Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Ξεκινούν οι νέες κρατήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους





europoula_mΣε ισχύ τίθενται από σήμερα οι νέες μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων. Το γενικό λογιστήριο του κράτους εξέδωσε εγκύκλιο με αναλυτικές οδηγίες για την υλοποίηση των μισθολογικών ρυθμίσεων. Τα πάσης φύσεως επιδόματα αποζημιώσεις και αμοιβές των υπαλλήλων των φορέων του δημοσίου καθώς και τα έξοδα παράστασης που είχαν μειωθεί κατά 12% από την αρχή του χρόνου μειώνονται επιπλέον κατά 8% από σήμερα. Η μείωση θα υπολογιστεί στα μειωμένα ποσά όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί στις 31 Μαΐου 2010. Στο ίδιο πλαίσιο σε όσους υπαλλήλους προβλεπόταν μείωση αποδοχών κατά 7% θα πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου περαιτέρω μείωση 3%.

Αλλαγές και στα δώρα

Παράλληλα, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα άδειας θα είναι συνολικά 1.000 ευρώ (500 ευρώ, 500 ευρώ και 250 ευρώ αντίστοιχα) και θα δίδονται μόνο σε όσους υπαλλήλους οι πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές, δεν υπερβαίνουν κατά μήνα, υπολογιζόμενες σε δωδεκάμηνη βάση, το ποσό των 3.000 ευρώ μεικτά.

Ακόμα η εγκύκλιος ορίζει πως το ανώτατο όριο αποδοχών του γγ Υπουργείου στις οποίες εμπίπτουν οι πάσης φύσεως μικτές αποδοχές αποζημιώσεις και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές καθώς και η οικογενειακή παροχή και τα επιδόματα ανέρχονται από σήμερα σε 5856, 08 ευρώ. Αντίστοιχα το ανώτατο όριο για τους δικαστικούς λειτουργούς διαμορφώνεται 8436 ευρώ, ενώ το όριο για τους ιατρούς του ΕΣΥ διαμορφώνεται 6069,21 ευρώ.

Έκτακτη εισφορά 1% σε εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ για το 2010

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά 1% σε εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ, για το οικονομικό έτος 2010. Ειδικότερα, τόκοι καταθέσεων, κέρδη από το Χρηματιστήριο, εξαγορά αμοιβαίων κεφαλαίων καθώς και αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα όπως και έσοδα από ακίνητα θα συμπεριλαμβάνονται για τον προσδιορισμό του συνολικού εισοδήματος του κάθε φορολογούμενου επί του οποίου θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά.

Στην ίδια εγκύκλιο προσδιορίζεται ότι τα πρώτα ειδοποιητήρια προς τους φορολογούμενους θα αποσταλούν εντός του Ιουνίου και ο φόρος θα καταβληθεί σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ