Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Ανάγκη προσέγγισης Ε.Ε- Βαλκανίων





E.E-ΒαλκάνιαΤην σταθερή θέση της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είχε την ευκαιρία να επισημάνει στον σκοπιανό ομόλογό του ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας στο περιθώριο της συνεδρίασης ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, την οποία οργάνωσε η Ισπανική Προεδρία στο Σεράγιεβο.

Ο κ. Δρούτσας, κατά τη σύντομη συνάντησή τους κάλεσε για μία ακόμη φορά στον κ. Μιλοσόσκι, χώρα του να δείξει εποικοδομητικό πνεύμα και να προσέλθει με θετική διάθεση στις συνομιλίες και επανέλαβε την ίδια προτροπή εκ μέρους της ελληνικής κυβερνήσεως ώστε στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την ονομασία να βρεθεί μία λύση, η οποία θα απελευθερώσει την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος.

Επίσης, ο Δημ. Δρούτσας επανέλαβε στον συνομιλητή του τη σημασία της ανάγκης για τη διακοπή της αρνητικής προπαγάνδας εναντίον της Ελλάδας ενόψει της προοπτικής επίτευξης μίας λύσης, ως στοιχείου απαραίτητου για να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα και να έχουν θετική κατάληξη οι διαπραγματεύσεις.
"Στρατηγικός στόχος της Ελλάδας είναι να ανοίξει η οικονομική δράση προς την ευρύτερη περιοχή και να γίνει η γειτονιά μας περισσότερη ασφαλής".  Δ. Δρούτσας

Ο Έλληνας αναπληρωτής Υπουργός είχε επίσης συζήτηση και με τον τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμεν Μπαγίς, ο Δημ. Δρούτσας είχε την ευκαιρία να συζητήσει για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα, καθώς επίσης και το θέμα της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για την επανεισδοχή λαθρομεταναστών, θέμα το οποίο ενδιαφέρει ιδιαιτέρως την Ελλάδα λόγω των τεράστιων λαθρομεταναστευτικών πιέσεων που δέχεται από την γείτονα.

Στο πλαίσιο των επαφών του ο κ. Δρούτσας είχε την ευκαιρία για σύντομες επαφές με ομολόγους του από άλλες χώρες, όπως με το Αλβανό Ιλιρ Μέτα, τον Σέρβο Βουκ Γιέρεμιτς, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέημς Στάινμπεργκ, την αρμόδια για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ Κάθριν Άστον και πολλούς άλλους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ