το δείπνο εργασίας μεταξύ του Σαρκοζί και της Μέρκελ, που ήταν προγραμματισμένο για σήμερα το βράδυ στο Βερολίνο, ακυρώθηκε.
   Ο Σαρκοζί και η Μέρκελ επρόκειτο να έχουν ένα δείπνο εργασίας για να προετοιμάσουν την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα γίνει στις 17 Ιουνίου στις Βρυξέλλες και για να συζητήσουν για τον οικονομικό συντονισμό της Ευρωπαϊκή Ένωσης.


   Στρος-Καν: Δεν υπάρχει "κανένας ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας" για την Ουγγαρία
   Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει "κανένας ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας" όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ουγγαρίας και παρουσιάστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά την ευρωζώνη εν γένει μετά την ελληνική κρίση.
   "Μου φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας" όσον αφορά την Ουγγαρία, δήλωσε ο Στρος-Καν σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Λουξεμβούργιο πρωθυπουργό Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Eurogroup.
   Εξάλλου ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ παρουσιάστηκε καθησυχαστικός για την αντίδραση της Ευρώπης μετά την ελληνική κρίση.
   "Πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή αντίδραση ήταν μια δυνατή, ισχυρή, οργανωμένη αντίδραση", σημείωσε, εκφράζοντας ιδιαίτερα την ικανοποίησή του για το ότι θα μπορέσει να οριστικοποιηθεί σήμερα κατά τη σύνοδο του Eurogroup στο Λουξεμβούργο το πακέτο βοήθειας ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της ευρωζώνης.
   Το πακέτο αυτό που δημιουργήθηκε "σήμερα υλοποιείται, χρειάστηκε προφανώς χρόνος, αλλά είναι ένα περίπλοκο τεχνικό ζήτημα και πιστεύω ότι οι αγορές θα αντιδράσουν τώρα -αυτό θα πάρει λίγο χρόνο- πιο ήρεμα βλέποντας τους ευρωπαϊκούς αριθμούς χωρίς πάθος", σημείωσε.
   Ο Στρος-Καν μετρίασε εξάλλου τη σημασία των ευρωπαϊκών οικονομικών προβλημάτων. "Όταν βλέπουμε για παράδειγμα τις αναλογίες του χρέους, τα εξωτερικά ελλείμματα, τα δημόσια ελλείμματα, (βλέπουμε ότι) δεν είναι πάρα πολύ υψηλότερα στην Ευρώπη απ'ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο", σημείωσε.
   Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κες ντε Γιάγκερ συνηγόρησε με την άποψη αυτή. "Δείτε χώρες όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, οι οποίες έχουν όλες ταυτοχρόνως πιο υψηλά επίπεδα χρέους και ελλείμματα".
   Ο Στρος-Καν κάλεσε τέλος τις ευρωπαϊκές κυβέρνησεις να επιτύχουν έναν "συμβιβασμό" ανάμεσα στην ανάγκη "να ξαναμπούν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά και (τη μέριμνα) να μην υποστεί πλήγμα η ανάπτυξη".


   Αρνητικό κλίμα στις αγορές
   Σε αρνητικό κλίμα πραγματοποιούνται και σήμερα οι συναλλαγές στη χρηματιστηριακή αγορά, εξαιτίας της ανησυχίας που έχουν προκαλέσει τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, η αναζωπύρωση των φόβων για την οικονομία στις χώρες της Ευρώπης, που πυροδότησαν οι δηλώσεις σχετικά με την Ουγγαρία, και η υποχώρηση του ευρώ. 
   Με σαφή πτώση, από 1% έως περίπου 2%, κινούνται τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με πτώση 3,84%, με τον δείκτη Nikkei να διαμορώνεται στις 9.520,80 μονάδες, φθάνοντας στο κατώτερο επίπεδό του των τελευταίων τουλάχιστον έξι μηνών, εξαιτίας
   Στην Αθήνα, στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 1998 επέστρεψε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία βρέθηκε σε κλοιό ισχυρών πιέσεων. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.403,92 μονάδες σημειώνοντας μεγάλη πτώση σε ποσοστό 5,45 %.
   Υποχώρησε και σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας να έχει διολισθήσει κατά 2,5% έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,1946 από το επίπεδο των 1,1967 δολαρίων όμως στη διάρκεια της ημέρας υποχώρησε μέχρι και τα 1,1877 δολάρια προσεγγίζοντας έτσι το κατώτατο ιστορικό χαμηλό επίπεδο των 1,1837 δολ. που είχε καταγραφεί στις 4 Ιανουαρίου 1999. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2060 δολάρια.
   Η πτώση του ευρώ ευνοεί την ευρωπαϊκή οικονομία και δη τις χώρες του Νότου (όπως Ελλάδα και Ισπανία) για να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητα τους, όπως επισημαίνει μελέτη της Goldman Sachs. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γνωστός οικονομολόγος Νouriel Roubini ο οποίος εκτίμησε ότι η σταδιακή υποχώρηση του ευρώ και η διαμόρφωση της ισοτιμίας έναντι του δολαρίου σε επίπεδο 1 : 1, θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Από την άλλη πλευρά, οι πιέσεις που ασκούνται στο ευρώ αντανακλούν την ανησυχία των επενδυτών για την συνοχή της ευρωζώνης. Τον κίνδυνο για το ενδεχόμενο αυτό επεσήμανε ο πρώην επικεφαλής της Fed Paul Volcker σε δηλώσεις του τον περασμένο μήνα. 


   Ιταλία: H EΕ ζητεί εξίσωση των συνταξιοδοτικών ορίων ανδρών-γυναικών
   Να αυξήσει, εντός του 2012, το όριο συνταξιοδότησης των γυναικών στα 65 χρόνια, ζήτησε από την ιταλική κυβέρνηση η ΕΕ, μέσω της επιτρόπου, αρμόδιας για θέματα Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ.
   Η εκπρόσωπος Τύπου της επιτρόπου κοινοποίησε ότι η κ. Ρέντινγκ -κατά τη σημερινή συνάντησή της με τον Ιταλό υπουργό Εργασίας, Μαουρίτσιο Σακκόνι- υπογράμμισε πως «άνδρες και γυναίκες πρέπει να τυγχάνουν της ίδιας συνταξιοδοτικής μεταχείρισης». Σε ό,τι δε αφορά τον χρονικό ορίζοντα περαίωσης της μεταρρύθμισης, υποστήριξε πως «η μεταβατική περίοδος θα πρέπει να είναι σύντομη» και πως «αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να συμπέσει, χρονικά, με τα μέτρα που στοχεύουν στη δημοσιονομική εξυγίανση».
   Όπως τονίζει, σήμερα, ο ιταλικός Τύπος, «αρχικά, η κυβέρνηση της Ρώμης είχε προγραμματίσει να παρέμβει με μεγαλύτερη άνεση χρόνου, σεβόμενη το χρονοδιάγραμμα του σημερινού νόμου, που προβλέπει την εξίσωση του ορίου ηλικίας ανδρών και γυναικών έως το 2018». Μετά τις πιέσεις, ωστόσο, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυβέρνηση του Καβαλιέρε επιχείρησε να πετύχει έναν συμβιβασμό, προτείνοντας, αντί του 2012, που ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2015. Η τελική απόφαση θα ληφθεί την Πέμπτη, από το υπουργικό συμβούλιο, που θα συνέλθει στο κυβερνητικό μέγαρο «Παλάτσο Κίτζι».
   «Το πενταετές περιθώριο αποτελεί μια ενδιαφέρουσα μέση λύση», δήλωσε σχετικά ο Ιταλός υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Ρενάτο Μπρουνέττα. Σύμφωνα, όμως με τη δημόσια ραδιοφωνία της «Rai», «η σημερινή συνάντηση με την κ. Ρέντινγκ, έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα περιθώρια για διαπραγματεύσεις και για προσπάθειες αναζήτησης ευνοϊκότερων λύσεων».

ΑΠΕ