Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Τρια πιθανά σενάρια εξετάζει η αστυνομία



ekrixi_xrysoxoidh_ypoyrgeio
Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη παρακολουθεί από το βράδυ της Πέμπτης τις εξελίξεις γύρω από την άνανδρη δολοφονική επίθεση κατά του Υπουργού προστασίας του πολίτη, η οποία κόστισε την ζωή του υπασπιστή του, Γιώργου Βασιλάκη, 52 χρονών. Η επίθεση, που προκαλεί σοκ, οργή και θλίψη, εκδηλώθηκε με παγιδευμένο δέμα, που, άγνωστο πώς, έφτασε και εξερράγη στο γραφείο του, στον 7ο όροφο του υπουργείου, στην οδο Κατεχάκη. Ο άτυχος αστυνομικός, πατέρας δύο παιδιών, ήταν επί πολλά χρόνια στενός συνεργάτης του κυρίου Χρυσοχοϊδη, που το πρωί επισκέφτηκε την οικογένειά του, στου Ζωγράφου.
Σύμφωνα με την πρώτη ανάλυση των στοιχείων, εκτιμάται ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν δυναμίτιδα, βάρους τουλάχιστον ενός κιλού, που την είχαν βάλει σε χάρτινο κουτί. Κατεπείγουσα έρευνα έχει διατάξει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για τον τρόπο που η βόμβα έφτασε στον 7ο όροφο, λίγα μέτρα από το γραφείο του υπουργού. Ακόμη ο υπουργός ζήτησε άμεσα αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια για το είδος του εκρηκτικού μηχανισμού που χρησιμοποιήθηκε. Η αντιτρομοκρατική εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, ώστε να δοθούν απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν. Τον αποτροπιασμό τους για το δολοφονικό χτύπημα, εξέφρασαν σήμερα στη Βουλή, οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Πρόεδρος του Σώματος.

Το χρονικό της επίθεσης

Στις 8:10 το βράδυ, στον 7ο όροφο του υπουργείου, στην οδό Κατεχάκη, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Γιώργος Βασιλάκης, υπασπιστής του Υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ανοίγει το δέμα με τον εκρηκτικό μηχανισμό, που του παίρνει τη ζωή. Σύμφωνα με πληροφορίες η βόμβα-δέμα ήταν τοποθετημένη σε κουτί παπουτσιών.
Την ώρα της έκρηξης ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρισκόταν στον προθάλαμο του γραφείου του στον 7ο όροφο κοντά στις γραμματείς του. Δύο γραφεία παραδίπλα, βρίσκεται αυτό του υπασπιστή του. Με το που έγινε η έκρηξη, πρώτος σπεύδει κοντά στον Γιώργο Βασιλάκη ο δ/ντής του γραφείου του υπουργού, το γραφείο του οποίου βρίσκεται ακριβώς δίπλα σ΄ εκείνο του υπασπιστή. Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν και στα διπλανά γραφεία του 7ου ορόφου.

Τα τρια πιθανά σενάρια

  1. Ένα από τα βασικά σενάρια που εξετάζεται είναι να στάλθηκε από το γραφείο των ΕΛΤΑ που λειτουργεί στην είσοδο του υπουργείου για τις ανάγκες των υπαλλήλων. Το δέμα ανέβασε μάλλον κάποιος υπάλληλος στον 7ο όροφο και όπως συνηθίζεται κατέληξε στο γραφείο του άτυχου υπασπιστή προκειμένου να το εξετάσει.
  2. Ένα ακόμα ενδεχόμενο που εξετάζουν στην Αντιτρομοκρατική, είναι το πακέτο να εστάλη από το πολιτικό γραφείο του κ. Χρυσοχοΐδη με κάποιον υπάλληλο. Σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως δεν γίνεται έλεγχος.
  3. και τρίτο -αδύναμο σενάριο να έφθασε με κουριερ.
Προφανής στόχος αυτού του χτυπήματος ήταν ο ίδιος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
"Οι άνανδροι δολοφόνοι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη", δηλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και τόνισε ότι έχασε έναν πολύτιμο και αγαπημένο συνεργάτη. Σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας καταδίκασε με αποτροπιασμό την δολοφονική επίθεση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ Αθανάσιος Κοκκαλάκης δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ότι "τα μηχανήματα έλεγχου στο υπουργείο λειτουργούσαν και λειτουργούν κανονικά και το ερώτημα που απασχολεί την αστυνομία είναι ο τρόπος με το οποίο έφτασε το πακέτο στο γραφείο του Υπουργού".

"Η πράξη αυτή και οι νοσηροί εγκέφαλοι που την σχεδίασαν και την εκτέλεσαν, με στόχο να πλήξουν την ομαλότητα σε αυτόν τον τόπο που αγωνίζεται για να ξεπεράσει τα προβλήματά του και να βγει απ' την κρίση, είμαι βέβαιος ότι καταδικάζονται από ολόκληρο τον ελληνικό λαό και από όλους τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου", τόνισε ο Πρόεδρος του σώματος Φίλιππος Πετσάλνικος.
"Χθες γίναμε μάρτυρες τυφλής και απάνθρωπης βίας. Είμαι βέβαιος ότι το σύνολο της κοινωνίας μας εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την εγκληματική αυτή ενέργεια. Την ώρα που ο λαός μας δίνει καθημερινή μάχη για να ορθοποδήσει η χώρα και να αποκτήσει αξιοπιστία, άνανδροι και κρυπτόμενοι δολοφόνοι, θέλουν να χτυπήσουν την κοινωνική ειρήνη και την ομαλότητα. Θα αποτύχουν γιατί έχουν απέναντί τους ολόκληρη την κοινωνία", είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.
Την "αυτονόητη αγανάκτηση και θλίψη" της, εξέφρασε και η Αλέκα Παπαρήγα. "Ψάξτε πραγματικά από πού ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία και χτυπήστε αλύπητα αυτούς που την έκαναν. Τους αξίζει. Μην διανοηθείτε ωστόσο να μπλέξετε το ζήτημα αυτό με τις λαϊκές κινητοποιήσεις", προειδοποίησε η γγ του ΚΚΕ.
Θλίψη για τον θάνατο ενός "άξιου αξιωματικού και καλού οικογενειάρχη" εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Συνδέοντας, δε, το τραγικό γεγονός με την ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό που συζητήθηκε, αναρωτήθηκε "εάν συμβεί το ίδιο μετά από δυο χρόνια, η χήρα ενός επόμενου Βασιλάκη ή επόμενου Ηλιάκη, θα πάρει σύνταξη;".
Στόχευση αποπροσανατολισμού του λαού διέκρινε πίσω απ' τη δολοφονία, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, θεωρώντας βέβαιο πως "προέρχεται από πολύ σκοτεινούς κύκλους: Αν δεν είχε γίνει, θα είχαν σήμερα, τελείως διαφορετικούς τίτλους τα ΜΜΕ".
"Θα ασχολούνταν με το Μνημόνιο, με την συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με την αποκάλυψη των δύο γραφών στη μετάφραση του Μνημονίου - αλλά όλοι ασχολούνται με μια στυγνή δολοφονία, γιατί κάποιοι το αποφάσισαν. Και για να μην πω και άλλες κουβέντες που μπορεί να παρεξηγηθούν, εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Τσίπρας.

Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ