Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Βαμμένο στο αίμα το κέντρο της Ταϋλάνδης



Οι διαδηλωτές βοηθούν τον Καναδό δημοσιογράφο που τραυματίστηκε
Τουλάχιστον 7 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 101 τραυματίστηκαν σήμερα στις συγκρούσεις μεταξύ των στρατιωτών και των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο κέντρο της Μπανγκόκ. 

Οι στρατιώτες έκαναν χρήση αληθινών πυρών και καπνογόνων κατά των διαδηλωτών που είναι συγκεντρωμένοι, ενώ εκείνοι απαντούσαν με αυτοσχέδιες βόμβες. «Ελπίζουμε η κατάσταση να ηρεμήσει τις επόμενες μέρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Πανιτάν Ουαταναγιαγκόρν. Την ώρα που έκανε αυτή τη δήλωση, όμως, το κέντρο της πρωτεύουσας βαφόταν με  αίμα. Ξένοι δημοσιογράφοι μετέδιδαν πως η περιοχή θυμίζει ζώνη πολέμου. Μάλιστα, οι αρχές έχουν διακόψει την παροχή νερού και ηλεκτρισμού στην περιοχή όπου έχουν εγκατασταθεί οι διαδηλωτές, για να τους αναγκάσουν να διαλυθούν και να εγκαταλείψουν το κέντρο της πόλης.

Ο νέος κύκλος βίας ακολουθεί την απόπειρα δολοφονίας του Κατίγια Σαβασντιπόλ, πρώην στρατηγού και συμβούλου των διαδηλωτών, ο οποίος δέχτηκε επίθεση την ώρα που έδινε συνέντευξη. Τώρα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Άλλοι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 92 τραυματίστηκαν από τη στιγμή που ξέσπασαν και πάλι σφοδρές ταραχές το βράδυ της Πέμπτης. Μεταξύ των τραυματιών είναι και τρεις δημοσιογράφοι. Καναδός δημοσιογράφος με έδρα την Μπανγκόκ, ο οποίος εργάζεται για το γαλλικό κανάλι, France 24, φέρει πολλά τραύματα αλλά η κατάστασή του, σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι σταθερή. Άλλοι δύο δημοσιογράφοι από την Ταϋλάνδη έχουν τραυματιστεί.

Το βασικό αίτημα των διαδηλωτών, που βρίσκονται στους δρόμους για περισσότερο από δύο μήνες, είναι να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Αμπισίτ Βετζατζίβα και να προκηρύξει εκλογές. Αν και πρότεινε να προχωρήσει σε εκλογές το Νοέμβριο, οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία κυρίως λόγω διαφωνιών για το ποιός θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων τον περασμένο μήνα.

Η χειρότερη πολιτική αναταραχή των τελευταίων δύο δεκαετιών στην Ταϋλάνδη έχει αφήσει τουλάχιστον 30 ανθρώπους νεκρούς,  και πάνω από 1.400 τραυματίες. Η ζημιά στην οικονομία της χώρας είναι ανυπολόγιστη.

http://www.tanea.gr/