Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Οι αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών


 
Ιωαννα Μανδρου

Με δεδομένα τα συνταγματικά όρια που δεν επιτρέπουν ουσιαστικές μεταβολές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, η κυβέρνηση προχωρεί σε άμεση τροποποίησή του. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», επεξεργαστεί διατάξεις με τις οποίες καταργούνται οι προκλητικές ρυθμίσεις για παραγραφή των αδικημάτων των πολιτικών προσώπων σε χρόνο ρεκόρ, που οδηγούν στην ατιμωρησία.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση θα ισχύει η παραγραφή που προβλέπεται και για τους απλούς πολίτες, ενώ θα προβλέπεται η ταχύτατη εκκαθάριση των υποθέσεων για να μην υπάρξουν φαινόμενα οιονεί πολιτικής ομηρίας. Επιπλέον προωθούνται ρυθμίσεις, που δίνουν τη δυνατότητα -για πρώτη φορά- να εμπλέκεται στις έρευνες κατά πολιτικού και η δικαιοσύνη στην κατεύθυνση να ανατίθενται με εντολή της Βουλής οι έρευνες σε εισαγγελέα.
Οι ρυθμίσεις αναμένεται να δοθούν σε διαβούλευση το αργότερο ώς το τέλος του μήνα, με στόχο να έχουν καταστεί νόμος του κράτος πριν από το καλοκαίρι. Παράλληλα με άλλες διατάξεις -περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή- προβλέπεται καθολικός έλεγχος για το πόθεν έσχες των πολιτικών, των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και των κρατικών αξιώματούχων που διαχειρίζονται ή διαχειρίστηκαν στο παρελθόν -καθ’ οιονδήποτε τρόπο- δημόσιο χρήμα. Βασικές είναι οι διατάξεις που προβλέπουν την άμεση δήμευση κάθε περιουσιακού στοιχείου που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί και την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα όποιου είναι μέτοχος σε off shore εταιρεία.

http://news.kathimerini.gr/