Τρίτη 25 Μαΐου 2010

ΥΠΟΙΚΟΝ: Στο μικροσκόπιο οι «κατέχοντες» εφοριακοί


Προς εφοριακούς με ακίνητη περιουσία που δεν δικαιολογείται από το εισόδημά τους στρέφεται τώρα το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να παταχθεί η διαφθορά και να αυξηθεί η αποδοτικότητα στον δημόσιο τομέα.

Κατά τις μέχρι τώρα πληροφορίες, μετά από έλεγχο του υπουργείου στην ακίνητη περιουσία των υπαλλήλων του, βρέθηκαν περίπου 70 περιπτώσεις εφοριακών με ακίνητη περιουσία μέσης αντικειμενικής αξίας 1,23 εκατ. ευρώ, ενώ δηλώνουν μέσο εισόδημα 51.000 ευρώ.

Οι έρευνες πραγματοποιούνται μετά και από καταγγελίες πολιτών που αφορούν χρηματισμό, παράνομη οικονομική δραστηριότητα, παράνομο πλουτισμό και καταγγελίες για μεγάλο ύψος καταθέσεων, παραλείψεις ελέγχου παραστατικών επιχειρήσεων, ευνοϊκότερο υπολογισμό φόρων φυσικών ή νομικών προσώπων, παράνομη έκδοση φορολογικής ενημερότητας, πλαστά στοιχεία, κλπ.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε αντικατάσταση 20 εφόρων σε ΔΟΥ-κλειδιά που εμφάνισαν επιπλέον καθυστερήσεις στην απόδοση εσόδων, και με δεδομένο τα πενιχρά αποτελέσματα σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί για κάθε εφορία. Για τις θέσεις τους θα προκηρυχθεί διαγωνισμός με βάση τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου εσωτερικών.

Επίσης, μετακινούνται 70 υπάλληλοι σε όλη την Ελλάδα σε άλλες οικονομικές υπηρεσίες από αυτές που υπηρετούν. Συγκεκριμένα 42 άτομα μετακινούνται από ελεγκτικές υπηρεσίες σε εφορίες, και 25 από ΔΟΥ σε ελεγκτικές υπηρεσίες.

Το υπουργείο οικονομικών έχει ήδη δημιουργήσει τηλεφωνικό κέντρο καταγγελιών στον αριθμό 1517 για τους πολίτες που θέλουν να καταγγείλουν παράπτωμα δημοσίου λειτουργού.