Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Βλαστοκύταρα θ’ αντικαταστήσουν μελλοντικά τις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς





Vlastokyttara2
Τις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς αναμένεται ν' αντικαταστήσουν οι εφαρμογές βλαστοκυττάρων. Ήδη, πριν ενάμιση μήνα στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης εφαρμόστηκαν σε άτομο που έπασχε από κερατόκωνο, βλαστοκύτταρα από τον λιπώδη ιστό του ιδίου του ασθενούς και η κατάστασή του σταθεροποιήθηκε. 


Ωστόσο, οι ασθενείς, που επιθυμούν να υποβληθούν σε αυτή τη θεραπεία, πρέπει να κάνουν υπομονή, γιατί η εφαρμογή βρίσκεται ακόμη σε προκλινικό στάδιο. Βλαστοκύτταρα χρησιμοποιήθηκαν και για τη θεραπεία ανεπούλωτων τραυμάτων στο μάτι, αλλά και βαρέων εγκαυμάτων στον επιπεφυκότα σε δύο ασθενείς πριν 3 και 2 μήνες, αντίστοιχα. Τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν και στις τρεις περιπτώσεις προέρχονται από τον λιπώδη ιστό των ιδίων των ασθενών και μάλιστα η επεξεργασία τους έγινε σε χρόνο μόλις 2 ωρών στο Εργαστήριο Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, και στη συνέχεια εμφυτεύτηκαν. 

"Η επεξεργασία βλαστοκυττάρων σε τόσο μικρό διάστημα είναι παγκόσμια πρωτιά", ανέφερε ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ιωάννης Παλλήκαρης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του 43ου Πανελλήνιου Οφθαλμολογικού Συνεδρίου, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Οι ασθενείς με τα ανεπούλωτα τραύματα στο μάτι και με τα εγκαύματα στον επιπεφυκότα θεραπεύτηκαν. Στον ασθενή που πάσχει από κερατόκωνο δημιουργήθηκαν, με λέιζερ, μικρά "τούνελ" στον κερατοειδή, εμφυτεύθηκαν τα βλαστοκύτταρα και η πάθηση σταθεροποιήθηκε.
Οι εξελίξεις και στις τρεις περιπτώσεις θα φανούν σε έξι μήνες. Όπως ανέφερε ο κ. Παλλήκαρης, τα άτομα με κερατόκωνο είναι υποψήφια για μεταμόσχευση κερατοειδούς και οι εφαρμογές βλαστοκυττάρων σε αυτές τις περιπτώσεις στοχεύουν μελλοντικά στην αποκατάσταση του κερατοειδούς με τα βλαστικά κύτταρα και στην αποφυγή της μεταμόσχευσης

Ένα μικροτσίπ "χαρίζει" φως στους τυφλούς

Το "φως" τους μπορούν να βρουν τα άτομα, που έχουν τυφλωθεί από μελαγχρωματική αμφιβληστοειδοπάθεια χάρη σε ένα μικροτσίπ, που θα εμφυτεύεται στο μάτι. Το μικροτσίπ αυτό συνδέεται με ηλεκτρόδια με το σκελετό γυαλιών, ο οποίος θα έχει ενσωματωμένη μικροκάμερα. Έτσι, ο τυφλός θα μπορεί να διακρίνει πρόσωπα. Σύμφωνα με τον καθηγητή οφθαλμολογίας στο ΑΠΘ, Παναγιώτη Οικονομίδη, η εφαρμογή αυτών των μικροτσίπ γίνεται σε άτομα στα οποία η μελαγχρωματική αμφιβληστοειδοπάθεια είναι σε αρχικό στάδιο, πραγματοποιείται σε ερευνητικό κέντρο της Γερμανίας και θα παρουσιαστεί στη διάρκεια του συνεδρίου.

Νέα φάρμακα για το οίδημα ωχράς κηλίδας
Αρχές του 2011 αναμένεται να κυκλοφορήσουν καινούργια φαρμακευτικά σκευάσματα με την ουσία δεξαμεθαζόνη, τα οποία γίνονται ενέσιμα στο μάτι και έχουν μακροχρόνια δράση στην αντιμετώπιση του οιδήματος της ωχράς κηλίδας.

"Στην περιοχή της ωχράς κηλίδας, κατά την εξέλιξη πολλαπλών παθήσεων, μπορεί να δημιουργηθεί οίδημα με συνέπεια τη μείωση της όρασης. Οι κυριότερες παθήσεις, που δημιουργούν οίδημα στην ωχρά είναι οι φλεβικές αποφράξεις του αμφιβληστροειδή, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, όπως και οι χρόνιες φλεγμονές στα μάτια.

Το οίδημα της ωχράς χαρακτηρίζεται από συγκέντρωση υγρού και πάχυνση των κυττάρων του αμφιβληστροειδή, με συνέπεια τις ανατομικές ανωμαλίες στην ωχρά. Να σημειωθεί ότι η θεραπεία του οιδήματος της ωχράς κηλίδας είναι συμπτωματική και στην υποτροπή της επαναλαμβάνεται η ένεση", ανέφερε στο πλαίσιο του 43ου Πανελλήνιου Οφθαλμολογικού Συνεδρίου ο καθηγητής Οφθαλμολογίας της πανεπιστημιακής κλινικής της Γενεύης, διευθυντής τμήματος αμφιβληστροειδή και εργαστηρίου Πειραματικής Οφθαλμολογίας, Κωνσταντίνος Πουρνάρας.

Η συχνότητα του οιδήματος της ωχράς κηλίδας στα άτομα με διαβήτη είναι περίπου 30%, ποσοστό όμως που αυξάνεται πάρα πολύ, έως και 80%, κατά την εξέλιξη και επιδείνωση του διαβήτη. Από αυτό προκύπτει ότι τα άτομα με διαβήτη πρέπει να ρυθμίζουν άριστα τον διαβήτη τους, όπως και τους άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως είναι η υπέρταση και τα λιπίδια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ