Πέμπτη 20 Μαΐου 2010


«Αυτό είναι δηµοκρατία»   . Ο ρεπουµπλικανός Τζο Σέστακ κέρδισε 
τον υποψήφιο του Οµπάµα στην  Πενσιλβανία

Μήνυµα εναντίον του κατεστηµένου της Ουάσιγκτον έστειλαν χθες οι Αµερικανοί ψηφοφόροι σε προκριµατικές εκλογές δύο πολιτειών, καθώς επέλεξαν να στηρίξουν αντάρτες υποψηφίους που δεν είχαν την ευλογία των ηγεσιών των κοµµάτων - τόσο του Δηµοκρατικού όσο και του Ρεπουµπλικανικού.

Ούτε καν η υποστήριξη του Μπαράκ Οµπάµα προς τον επίσηµο υποψήφιο για το χρίσµα του Δηµοκρατικού Κόµµατος στην Πενσιλβάνια ήταν ικανή για να πείσει τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον επί 30 χρόνια γερουσιαστή Αρλεν Σπέκτερ, ο οποίος µόλις πέρσι είχε φύγει από το Ρεπουµπλικανικό Κόµµα. Νικητής αναδείχθηκε ο βουλευτής Τζο Σέστακ, ναύαρχος εν αποστρατεία, ο οποίος αψήφησε την ηγεσία των Δηµοκρατικών και υπέβαλε υποψηφιότητα. Η νίκη αυτή αποτέλεσε πλήγµα στο γόητρο του αµερικανού προέδρου, όµως τελικά ο Σέστακ µπορεί να έχει περισσότερες πιθανότητες για να κερδίσει την έδρα της πολιτείας στις ενδιάµεσες εκλογές για το Κογκρέσο τον Νοέµβριο.

Τea Ρarty
Ηττα όµως υπέστη και η ηγεσία των Ρεπουµπλικανών στις προκριµατικές εκλογές για το χρίσµα του κόµµατος στο Κεντάκι. Ο υποψήφιος που προτάθηκε από το κόµµα ηττήθηκε από τον αντάρτη Ραντ Πολ, σχετικά καινούργιο στην πολιτική ο οποίος είχε την υποστήριξη του Τea Ρarty, του συντηρητικού κινήµατος που υποστηρίζει ότι πρέπει να περιοριστούν τα έξοδα της οµοσπονδιακής κυβέρνησης και το κράτος να έχει λιγότερες εξουσίες.

Τουλάχιστον οι Δηµοκρατικοί κατήγαγαν νίκη στην Πενσιλβάνια, όπου έγιναν εκλογές για την πλήρωση της θέσης του βουλευτή της πολιτείας Τζον Μούρτα που πέθανε πρόσφατα. Μια ήττα σε αυτή την εργατική περιοχή στην οποία οι Δηµοκρατικοί κατέχουν την έδρα εδώ και 40 χρόνια θα αποτελούσε µεγάλο πλήγµα για τον Οµπάµα.

Αυξανόµενη πόλωση
Τα αποτελέσµατα των προκριµατικών και στις δύο πολιτείες δείχνουν την αυξανόµενη πόλωση στην αµερικανική κοινωνία, όπου πολιτικοί τόσο από τους Δηµοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουµπλικανούς εκδιώκονται από την κεντρική πολιτική σκηνή.

Αντικατοπτρίζουν επίσης την έντονη αντίθεση των ψηφοφόρων προς το κατεστηµένο της Ουάσιγκτον, κάτι που φαίνεται και σε πολλές δηµοσκοπήσεις: οι πολίτες πιστεύουν ότι οι πολιτικοί έχουν χάσει την επαφή τους µε τον λαό και το µόνο που σκέφτονται είναι πώς θα ξελασπώσουν τους πλούσιους τραπεζίτες ενώ οι Αµερικανοί της µεσαίας τάξης παλεύουν για να κρατήσουν τις δουλειές τους και τα σπίτια τους. Γι’ αυτό και στρέφονται προς εικονοκλάστες υποψηφίους που δεν έχουν τη στήριξη των πολιτικών ηγεσιών. «Αυτό είναι δηµοκρατία», φώναζε ο νικητής Σέστακ στους οπαδούς του. «Μία νίκη του λαού απέναντι στο κατεστηµένο, µια νίκη κατά της καθεστηκυίας τάξης, µια νίκη κατά της Ουάσιγκτον». Είναι πάντως µάλλον νωρίς να πει κανείς εάν αυτή η τάση θα διατηρηθεί σε όλες τις προκριµατικές αναµετρήσεις για το χρίσµα των κοµµάτων έως τις εκλογές του Νοεµβρίου, µε δεδοµένη την αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω της ανάκαµψης που ακολουθεί την χειρότερη ύφεση εδώ και δεκαετίες και ποσοστά ανεργίας που ξεπερνούν το 10%.


ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΓΚΑΛΟΠ
Οι πολίτες πιστεύουν ότι οι πολιτικοί σκέφτονται µόνο πώς θα ξελασπώσουν τους πλούσιους τραπεζίτες

Δεν του πάει ο ρόλος του... υποστηρικτή

Ο ΡΟΛΟΣ του βασικού υποστηρικτή των υποψηφίων βουλευτών και γερουσιαστών µάλλον δεν ταιριάζει πολύ στον Μπαράκ Οµπάµα. Στην Πενσιλβάνια ο Σπέκτερ έγινε ο τέταρτος Δηµοκρατικός τους τελευταίους επτά µήνες που έχασε έναν σηµαντικό αγώνα παρά την ενεργή στήριξη του αµερικανού προέδρου. Πληθαίνουν έτσι οι αµφιβολίες για την ικανότητα του Οµπάµα να βοηθήσει τους Δηµοκρατικούς υποψηφίους στις εκλογές του Νοεµβρίου. Και αυτό είναι πιθανό να επηρεάσει και τη νοµοθετική ατζέντα της κυβέρνησης εάν οι Δηµοκρατικοί νοµοθέτες αποφασίσουν ότι χρειάζεται να πάρουν αποστάσεις από τον Οµπάµα ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες να επανεκλεγούν έναντι των Ρεπουµπλικανών αντιπάλων τους.

Πλήγµα για τον αµερικανό πρόεδρο θεωρείται και η αποτυχία, αργά χθες, των Δηµοκρατικών να συγκεντρώσουν στη Γερουσία αρκετές ψήφους ώστε να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τη ριζική µεταρρύθµιση των χρηµατοπιστωτικών κανονισµών και να προχωρήσει το σχετικό νοµοσχέδιο προς ψήφιση.

http://www.tanea.gr