Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Ανάληψη της προεδρίας της Ευρώπης από την ΠΓΔΜ



 
Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, διαδεχόμενη την Ελβετία στην προεδρία της Επιτροπής Υπουργών, ανακοίνωσε ο Οργανισμός στο Στρασβούργο.

Ο Αντόνιο Μιλόσοσκι, ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, παρουσίασε τις προτεραιότητες της χώρας του για τους επόμενους έξι μήνες, με ιδιαίτερη προσοχή, όπως τόνισε, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού της διαφορετικότητας.
Τόνισε την ανάγκη να ενσωματωθεί η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στις εθνικές νομοθεσίες και τις δικαστικές και τις διοικητικές πρακτικές.
Η Μισελίν Καλμί-Ρέι, η Eλβετίδα ομόλογός του, παρουσίασε τον απολογισμό της προεδρίας της Ελβετίας, που σημαδεύτηκε από μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Φεβρουάριο στο Ιντερλάκεν.
Η παράδοση-παραλαβή έγινε με την ευκαιρία συνόδου της Επιτροπής των Υπουργών των 47 κρατών μελών του Οργανισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Οι υπουργοί ή οι εκπρόσωποί τους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «για τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα». Ζήτησαν μάλιστα οι διαπραγματεύσεις για την προετοιμασία της ένταξης «να πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατό».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ