Φύλλο και φτερό θα κάνει τον προϋπολογισμό η τρόικα που καταφτάνει τη Δευτέρα στην Αθήνα, προκειμένου να βεβαιωθεί πως δεν θα υπάρξουν αποκλίσεις, καθώς αναζητούνται έσοδα 5,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.
Το οικονομικό επιτελείο δίνει αγώνα δρόμου για να έχει έτοιμα τα στοιχεία που θα αναζητήσει η πολυπληθής ομάδα των ελεγκτών, που θα περάσει από όλα τα κρίσιμα υπουργεία, καθώς η έκθεσή της θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 9 δισ. ευρώ.
Με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να εκτιμάται πως περιορίζεται στο «ικανοποιητικό» ποσό των 18.508 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαΐου ή στο 8% του ΑΕΠ, που υπολογίζεται σε 231 δισ. ευρώ, και δεδομένης της φετινής ύφεσης του 4%, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα υποστεί την «ανάκριση» των ελεγκτών.
Τα δεδομένα που υπάρχουν, πάντως, μέχρι στιγμής δεν εμφανίζουν και την τέλεια εικόνα, καθώς τα έσοδα «αρνούνται» σταθερά να πάρουν την πάνω βόλτα. Στο πρώτο πεντάμηνο υπολείπονται 3,4% του ετήσιου στόχου 11,7% και υπάρχει η ανησυχία της κάλυψης των 25.065 εκατ. ευρώ τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με τη Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης, που συζητείται στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα. Ενθαρρυντικό είναι ότι οι δαπάνες κινούνται σε επίπεδα υπερδιπλάσια του ετήσιου στόχου και μειώνονται με ρυθμό 10,6% με ετήσιο στόχο 4,8%. Το «κρυφό μαξιλάρι» των 2 δισ. ευρώ, που έχει ήδη προβλεφθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αναμένεται να σώσει την κατάσταση στην περίπτωση τυχόν υστέρησης των εσόδων και υπέρβασης των δαπανών από Ταμεία και φορείς.
Ικανοποιητικά οι δαπάνες
«Οι δαπάνες κινούνται σε ικανοποιητικό βαθμό. Αν αυξηθούν λίγο τα έσοδα και παραμείνουν στα ίδια ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ΟΤΑ, ΑΕΙ και συγκοινωνιακοί φορείς, τότε θα είμαστε εντός του στόχου 8,1% του ελλείμματος», επισήμανε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών θέλοντας να περιγράψει τη σημερινή κατάσταση. Η τρόικα, πάντως, θα διαπιστώσει 6 πράγματα:
1 Σε σύνολο 23 ενεργειών, που υπάρχει δέσμευση για τα τέλη Ιουνίου, μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί οι 14 και βρίσκονται εν εξελίξει άλλες 9 - μεταξύ αυτών και το καυτό πακέτο του Ασφαλιστικού. Σε κάθε περίπτωση, τα πρόσθετα μέτρα του Μαΐου που αντιστοιχούν στο 2,5% του ΑΕΠ (συνολικά κοντά στο 9% μαζί με τα προηγούμενα του Μαρτίου που ήταν 5,5% του ΑΕΠ) πρέπει να αποδώσουν 5,8 δισ. ευρώ φέτος.
2Τον τρέχοντα μήνα πρέπει να εξευρεθούν 5,3 δισ. ευρώ έσοδα για να καλυφθούν τα 25.056 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου, όπως έχουν δεσμευτεί με τη δανειακή σύμβαση. Το ανησυχητικό είναι ότι δεν έχουν γίνει ακόμα οι κρίσεις των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, λόγω των καθυστερήσεων του σχετικού νόμου από το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και ότι δεν έχει προχωρήσει η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών (σ.σ. πιθανότατα τον επόμενο μήνα, το προεδρικό διάταγμα).
Αγκάθι τα έσοδα ΦΠΑ
3 Τα έσοδα και κυρίως ο ΦΠΑ αποτελούν το μεγάλο «αγκάθι» του προϋπολογισμού. Η τρόικα θα εστιάσει στο κατά πόσο εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχων με αυστηρές ποινές και διώξεις για τις βαριές φορολογικές παραβάσεις, αν προχωράει το πρόγραμμα διασφάλισης της είσπραξης των εσόδων από φορολογουμένους με τα μεγαλύτερα εισοδήματα, πώς κινείται ο μηχανισμός είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αν αναζητούνται οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που «κλέβουν» τον ΦΠΑ και γενικότερα οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
4 Στο στόχαστρο και οι μηνιαίοι προϋπολογισμοί των υπουργείων (σ.σ. ο μηνιαίος κύκλος επαφών μετατέθηκε για τον Ιούλιο) , στις ηγεσίες των οποίων θα δοθεί «οικονομική εξουσία» στους υπουργούς και θα αναλάβουν την «οικονομική ευθύνη» τα πολιτικά πρόσωπα (υπουργοί, γενικοί γραμματείς, διευθυντές υπουργείων, πρόεδροι Ταμείων, διοικητές ΔΕΚΟ) με το νομοσχέδιο δημοσιονομικής ευθύνης που κατατίθεται στη Βουλή μέχρι τα τέλη του μήνα και το οποίο χειρίζεται ο γενικός γραμματέας του ΓΛΚ Ηλίας Πεντάζος.
5 Οι κρατικές προμήθειες και τα οικονομικά μεγέθη των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των ΟΤΑ, των ΑΕΙ-ΤΕΙ και των συγκοινωνιακών φορέων μπαίνουν στο στόχαστρο των ελεγκτών. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ήδη συσταθεί ειδική ομάδα εφαρμογής του μνημονίου, η οποία αποστέλλει ερωτηματολόγια σε όλους τους φορείς υποχρεώνοντάς τους να κοινοποιούν στοιχεία εξέλιξης των οικονομικών μεγεθών τους από τον ερχόμενο μήνα, στον γενικό διευθυντή προϋπολογισμού.
6 Προβληματικοί συνεχίζουν να εμφανίζονται ο ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ) και ο ΟΑΕΔ, καθώς έχουν ξεπεράσει ελαφρώς το ποσοστό διάθεσης των πιστώσεών τους. Εκτιμάται δε ότι στο σύνολο του έτους θα εμφανίσουν υπέρβαση 300 και 350 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Εξέλιξη, που δεν φαίνεται να ανησυχεί τους επικεφαλής του ΓΛΚ, καθώς έχουν το «μαξιλάρι» των 2 δισ. ευρώ.
Το κλιμάκιο της τρόικας, που θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι τις 18 του μήνα, εκτός του υπουργείου Οικονομικών θα επισκεφθεί τα υπουργεία Εργασίας, Οικονομίας, Αμυνας, Υγείας, Υποδομών, καθώς και ασφαλιστικά ταμεία. Τώρα απλώς θα εξετάσει την πορεία των μέτρων. Η κύρια ελεγκτική επίσκεψη έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουλίου. Τον Αύγουστο θα συνταχθεί η έκθεση κι εφόσον είναι θετική θα εκταμιευθεί η δεύτερη δόση του δανείου. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ