Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Νέες λίστες με φοροφυγάδες

Θα περιλαμβάνονται δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, αθλητές, καλλιτέχνες - Διασταυρώσεις στα εισοδήματα επαγγελματιών και στα περιουσιακά τους στοιχεία

Νέες λίστες με ονόματα ελεύθερων επαγγελματιών ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου, όπως λένε χαρακτηριστικά αρμόδια στελέχη, να μην «ξεφουσκώσει» η προσπάθεια για περιστολή της φοροδιαφυγής που ξεκίνησε με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων γιατρών οι οποίοι κατηγορούνται για φοροδιαφυγή.
 
Στις λίστες θα περιλαμβάνονται επαγγελματίες από τον χώρο των δικηγόρων, των μηχανικών, των συμβολαιογράφων, των αθλητών και των καλλιτεχνών. Επίσης τις επόμενες ημέρες αναμένεται να μπουν τα πρώτα λουκέτα περίπου σε 100 επιχειρήσεις που έχουν εντοπιστεί να φοροδιαφεύγουν συστηματικά.

Μια κατηγορία διασταυρώσεων που πρόκειται να αποδώσει τα μέγιστα, σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, είναι αυτή η οποία θα συνδυάσει στοιχεία από τα δηλωθέντα εισοδήματα των επαγγελματιών και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Ετσι τρία είναι τα έντυπα που θα χρησιμοποιηθούν στο πρόγραμμα των διασταυρώσεων για να εντοπιστούν φοροφυγάδες. Το βασικό έντυπο Ε1 που περιλαμβάνει τα συνολικά εισοδήματα και τις δαπάνες του φορολογούμενου, το έντυπο Ε3 που αφορά αμιγώς την επαγγελματική του δραστηριότητα και φυσικά το γνωστό έντυπο Ε9, που αφορά τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του ο φορολογούμενος. Τα στοιχεία αυτά θα ελέγχονται σε ετήσια βάση και όταν προκύπτουν διαφορές, θα προχωρεί ενδελεχείς έλεγχος.


Εξάλλου στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων, ενώ προθεσμία ως τις 30 Ιουνίου έχουν οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν τα έντυπα της Εφορίας ηλεκτρονικά. Εφέτος οι πολίτες που προτιμούν την ηλεκτρονική οδό (www.taxisnet.gr) για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Χαρακτηριστικό της εξέλιξης αυτής είναι ότι από τα στοιχεία από τη 2η παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων που απέστειλε χθες η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων προκύπτει ότι σε σύνολο 632.838 φορολογικών δηλώσεων οι 291.282 υπεβλήθησαν μέσω Διαδικτύου και οι 341.556 μέσω των εφοριών. 

Το γεγονός αυτό διευκολύνει σημαντικά την ταχύτητα με την οποία εκκαθαρίζονται οι φορολογικές δηλώσεις και ταυτόχρονα γίνεται πιο εύκολος ο τρόπος διασταύρωσης των στοιχείων που αναγράφονται σε αυτές. Παράλληλα οι πολίτες, επιλέγοντας την ηλεκτρονική υποβολή, έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν επιπλέον έκπτωση φόρου σε περίπτωση χρεωστικού υπολοίπου ως και 118 ευρώ. Επίσης προσφέρεται η ευχέρεια σε όσους χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική διαδικασία για την υποβολή της δήλωσής τους να μην υποβάλλουν δικαιολογητικά. Τα δικαιολογητικά αυτά θα τα κρατήσουν στο «συρτάρι» τους και θα τα προσκομίσουν όταν τους ζητηθούν από την Εφορία.

Λόγω του γεγονότος ότι οι ηλεκτρονικές δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν ως τα τέλη Ιουνίου, όσοι φορολογούμενοι έχουν χάσει την προθεσμία υποβολής μπορούν να επιλέξουν ακόμη και σήμερα την ηλεκτρονική οδό προκειμένου να μη χάσουν την αναγνώριση ορισμένων δαπανών που μειώνουν το εισόδημα ή τον φόρο. Στο σύστημα Τaxisnet μπορούν να εγγραφούν όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αριθμό φορολογικού μητρώου.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της εφετινής εκκαθάρισης, μέχρι στιγμής έχουν αποσταλεί 871.494 εκκαθαριστικά σημειώματα από τα οποία τα 658.676 (δηλαδή ποσοστό 75% επί του συνόλου) επέχουν θέση φορολογικής ενημερότητας. Συνολικά 191.444 φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο 1.667 ευρώ, ενώ 272.841 πολίτες θα έχουν επιστροφή φόρου κατά μέσον όρο 860 ευρώ.