Εβδομήντα χιλιάδες καπνοκαλλιεργητές σε όλη την Ευρώπη εκ των οποίων οι 15.000 στην Ελλάδα βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση, ως αποτέλεσμα των συνεχώς μειούμενων επιδοτήσεων που επέφερε η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ένωση Καλλιεργητών Καπνού (UNITAB).
Αναφέρει δε ότι στο βεβαρημένο αυτό πλαίσιο, η νέα πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αν υιοθετηθεί από τις χώρες-μέλη της Σύμβασης Πλαίσιο του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού, μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση τυπικών χαρμανιών τσιγάρων ποικιλίας Μπέρλι ή Οριένταλ που αποτελούν την πλειονότητα της Ευρωπαϊκής καπνοπαραγωγής.
Η ομάδα εργασίας που συστάθηκε από τον ΠΟΥ για να διαμορφώσει τις κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν στα Άρθρα 9 και 10 της Σύμβασης Πλαίσιο δημοσιοποίησε τις προτάσεις της, οι οποίες θα συζητηθούν στη συνάντηση των εκπροσώπων υγείας των χωρών-μελών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου. Στόχος της συνάντησης είναι η συμφωνία σε μία κοινή ευρωπαϊκή θέση με αφορμή το Συνέδριο των Μελών της Σύμβασης Πλαίσιο του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού το Νοέμβριο 2010. Μεταξύ άλλων μέτρων, ο ΠΟΥ προτείνει «απαγόρευση ή περιορισμό της χρήσης συστατικών στα τσιγάρα».
Εάν υιοθετηθούν, τα μέτρα αυτά μπορούν να οδηγήσουν στην εξάλειψη της καπνοκαλλιέργειας στην Ευρώπη. Και αυτό γιατί τα τσιγάρα με τυπικό χαρμάνι, που απαιτούν την προσθήκη συστατικών, παρασκευάζονται από ποικιλίες Μπέρλι και Οριένταλ που αποτελούν το 55% της ευρωπαϊκής παραγωγής καπνού. Αυτός ο τύπος τσιγάρου, με τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε όλη την Ευρώπη, μπορεί δυνητικά να εξαφανιστεί αν ισχύσουν οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Καταστροφικές επιπτώσεις
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Καλλιεργητών Καπνού (UNITAB) οι προτάσεις αυτές, χωρίς να προστατεύουν τη δημόσια υγεία, θα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις για δεκάδες χιλιάδες καλλιεργητές καπνού σε μερικές από τις πλέον φτωχές περιοχές της Ευρώπης. Η απαγόρευση προϊόντων που περιέχουν γεύσεις φρούτων (σταφύλι, κεράσι, ροδάκινο, κλπ) που προσελκύουν τα νεαρά κοινά έχει επιτευχθεί με αποτελεσματικούς κανόνες σε αρκετές χώρες όπως η Γαλλία, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ.
Η Διεθνής Ένωση Καλλιεργητών Καπνού (UNITAB) καλεί τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ να απορρίψουν τις προτεινόμενες οδηγίες της Ομάδας Εργασίας του ΠΟΥ και να προστατεύσουν το μέλλον των Ευρωπαίων καλλιεργητών υιοθετώντας μία λογική προσέγγιση.
AΠΕ