Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Νέο πακέτο λιτότητας στην Πορτογαλία


Νέα μέτρα λιτότητας ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, με στόχο να μειώσει ταχύτερα το δημόσιο έλλειμμα. «Το 2011 θα μειώσουμε το έλλειμμα στο 4,6%» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σώκρατες ύστερα από το υπουργικό συμβούλιο.

Ο ΦΠΑ θα αυξηθεί κατά μία μονάδα και θα φτάσει στο 21%, ο φόρος εισοδήματος από 1 ως 1,5% ενώ θα μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες και θα περικοπούν οι μισθοί του δημοσίου. Οι υπουργοί όπως και άλλοι, υψηλά αμοιβόμενοι κρατικοί υπάλληλοι, θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται μέχρι 5%. Επιπλέον φόροι θα επιβληθούν στα κέρδη που ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια δολάρια, στις μεγάλες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του 2011.

«Αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα για την στήριξη της οικονομίας μας και για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να ενισχύσουμε την αξιοπιστία μας στις διεθνείς αγορές», επισήμανε ο Σώκρατες. «Παράλληλα θα ενισχύσουν την άμυνα της Ευρώπης και της ευρωζώνης».

Ο προηγούμενος στόχος της κυβέρνησης προέβλεπε τη μείωση του ελλείμματος στο 5,1% όμως η ελληνική κρίση καθώς και οι φόβοι για εξάπλωσή της αναγκάζουν χώρες της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, να λάβουν πρόσθετα μέτρα.

Έτσι, σύμφωνα με τον Σώκρατες, το δημόσιο έλλειμμα δεν θα πρέπει να αυξηθεί πάνω από 7,3% το τρέχον έτος ενώ, πριν από μερικούς μήνες, στόχος ήταν το 8,3%.

Το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας-στο 76,6% του ΑΕΠ πέρυσι-προβλέπεται να φτάσει στο 86% το 2010.

http://www.tanea.gr