Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Απαιτεί συγγνώμη από Ισραήλ


   Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άδραξε ξανά την ευκαιρία από το Τορόντο για να ζητήσει από το Ισραήλ να ζητήσει επισήμως συγγνώμη για την επιχείρησή του εναντίον του στολίσκου για τη Γάζα, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους οκτώ Τούρκοι και ένας Τουρκο-Αμερικανός.

   Ο Ερντογάν επανέλαβε στους δημοσιογράφους τις τρεις απαιτήσεις της Άγκυρας: συγγνώμη, σύσταση διεθνούς επιτροπής που θα αξιολογήσει και θα επιτύχει αποζημιώσεις για τις ζημίες, μεταξύ αυτών και στα κατασχεθέντα πλοία υπό τουρκική σημαία και τέλος την πλήρη άρση του εμπάργκο κατά των Παλαιστινιακών Εδαφών.
   «Θα επιθυμούσαμε μία συγγνώμη», τόνισε ο Ερντογάν, ο οποίος τόνισε ότι ευελπιστεί πως κατά την προσεχή τους συνάντηση, στις αρχές Ιουλίου, ο ισραηλινός ομόλογός του Μπένγιαμιν Νετανιάχου ενδέχεται να τηρήσει μία στάση «θετική» ως προς τις τουρκικές θέσεις.
   Ο ίδιος, που είχε συνάντηση για πάνω από μία ώρας με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στα περιθώρια της Συνόδου της G20, επέμεινε ιδιαίτερα στην άρση του εμπάργκο, επικαλούμενος τις αναφορές του ΟΗΕ για την σπάνιν τροφίμων αγαθών, φαρμάκων και κατασκευαστικών υλικών στη Γάζα. «Οι άνθρωποι εκεί υποφέρουν», τόνισε.
   Ο Ερντογάν υπενθύμισε επίσης πως η ισραηλινή επιχείρηση εκδιπλώθηκε στα διεθνή ύδατα: «ουδείς μπορεί να μιλήσει για επίθεση κατά του Ισραήλ. Εάν ένα και μόνο όπλο βρισκόταν στα πλοία, αυτό θα ήταν μία μεγάλη ευκαιρία για το Ισραήλ. Όμως όπλα δεν υπήρχαν», τόνισε.
   Στο μεταξύ, η Αγκυρα συνεχίζει τα αντίποινα για την ιστραηλινή επίθεση στη διεθνή νηοπομπή.
   Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες ότι δεν επετράπη σε ένα ισραηλινό πολεμικό αεροσκάφος, που μετέφερε ένα μεγάλο αριθμό αξιωματούχων προς την Πολωνία για μία επίσκεψη, να πετάξει πάνω από την Τουρκία και αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία.
   Η απόφαση αυτή της Τουρκίας αποτελεί μέρος μίας κίνησης για τον περιορισμό της συνεργασίας της με την ισραηλινή πολεμική αεροπορία, ανέφερε σήμερα τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος.
   "Θα θεωρούσα ότι αντικατοπτρίζει έναν τρόπο σκέψης, μίας μεθοδολογίας", τόνισε προς το Γερμανικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος που δεν θέλησε να αναφερθεί το όνομά του."Υπάρχει μία αλλαγή", πρόσθεσε.
   Η Τουρκία δεν επέτρεψε επίσης σε ισραηλινούς πιλότους να λάβουν μέρος σε μία πολυεθνή στρατιωτική άσκηση τον περασμένο χρόνο με αποτέλεσμα αυτή να ακυρωθεί.
   "Αυτό δεν σημαίνει ότι η στρατιωτική συνεργασία ή οι σχέσεις με το Ισραήλ έχουν τελειώσει"επισήμανε ο αξιωματούχος.
   Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, που κάποτε ήταν στενές, άρχισαν να επιδεινώνονται μετά την ισραηλινή εισβολή στην Γάζα το 2009 και εντάθηκαν περαιτέρω ύστερα από την ισραηλινή επίθεση στον στολίσκο.
  
 Ματαιώθηκε η αποστολή από την ιρανική Ερυθρά Ημισέληνο

   Η ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος ματαίωσε τα σχέδια για την αποστολή πλοίου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι δε δόθηκε άδεια για τον πλου του μέσω της διώρυγας του Σουέζ, ισχυρισμός ο οποίος απορρίφθηκε από αιγύπτιο αξιωματούχο.
   Το πλοίο επρόκειτο ν΄αποπλεύσει από το ιρανικό πλοίο Μπαντάρ Αμπάς τις τελευταίες ημέρες σε ένδειξη υποστήριξης του Ιράν των προσπαθειών παραβίασης του αποκλεισμού από το Ισραήλ της Λωρίδας της Γάζας.
   Η διοίκηση της Διώρυγας του Σουέζ ανακοίνωσε ωστόσο ότι δεν έλαβε κανένα αίτημα για το διάπλου ιρανικών πλοίων προς τη Γάζα.
   "Δεν διαμηνύσαμε στην ιρανική πλευρά ότι δεν επιτρέπουμε τον διάπλου της Διώρυγας του Σουέζ από ιρανικά πλοία και την ίδια στιγμή δε λάβαμε κανένα σχετικό αίτημα από ναυτιλιακούς πράκτορες ή από τις ιρανικές αρχές", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης της διώρυγας του Σουέζ.

ΑΠΕ