Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Εντολή για τήρηση της νομιμότητας στο λιμάνι

Στον Άρειο Πάγο οι εκπρόσωποι επιχειρήσεων Ναυτιλίας



Εξώδικο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απέστειλε η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας θέτοντας τους αρμόδιους προ των ευθυνών τους, μετά την απόφαση του πρωτοδικείου Πειραιά να κρίνει παράνομη την απεργία των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ.

Εν τω μεταξύ εντολή στις αστυνομικές και λιμενικές δυνάμεις να τηρηθεί ο νόμος και να μην υπάρξουν ενέργειες που θα παρακωλύσουν τον απόπλου των πλοίων από το λιμάνι έδωσε η εισαγγελία εφετών Πειραιά.

Προηγήθηκε συνάντηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, με εκπροσώπους των επιχειρήσεων Ναυτιλίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου διαβεβαίωσε ότι είναι πάγια εντολή της εισαγγελίας η τήρηση της νομιμότητας.

Κατά την έξοδό του από το δικαστικό μέγαρο του Αρείου Πάγου ο πρόεδρος των ακτοπλόων κ. Βεντούρης δήλωσε ότι «πρέπει να λειτουργήσει το λιμάνι του Πειραιά, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν οι ναυτεργάτες θέλουν να δουλέψουν μιας και είναι καλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι».

Ανέφερε, επίσης, ότι «ο κόσμος ταλαιπωρείται τη στιγμή, που βιώνουν μια μεγάλη οικονομική κρίση και οι άνθρωποι στα νησιά περιμένουν να δουλέψουν».

Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των ναυτεργατικών σωματείων τάχθηκε κατά της απεργίας, με γνώμονα την αρνητική επίδραση που θα έχει στον τουρισμό.

Ο πρόεδρος της Ένωσης επιχειρήσεων Ναυτιλίας, Μανώλης Γαλανάκης, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ότι για την Τρίτη 28 Ιουνίου έχουν προγραμματιστεί να αποπλεύσουν από τον Πειραιά 22 πλοία με αρκετές χιλιάδες επιβατών.

«Δεν είναι δυνατόν δύο απο τα 14 σωματεία να κλείνουν ολόκληρο το λιμάνι και να εμποδίζουν την ελεύθερη διακίνηση προσώπων και αγαθών» τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Νικόλαος Μαυρίκιος, από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ναυτικών Πρακτόρων.

Τέλος, στα δικαστήρια Πειραιά εκδικάστηκε και η αίτηση για τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε κατά της ΠΝΟ η εταιρία Adriatic Lines, στην οποία ανήκουν τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία Ropax I και ΙΙ.

Τα δύο πλοία παραμένουν ακινητοποιημένα εδώ και περίπου 20 μέρες από την ΠΝΟ, επειδή όπως διαπιστώθηκε, εκτός από οχήματα μεταφέρουν και μεγάλο αριθμό επιβατών, πράγμα για το οποίο τα πλοία θα έπρεπε να έχουν αυξημένη σύνθεση πληρώματος.

Όπως έγινε γνωστό, η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται μετά τις 16 Ιουλίου.

ΣΚΑΙ