Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

"Βουτιά" ευρώ πριν την κρίσιμη συνάντηση των Βρυξελλών

 
euro222222222
 
Νέα βουτιά τόσο στο ευρώ όσο και στο χρηματιστήριο προκαλούν οι φόβοι για μείωση της ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, λόγω της λήψης μέτρων για μείωση των ελλειμμάτων.
Το ευρώ σήμερα έφτασε σε νέο χαμηλό τετραετίας, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να πέφτει στο 1,225.
Κρίσιμες αναμένεται εξάλλου να είναι οι συναντήσεις των Ecofin και Eurogroup σήμερα και αύριο, στις οποίες αναμένεται να εγκριθούν οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. 
 
Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τις προτάσεις της Κομισιόν για πιο στενή επίβλεψη των εθνικών προϋπολογισμών και για αξιολόγησή τους πρώτα από το Συμβούλιο Υπουργών της Ένωσης πριν τεθούν για ψήφιση στα εθνικά κοινοβούλια.
 
Τα πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2010 και 2011, στο πρότυπο της Ελλάδας, θα παρουσιάσουν Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ αναμένεται η Ε.Ε. να παρουσιάσει λεπτομέρειες για τη λειτουργία και χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθεροποίησης της Ευρωζώνης.

Την Τρίτη το Ecofin αναμένεται να υιοθετήσει σχέδιο οδηγίας για τον έλεγχο δράσης των διεθνών κερδοσκοπικών κεφαλαίων που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση.

Χρηματιστήριο
Το αρνητικό κλίμα επηρεάσει και το χρηματιστήριο, το οποίο καταγράφει απώλειες άνω του 2%, με το γενικό δείκτη να διαπραγματεύεται κοντά στις 1.620 μονάδες, σε χαμηλά έτους. Σημαντικές απώλειες –που ξεπερνούν και το 4%- για τις τράπεζες.