Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

G20: Όχι σε παγκόσμιο φόρο στις τράπεζες

Οι ανεπτυγμένες χώρες της G20 θα δεσμευθούν στην τελική ανακοίνωση της συνόδου να μειώσουν στο μισό το δημοσιονομικό τους έλλειμμα ως το 2013



  Η Ομάδα των 20 (G20) αποφάσισε να επιτρέψει στις χώρες μέλη της που το επιθυμούν να επιβάλλουν φόρους στις τράπεζές τους, όμως απέρριψε τις εκκλήσεις για την επιβολή ενός παγκόσμιου φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, δήλωσαν την Κυριακή διπλωμάτες από το Τορόντο.

Οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ θέλουν οι τράπεζές τους να πληρώσουν για τα μεγάλα πακέτα στήριξης που τους προσφέρθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Όμως ο Καναδάς και κάποιες αναδυόμενες χώρες, ο τραπεζικός τομέας των οποίων επηρεάστηκε λιγότερο από την κρίση, αντιτίθενται στα αιτήματα για την επιβολή ενός φόρου σε όλες τις χώρες της G20, επειδή φοβούνται ότι θα βλάψει την οικονομία τους.


Οι ηγέτες της G20 σε δείπνο εργασίας το Σάββατο κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό συμφωνώντας ότι όσες χώρες το επιθυμούν μπορούν να επιβάλλουν φόρο στις τράπεζες, όμως οι χώρες που δεν το επιθυμούν δεν είναι αναγκασμένες να το κάνουν.


Αυτός ο συμβιβασμός ήταν "το περισσότερο που θα μπορούσαμε να επιτύχουμε εδώ", δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.


Οι ηγέτες ενέκριναν μία ανακοίνωση που αναφέρει ότι "ο χρηματοπιστωτικός τομέας πρέπει να συμβάλλει δίκαια και ουσιαστικά ώστε να πληρώσει για τα όποια βάρη σχετίζονται με κρατικές παρεμβάσεις (...) και αναγνωρίζει ότι υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία πολιτικών προσέγγισης προς αυτό το στόχο", δήλωσαν διπλωμάτες.

"Mαχαίρι" στα δημοσιονομικά ελλείμματα έως το 2013
Στο μεταξύ, σε σημαντικές περικοπές -κατά το ήμισυ- στο δημοσιονομικό τους έλλειμμα έως το 2013 πρόκειται να δεσμευθούν την Κυριακή οι ανεπτυγμένες χώρες της Ομάδας των 20 στην τελική ανακοίνωση.

Όπως επισήμανε στον Τύπο η γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου "(ο στόχος) θα αναφέρεται στην τελική ανακοίνωση (...) Για να είμαι ειλικρινής είναι περισσότερο απ' ό,τι περίμενα, επειδή είναι συγκεκριμένο και έγινε αποδεκτό από όλες τις βιομηχανικές χώρες. Νομίζω ότι αυτό είναι μία επιτυχία".


Στην έναρξη της
συνόδου της G20 οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ διαφώνησαν για το αν οι πλούσιες χώρες πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων ή να ενισχύσουν την οικονομική τους ανάπτυξη.

Σύμφωνα όμως με τη Μέρκελ στο δείπνο του Σαββάτου οι ηγέτες των χωρών της G20 δέχθηκαν τη συμβιβαστική πρόταση του Καναδά η οποία περιλαμβάνει το στόχο οι "ανεπτυγμένες οικονομίες" να μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα στο μισό ως το 2013.


Όπως δήλωσε
χαρακτηριστικά το Σάββατο ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ από το Τορόντο "η Ευρώπη και η Ιαπωνία δεν έχουν ακόμη υλοποιήσει μια πολιτική που θα επέτρεπε να σκεφτούμε ότι θα έχουν μία ανάπτυξη που θα υποκινείται από την εσωτερική ζήτηση».
Μήνυμα της G20 με παραλήπτη το Πεκίνο
Σημειώνεται επίσης ότι η G20 θα ζητήσει από τις "αναδυόμενες χώρες με πλεόνασμα" να "αυξήσουν την ευελιξία" της συναλλαγματικής τους ισοτιμίας, σύμφωνα με το σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου, ένα αντίτυπο της οποίας έχει στην κατοχή του το γαλλικό πρακτορείο.

"Οι αναδυόμενες οικονομίες με πλεόνασμα (εμπορικό και κεφαλαίου) θα προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις προσαρμοσμένες στις εθνικές συνθήκες για να: ενισχύσουν την κοινωνική προστασία, να αυξήσουν τις επενδύσεις στην υποδομή και να βελτιώσουν την ευελιξία της ισοτιμίας τους", αναφέρει το σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης.


Αυτή η απόφαση της G20 έρχεται μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της
Τράπεζας της Κίνας ότι έχει σκοπό να αφήσει το νόμισμά της να κινηθεί πιο ελαστικά σε σχέση με το δολάριο.

ΣΚΑΙ