Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Διχασμένα τα αμερικανικά ΜΜΕ για την ισραηλινή επίθεση

Kαι για την κρίση στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. 
 
 
 
Αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ διαφοροποιούνται από την παραδοσιακή φιλική στάση απέναντι στο Ισραήλ και συνάμα όσα ΜΜΕ συνεχίζουν να εκφράζουν την πάγια πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στο εβραϊκό κράτος εμφανίζονται έντονα επικριτικά έναντι των τουρκικών αντιδράσεων.


Η εφημερίδα «New York Times», με κύριο άρθρο της, υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ χειρίστηκε την αντιπαράθεση με τη διεθνή νηοπομπή», υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν πολλά ερωτήματα για τις συγκεκριμένες επιλογές των Ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Δευτέρας».
Η σύνταξη της νεοϋορκέζικης εφημερίδας αναφέρει ότι «το Ισραήλ έχει μεν δικαίωμα να σταματήσει την εισαγωγή όπλων στη Γάζα, ωστόσο δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη ότι τα συγκεκριμένα πλοία μετέφεραν τέτοιο φορτίο».

Επίσης, τίθεται το ευρύτερο θέμα του αποκλεισμού της Γάζας, κάτι που χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα «παντελώς άδικος, ο οποίος διακινδυνεύει την μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ».
Τέλος, καλείται η αμερικανική κυβέρνηση να υιοθετήσει μια «πιο σκληρή στάση απέναντι στο Ισραήλ, αφενός με το να στηρίξει μια αμερόληπτη διεθνή διερεύνηση των γεγονότων και αφετέρου να συνταχθεί με τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην έκκληση προς το Ισραήλ να σταματήσει δια παντός τον αποκλεισμό της Γάζας».

Στο ίδιο πνεύμα υπάρχουν αρκετά δημοσιεύματα και αναλύσεις, χωρίς βέβαια να απουσιάζουν και εκείνα που όχι μόνο δικαιολογούν την ισραηλινή επίθεση, αλλά επικρίνουν την τουρκική αντίδραση.
«Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι ο νόμος των μη προμελετημένων συνεπειών βρίσκεται πάντοτε εν ισχύ στη Μέση Ανατολή», αναφέρεται σε σχετική ανάλυση των γεγονότων στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», ενώ σε σχέση με τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στο Ισραήλ, επισημαίνεται ότι «οι ΗΠΑ ήδη προετοιμάζονται για αντιπαράθεση με τους εταίρους τους στο ΣΑ του ΟΗΕ, δεδομένου ότι δεν συμφωνούν στη διεξαγωγή διεθνούς διερεύνησης των γεγονότων».

Σε κύριο άρθρο της «Νιου Γιορκ Ποστ» χαρακτηρίζεται ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν «υποκριτής» και παράλληλα η σύνταξη της εφημερίδας καλεί το Ισραήλ και τις ΗΠΑ να μην αλλάξουν πολιτική στη Μέση Ανατολή «υποκύπτοντας σ' αυτούς που στοχεύουν στην καταστροφή του Ισραήλ και της εκρίζωσης της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την περιοχή, οι οποίοι», όπως σημειώνεται «υποκίνησαν την αποστολή της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας με προορισμό τη Γάζα».

Ο γνωστός αρθρογράφος Τόμας Φρίντμαν με άρθρο του στη «New York Times» απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση Ομπάμα να μεσολαβήσει προκειμένου «να επαναφέρει στην τάξη δύο παραδοσιακούς και εξίσου κρίσιμους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, την Τουρκία και το Ισραήλ». Ο κ. Φρίντμαν επισημαίνει ότι «τόσο το Ισραήλ όσο και η Τουρκία έχουν χάσει την αίσθηση της ισορροπίας».

Στη συνέχεια, αν και υπερθεματίζει την άποψη περί «κρίσιμου ρόλου» της Τουρκίας ως «γέφυρας μεταξύ Ανατολής και Δύσης», ο Αμερικανός αρθρογράφος εκτιμά ότι «η ανησυχία για τη Γάζα είναι δυσανάλογη σε σχέση με άλλα τρομερά συμβάντα στην περιοχή (ανάμειξη της Συρίας στη δολοφονία του πρωθυπουργού του Λιβάνου, θανατηφόρα καταστολή διαδηλώσεων υπέρ του δικαιώματος καταμέτρησης των ψήφων από το καθεστώς του Ιράν)», καλώντας την χώρα αυτή (Τουρκία) «να μη θυσιάσει το ρόλο της ως γέφυρας στο βωμό της προσέγγισης με τον υπόλοιπο μουσουλμανικό κόσμο».

Για την στάση του Ισραήλ, ο κ. Φρίντμαν καταλογίζει ως «αποτυχία των Ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας να εκτιμήσουν σωστά την κατάσταση και να αποφύγουν τη βίαιη αυτή αντιπαράθεση», καλώντας το Ισραήλ να εμπλακεί με «περισσότερο εποικοδομητικό τρόπο» στις προσπάθειες για τον «τερματισμό της πολιορκίας» της Γάζας. Επίσης, αναφέρει ότι «η χρονική αυτή στιγμή προσφέρεται ως κατάλληλη ευκαιρία, δεδομένου του φόβου του Αραβικού κόσμου για το Ιράν».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ