Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Ασφαλιστικό: Στην τελική ευθεία





apergiaki_diadilosiOι τελευταίες "πινελιές" στο ασφαλιστικό φαίνεται πως πέφτουν τις ημέρες αυτές, με τους ασφαλισμένους να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις εξελίξεις, την κυβέρνηση να προσπαθεί να βελτιώσει τους σκληρούς όρους του μνημονίου, ενώ άκαμπτη δείχνει να παραμένει η τρόικα. 


Σημεία στα οποία επικεντρώνει το ενδιαφέρον της η τρόικα είναι η αναλογική και βασική σύνταξη να μη ξεπερνά το 48% , η βασική να δίδεται στα 65 και η πλήρης σύνταξη στα 60 με 40 χρόνια εργασίας, ενώ η εφαρμογή των μέτρων να γίνει μέσα σε μια τριετία.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιδιώκει να ισχύσει 48% μόνο για την αναλογική που θα χορηγείται μαζί με την βασική, ενώ από το 2011 στη 40ετία εργασίας και στα 60 χρόνια θα συνυπολογίζεται η στρατιωτική θητεία και η περίοδος της λοχείας.

 Δηλώσεις Γ. Πεταλωτή

 Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, δήλωσε πως:
"Ό, τι υπάρχει στο μνημόνιο ισχύει. Όσον αφορά στις σκέψεις για τη βελτίωση και τη διεύρυνση θα φανεί με την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να προσπαθούμε, με αυτές τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, να υπάρχει όσο πιο κοινωνικά δίκαιη σύνταξη γίνεται το μνημόνιο είναι καθορισμένο, τα συμφωνηθέντα ισχύουν, κάποια σημεία που θέλουν διευκρίνιση, τα διευκρινίζουμε. Εμείς τολμούμε να έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα, να νομοθετούμε τη συνέχιση της δημόσιας ασφάλισης και συνταξιοδότησης. Εάν η κυβέρνηση δεν το άνοιγε για να μην επιβαρυνθεί με το πολιτικό κόστος, σε λίγο δεν θα υπήρχαν συντάξεις, ταμεία υγείας και δημόσια περίθαλψη. Αυτά εμείς τα κατοχυρώνουμε και τα διασφαλίζουμε. Κάνουμε τα πάντα για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα".

gsee_adedy

Κινητοποίηση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

Το Σάββατο 5 Ιουνίου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 11πμ στην πλατεία Κοτζιά, με αιχμή τις προτάσεις των συνδικάτων για το ασφαλιστικό. Παράλληλα αρκετοί κλάδοι εργαζομένων πραγματοποιούν κινητοποιήσεις ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ταμείων τους και των διεκδικήσεών τους, εκτός από τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των συνομοσπονδιών.

Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8