Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Εκρήξεις στο Αφγανιστάν



   Δυο καμικάζι ταλιμπάν που φορούσαν μπούρκα σκοτώθηκαν σήμερα και ένας ακόμα συνελήφθη από την αστυνομία κοντά στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ όπου διεξάγεται η "τζίργκα της ειρήνης", μια παραδοσιακή συγκέντρωση στην οποία συμμετέχουν οι αρχηγοί των αφγανικών φυλών και εκπρόσωποι της αφγανικής κοινωνίας και πολιτικής σκηνής.

    "Τρεις καμικάζι που φορούσαν μπούρκα εισέβαλαν σε οικοδομή, απ΄όπου εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον της σκηνής (όπου διεξάγεται η τζίργκα)", τόνισε ο Γκουλάμ Βαρντάκ, υπουργός Παιδείας και διοργανωτής αυτής της μεγάλης παραδοσιακής συνέλευσης που άρχισε σήμερα και θα διαρκέσει τρεις ημέρες.

    Οι ρουκέτες δεν βρήκαν το στόχο τους.

    Η επίθεση σημειώθηκε την στιγμή που ο πρόεδρος Καρζάι εκφωνούσε την εναρκτήρια ομιλία του. Ο αφγανός πρόεδρος ζήτησε από τους συμμετέχοντες να μην πανικοβληθούν και συνέχισε την ομιλία του.

    Η τριμερής σύνοδος που έχει στόχο την αναζήτηση λύσεων για τον τερματισμό του πολέμου, άρχισε με την ανάγνωση του Κορανιού ενώπιον 1.600 εκπρόσώπων από το Αφγανιστάν, αλλά και ξένων διπλωματών και μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    Μετά την έναρξη της τζίργκα, που πραγματοποιήθηκε σε μια τεράστια σκηνή στους χώρους του πανεπιστημίου της Καμπούλ, οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε 28 ομάδες εργασίας για να συζητήσουν τα θέματα που έθεσε ο αφγανός πρόεδρος.

    Την ευθύνη για τις σημερινές επιθέσεις ανέλαβαν οι ταλιμπάν, με ανακοίνωση του εκπροσώπου τους. "Τέσσερις καμικάζι βρίσκονται σε ένα κτίριο κοντά στην σκηνή που πραγματοποιείται η τζίργκα και απειλούν τους συμμετέχοντες", δήλωσε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ. "Χρησιμοποιούν ρουκέτες, ελαφρά όπλα και φορούν ζώνες με εκρηκτικά", τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως "αντιστέκονται και οι μάχες συνεχίζονται".

    Περισσότερα από 12.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα για να διασφαλίσουν την προστασία όσων συμμετέχουν στη τζίργκα.

    Οι αφγανικές αρχές είναι προετοιμασμένες για πιθανές επιθέσεις των ταλιμπάν. Την προηγούμενη εβδομάδα εντοπίστηκε σε συνοικία της βόρειας Καμπούλ κρησφύγετο με 300 ρουκέτες.