Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Καλούν σε «παγκόσμια ιντιφάντα» κατά του Ισραήλ


Τουλάχιστον 4 τούρκοι είναι μεταξύ των νεκρών από την επίθεση των Ισραηλινών στρατιωτών στο τουρκικό πλοίο που κατευθυνόταν στη Γάζα, συμμετέχοντας στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τούρκος διπλωμάτης, επικαλούμενος τις ισραηλινές αρχές, επισήμανε ότι «μεταξύ των εννέα νεκρών, υπάρχουν τέσσερις τούρκοι υπήκοοι». Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί.


«Έγκλημα σε βάρος της καρδιάς μας»

Την ίδια ώρα, η νεολαία του κυβερνητικού κόμματος της Τουρκίας, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σε μια δραματική έκκληση από την Κωνσταντινούπολη, κάλεσε τον κόσμο σε «παγκόσμια ιντιφάντα». Στην ανακοίνωση της νεολαίας καλούνται ο τουρκικός λαός, η τουρκική νεολαία και η νεολαία όλου του κόσμου, να μην ανεχθεί «το έγκλημα»: «Δεν πρόκειται για ένα έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος ακτιβιστών των ανθρωπινων δικαιωμάτων αλλά για ένα έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος της καρδιάς όλων μας».

Μιλώντας στο ΑΠΕ, η εκπρόσωπος της οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη, Πινάρ Ακγιασάν, τόνισε: «Δεν είναι δυνατόν να δικαιολογηθεί η επίθεση εναντίον πλοίων, που δεν μεταφέρουν στρατιώτες, που δεν είχαν όπλα, δεν είχαν σπαθιά...».

Στο Ισραήλ

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, ισχυρίζεται ότι οι στρατιώτες του δέχτηκαν επίθεση από τους ακτιβιστές και χρειάστηκε να προβούν σε αμυντικές ενέργειες για να υπερασπιστούν τη ζωή τους. Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα και σχετικό οπτικό υλικό που, σύμφωνα με το Τελ Αβίβ, επιβεβαιώνει αυτόν τον ισχυρισμό.



Ωστόσο οι εικόνες αυτές-Ισραηλινοί στρατιώτες να δέχονται επίθεση μόλις πατούν στο τουρκικό σκάφος- προκαλούν αντιδράσεις μεταξύ των Ισραηλινών, που επικρίνουν τους εμπνευστές της επιχείρησης για κακό σχεδιασμό. «Η ομάδα των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού εστάλη για να επιτελέσει μια αποστολή που ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία...Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς δεν έχουμε τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, ούτε την κυβέρνηση, η οποία (σήμερα) στην πλειοψηφία της απαρτίζεται από άχρηστους και τιποτένιους, που χρειάζεται το Ισραήλ», γράφει η ισραηλινή εφημερίδα Maariv.

Για «παγίδα», κάνει λόγο στον πρωτοσέλιδο τίτλο της και η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία Yediot Aharonot. Μάλιστα, ένας από τους συντάκτες του κύριου άρθρου ζητεί την παραίτηση του υπουργού 'Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος παρουσιάζεται ως ο κύριος υπεύθυνος της αποτυχίας της επιχείρησης. «'Εχασε την ισχύ για να οδηγήσει το Ισραήλ στη νίκη», γράφει προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει αρκετά μεγάλη σκούπα για να κρύψει αυτήν την αποτυχία κάτω από το χαλί».

Πίσω στην Άγκυρα, ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε την τιμωρία του Ισραήλ για τη «σφαγή» στο τουρκικό πλοίο και προειδοποίησε πως «τίποτα δεν θα είναι στο εξής το ίδιο», στις μεταξύ τους σχέσεις.

«Να τιμωρηθεί»

«Η συμπεριφορά του Ισραήλ θα πρέπει οπωσδήποτε να τιμωρηθεί», επισήμανε, μιλώντας από το βήμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. «Κανείς δεν θα πρέπει να προσπαθήσει να δοκιμάσει την υπομονή της Τουρκίας. Ήρθε η ώρα, η διεθνής κοινότητα να πει "αρκετά". Το Ισραήλ θα πρέπει να άρει τον απάνθρωπο αποκλεισμό της Γάζας αμέσως».

Ο Ερντογάν έχει καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλής στον ισλαμικό κόσμο για την κριτική που ασκεί στο Ισραήλ, εξαιτίας των πολιτικών του απέναντι στους Παλαιστινίους. Εν αναμονή, μάλιστα, των εκλογών στην Τουρκία-εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν μέχρι τον Ιούλιο του 2011-και με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης προηγείται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι φραστικές επιθέσεις του, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος.

«Σήμερα αρχίζει μια νέα εποχή. Τα πράγματα δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδια. Ποτέ δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στους Παλαιστινίους», διακήρυξε ο Ερντογάν. Δεν προχώρησε όμως σε λεπτομέρειες όσον αφορά τα μέτρα που προτίθεται να λάβει, ύστερα από την ματαίωση των στρατιωτικών ασκήσεων που είχαν προγραμματιστεί με το Ισραήλ και την ανάκληση του πρεσβευτή του. 

Πάντως, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, άφησε να εννοηθεί ότι ίσως επανεξεταστεί η συνεργασία Τουρκίας-Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Βεζντί Γκιονούλ, δήλωσε πάντως πως η διπλωματική κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, δεν θα επηρεάσει την παραγγελία αεροσκαφών τύπου Heron από το Ισραήλ, αξίας 180 εκατομμυρίων δολαρίων. Το διμερές εμπόριο έφτασε στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2009. Οι δύο χώρες σχεδίαζαν επίσης να συνεργαστούν, μεταξύ άλλων, σε θέματα ενέργειας, γεωργίας και παροχής νερού. 


ΤΑ ΝΕΑ