Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Μετωπική κυβέρνησης- συνδικάτων στην Ισπανία για τα εργασιακά





Ισπανία
Σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης με τα συνδικάτα, που αντιδρούν στην επιβολή των αυστηρών οικονομικών μέτρων βρίσκεται η κυβέρνηση Θαπατέρο στην Ισπανία, την στιγμή που οι προβλέψεις για την ανεργία αναθεωρούνται προς τα πάνω, με τάση αντίστροφη από αυτόν της ανάπτυξης.

"Γνωρίζω ότι τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά και είναι πιθανό η κυβέρνηση να χρειαστεί να μεταρρυθμίσει την αγορά εργασίας με βασιλικό διάταγμα". Χ. Α. Αλόνσο Συγκεκριμένα, τον προβληματισμό του για την πορεία των συνομιλιών με τα συνδικάτα εξέφρασε και ο ισπανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος δήλωσε πως οι συνομιλίες με τα συνδικάτα και τις επιχειρήσεις για τη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας στην Ισπανία δεν πάνε καλά, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις αλλαγές αυτές παρά την αντίθεση των συνδικάτων.


Αν τα συνδικάτα και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μια ομόφωνη εργατική μεταρρύθμιση ως την προθεσμία που έχουν για τα τέλη Μαΐου, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις αλλαγές της εργατικής νομοθεσίας παρά την αντίθεση των συνδικάτων, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των κυβερνώντων Σοσιαλιστών Χοσέ Αντόνιο Αλόνσο.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας της Ισπανίας, της Comisiones Obreras, δήλωσε κι αυτός από την πλευρά του ότι "τα πράγματα είναι δύσκολα, περίπλοκα".

Την ίδια στιγμή το ισπανικό υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2012 και το 2013 στο 2,5% και στο 2,7% αντίστοιχα, έναντι του 2,9% και του 3,1% που προέβλεπε προηγουμένως.

Αυτό, όμως που εντείνει την αβεβαιότητα των ισπανών είναι πρόβλεψή για το ποσοστό ανεργίας για το 2010 στο 19,4% από 19% που προέβλεπε προηγουμένως και σημείωσε ότι αναμένει ποσοστά ανεργίας 18,9%, 17,5% και 16,2% για τα τρία προσεχή έτη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ