Η Κομισιόν επιβεβαίωσε όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για το περιεχόμενο της επιστολής της τρόικας προς την Αθήνα σχετικά με το Ασφαλιστικό, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται για νέα μέτρα αλλά για υποδείξεις που κινούνται στη βάση της συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε την Τρίτη ότι όσες ρυθμίσεις δεν περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, που αποτελεί νόμο του κράτους, δεν θα εφαρμοστούν, αφήνοντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο το νέο Ασφαλιστικό να τεθεί σε εφαρμογή από το 2015. Σε κάθε περίπτωση -όπως είπε ο υπουργός- η αναλογιστική μελέτη που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, θα αποδεικνύει ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα για τα Ταμεία. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συνεδριάζουν την Πέμπτη για να αποφασίσουν νέες κινητοποιήσεις κατά των αλλαγών στο Ασφαλιστικό και τα εργασιακά.
Έντονες πιέσεις για λήψη αυστηρών μέτρων
Εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού από το 2015, πλήρη σύνταξη στα 40 χρόνια εργασίας και μειώσεις στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ζητά η Τρόικα από την Ελλάδα , ενώ την Τετάρτη φθάνουν στην Αθήνα επιτηρητές της Κομισιόν.Παράλληλα, ανοίγει και το εργασιακό, με την Κομισιόν να επιμένει να προωθηθεί το αίτημα του ΣΕΒ για απελευθέρωση του ποσοστού των απολύσεων και δραστική μείωση της αποζημίωσης για απόλυση.
Για το εργασιακό, ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει καλέσει σε σύσκεψη τους κοινωνικούς εταίρους, την προσεχή Δευτέρα, ενώ την Τρίτη ενημέρωσε τους αρμόδιους φορείς για τις αλλαγές στον τομέα του φαρμάκου.
Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εργασίας γνωστοποίησε πως η Κομισιόν ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για επώδυνες αλλαγές, όπως εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού από το 2015, και όχι το 2018, πλήρη σύνταξη στα 40 χρόνια εργασίας και μείωση των ταμείων σε τρία, χωρίς εξαιρέσεις. Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να μην περάσουν οι αλλαγές αυτές, ιδίως για το "ψαλίδισμα" των συντάξεων.
Δηλώσεις Λοβέρδου μετά τη συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς για το φάρμακο
Δημοσιογράφος: Υπάρχει μια σύγχυση τελικά για το πότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα για το Ασφαλιστικό το 2015 ή το 2013; Υπάρχει σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν που λέει αυτά που περιγράφονται στην επιστολή είναι ρητώς και στο μνημόνιο δεν ζητάνε κάτι περισσότερο από αυτό που υπογράψανε στην χώρα μας.
Υπουργός Εργασίας: Επανειλημμένα έχω πει ότι υπάρχουν ανοιχτές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού. Ο αδιάψευστος μάρτυρας για την προσδοκώμενη επιτυχία κάθε πολιτικής, είναι οι αναλογιστικές μελέτες που στηρίζουνε τις προτάσεις μας. Τις αναλογιστικές αυτές μελέτες θα τις έχουμε έτοιμες την Παρασκευή. Κάθε επιχείρημα για την Α ή Β ρύθμιση έχει τη βάση του, τα επιχειρήματα υπέρ του εγχειρήματος βρίσκουν τη βάση του, όλη η συζήτηση γίνετε με κριτήριο τους αριθμούς που προκύπτουν από τις αναλογιστικές μελέτες. Άρα, λοιπόν, από την Παρασκευή και μετά, όταν θα μιλάμε με βάση τους αριθμούς που θα αποδεικνύουν την βιωσιμότητα του συστήματος, θα μπορούμε να έχουμε πάρα πολύ ευκολότερη συνεννόηση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από αυτό, μου δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσω όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι υπάρχουν θέματα τα οποία είναι ανοιχτά και πρέπει να κλείσουν και οι επόμενες μέρες είναι οι μέρες που για όλα αυτά τα πράγματα θα υπάρχουν συμφωνίες, βάσει, ξαναλέω, της αναλογιστικής μελέτης.
Δημοσιογράφος: Απογοητευμένος από τις απαντήσεις που πήρατε και από την συνάντηση που είχατε κυρίως από τους εκπροσώπους των βιομηχάνων του χώρου του φαρμάκου, των χονδρεμπόρων αλλά και από των φαρμακοποιών και με τον τρόπον των οποίων λειτουργούν.
Υπουργός Εργασίας: Προσπαθούμε ως υπουργείο και ως Κυβέρνηση να μειώσουμε τη δαπάνη στο χώρο του φαρμάκου, όχι στερώντας τους ασθενείς από τα φάρμακα τους, αλλά μειώνοντας τη σπάταλη, το όργιο συναλλαγής. Έχουμε κάνει κάποια πρώτα βήματα και χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα μέσα στους επόμενους μήνες. Η λύση που προτείναμε είναι να κάνουμε αυτήν την ανοιχτή σύσκεψη σήμερα, ούτως ώστε να ακουστούν προτάσεις, προτάσεις από τις οποίες θα προκύψει κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση στο συγκεκριμένο τομέα μέχρι το τέλος του 2010.
Η εισήγηση μας ήταν εισήγηση-έκκληση για να υπάρξουν συμφωνίες. Όλοι να μειώσουν το κέρδος τους, ούτως ώστε να εξυπηρετηθεί η πατρίδα, να εξυπηρετηθούν οι πολίτες της. Στο τέλος, κλείνοντας τη συζήτηση, είπα ότι δεν ακούστηκαν οι προτάσεις αυτές και όλοι συμφώνησαν ότι αυτές οι προτάσεις θα ακουστούν την επόμενη Δευτέρα όπου τα συναρμόδια υπουργεία θα συσκεφθούμε με αυτούς τους φορείς, για να δούμε τι ακριβώς θα πρέπει να γίνει τώρα, εδώ και τώρα, ούτως ώστε η Ελλάδα να πετύχει στους στόχους της. Μάλιστα οι ίδιοι οι φορείς πρότειναν, ότι η σύσκεψη αυτή δεν θα τελειώσει αν δεν βρεθεί η λύση που η Ελλάδα έχει ανάγκη. Ως υπουργείο πληρώνουμε πάρα πολλά, ως χώρα δεν έχουμε αυτά τα χρήματα για να πληρώσουμε για σπατάλες και για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, πρέπει όλοι να αναδιπλωθούν, πρέπει όλοι να καταλάβουν την κρισιμότητα των στιγμών, πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε στο ότι θα βάλει ο ένας τον εαυτό του λίγο πιο πίσω, προκειμένου να πάει μπροστά η Ελλάδα.
Ελπίζω ότι, μετά από αυτήν τη διαβεβαίωση όλων, λύσεις θα βρεθούν με συμπτώσεις πολιτικών από την συζήτηση ανάμεσα στα τρία υπουργεία και τους ενδιαφερόμενους φορείς. Πιστεύω λοιπόν ότι από την επόμενη Δευτέρα θα προκύψει κάτι καινούργιο, κάτι καλό, κάτι που έχουμε ανάγκη. Εμείς ως υπουργείο δεν θα σταματήσουμε καθόλου να προσπαθούμε και πιστεύουμε ότι τελικώς θα έχουμε αποτέλεσμα.
Δημοσιογράφος: Δεν μας είπατε αναφερθήκατε μέσα στο ότι το πρώτο τρίμηνο του 2010 αυξήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη, συγκεκριμένα υπάρχει αριθμός πόσο τις εκατό και σε σύγκριση πόσο με πέρυσι με το 2009;
Υπουργός Εργασίας: Βεβαίως υπάρχουν όλοι οι αριθμοί, από τον Ιανουάριο ξεκινήσαμε τη χρονιά πολύ άσχημα, το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, όμως, υπήρξε κάμψη αυτής της αύξησης περίπου στο 4% με 4,5%. Κάμψη της αύξησης επαναλαμβάνω. Εμάς, όμως, δεν μας αρκεί να υπάρχει κάμψη της αύξησης, εμείς απαιτούμαι, εμείς προσπαθούμε να υπάρχει απόλυτη μείωση, απόλυτη μείωση που θα φτάσει στα τέλη του 2010 το ένα δισεκατομμύριο εκατό εκατομμύρια ευρώ. Αντιλαμβάνεσθε ότι έχουμε δρόμο πολύ να διανύσουμε και μόνο 7 μήνες μπροστά μας. Άρα πρέπει να γίνει από όλους, επαναλαμβάνω, ότι περισσότερο ο καθένας μπορεί, για να πιάσουμε τους στόχους μας, να πιάσουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας για να μπορέσουμε να κάνουμε μια πολύ αξιοπρεπή παρουσία. Προσέξτε, ο Απρίλιος είχε ένα ενθαρρυντικό αποτέλεσμα, είχε το ενθαρρυντικό αποτέλεσμα της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης στο ΙΚΑ κατά 1,5%.
Αυτό σημαίνει ότι κάποιες από τις πολιτικές μας έπιασαν τόπο, και τώρα τον Ιούνιο, που θα έχουμε τα αποτελέσματα της υποκοστολόγισης του φαρμάκου - την οποία κοστολόγηση την έκανε το Υπουργείο Οικονομίας - και την έναρξη εφαρμογής της λίστας που ήταν το επόμενο στάδιο της κοστολόγησης, θα έχουμε μια ραγδαία μείωση της κατανάλωσης στα φάρμακα για να επιτύχουμε τελικά τους στόχους μας ως χώρα. Είναι πολλά πράγματα, λοιπόν, που γίνονται αυτήν τη στιγμή, είναι πολλά πράγματα που είναι να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες, δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε μιας μέρας καθυστέρησης, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε χρόνο.
Επίσης, αναφέρθηκε και στις αλλαγές που προωθούνται στις εργασιακές σχέσεις, καθώς έχει αποστείλει επιστολή σε συνδικάτα και εργοδότες για συνάντηση στις 31 Μαΐου.
Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μετά από διαβούλευση, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί στα μέσα Ιουνίου.
"Στο ζήτημα του ασφαλιστικού θα υλοποιηθούν όλες οι αλλαγές που περιγράφονται στο Μνημόνιο το οποίο υπέγραψαν η ελληνική κυβέρνηση με την Τρόικα", δήλωσε το μεσημέρι υψηλόβαθμος παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο.
Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις κατέθεσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Πεταλωτής για ασφαλιστικό και επιστολή Τρόικας
"Δεν συζητείται τίποτα, υπάρχουν συμφωνηθέντα τα οποία είναι τα μόνα που ισχύουν. Ότι είναι στο νομοσχέδιο και στο μνημόνιο είναι αυτά που συμφωνήθηκαν", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ερωτηθείς αν η κυβέρνηση συζητά κάποιες από τις προτάσεις για το ασφαλιστικό, που αναφέρονται στην επιστολή της τρόικας προς τον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο.
"Ο αρμόδιος υπουργός Α. Λοβέρδος που διαχειρίζεται το πολύ καυτό θέμα του ασφαλιστικού, είπε το αυτονόητο, ότι υπάρχει ένα μνημόνιο που έχει υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση και από την τρόικα", ανέφερε ο κ. Πεταλωτής ερωτηθείς με ποιο σκεπτικό ο υπουργός Εργασίας αποκάλυψε το περιεχόμενο της επιστολής της τρόικας (ΕΕ -ΕΚΤ - ΔΝΤ).
Σχετικά με το αν γνώριζε η κυβέρνηση κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων πριν την υπογραφή του μνημονίου, αυτά που ζητούνται σήμερα, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε ένα μνημόνιο, το οποίο η κυβέρνηση έχει υπογράψει με την τρόικα.
"Πιστεύουμε ότι στο τέλος δεν θα υπάρχουν άλλα ζητήματα γιατί υπάρχει αναλογιστική μελέτη που μιλάει με αριθμούς", είπε. "Η συμφωνία φαίνεται ποια είναι, από τη στιγμή που υπάρχουν υπογραφές κάτω από το μνημόνιο, όλα τα άλλα είναι αποκύημα της φαντασίας όσων τα διαδίδουν", σημείωσε ο εκπρόσωπος.
Ερωτηθείς για το χαρακτήρα της επιστολής, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι "είναι μια επιστολή που θέτει συγκεκριμένα ζητήματα, εμείς όμως λέμε ότι υπάρχει κείμενο που έχει συμφωνηθεί και ισχύει ό,τι έχει συμφωνηθεί".
Σε συμπληρωματική ερώτηση για το τι θα γίνει εάν δεν πεισθεί η τρόικα από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης "από τη στιγμή που ως ένα βαθμό έχει εκχωρηθεί μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας", ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εκχωρήσει καμία εξουσία και πως τα επιχειρήματά της είναι σαφή και περιλαμβάνονται στην αναλογιστική μελέτη.
Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα και πρόσθεσε "αυτό που λέμε είναι εγγύηση".
Σχετικά με δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη ότι από την πορεία των μέτρων θα εξαρτηθούν ο 13ος και 14ος μισθό στον ιδιωτικό τομέα, ο εκπρόσωπος είπε ότι "η πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας είναι φυσικά η αυτονόητη προϋπόθεση για να πάνε τα πράγματα όπως τα έχουμε δρομολογήσει" και ότι "το μεγάλο στοίχημά μας είναι η υλοποίηση του ΠΣΑ και ότι έχει συμπεριληφθεί σ' αυτό".
Η ΕΕ για την περί ασφαλιστικού επιστολή
Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε την Τρίτη την ύπαρξη επιστολής προς την Αθήνα για το ασφαλιστικό, στην οποία όπως τόνισε αναφέρονται κατά βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι τα όσα αναφέρονται στην επιστολή δεν περιέχουν κανένα νέο στοιχείο και σημείωσε ότι ανάλογες επιστολές εντάσσονται στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που έχουν οι κοινοτικές υπηρεσίες με τις ελληνικές αρχές, με στόχο την απόλυτη τήρηση του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί.
Αντιδράσεις κομμάτων
Το ΚΚΕ σχολιάζοντας την επιστολή της Τρόικας επισημαίνει: "Όσα η κυβέρνηση ισχυρίζεται περί πιέσεων, αποτελούν προσχήματα που μόνο οργή προκαλούν. Η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν συναποφασίσει αυτό το αντιασφαλιστικό έκτρωμα που αυξάνει δραστικά τα όρια συνταξιοδότησης και μειώνει τις συντάξεις. Στόχος τους είναι να γίνει ακόμα φθηνότερη η ήδη φθηνή εργατική δύναμη όπως απαιτούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες".
Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας ότι πιέζεται από την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. για να νομοθετήσει ακόμα πιο σκληρές αντιασφαλιστικές διατάξεις, τόνισε ότι η Τρόικα έχει ήδη εξασφαλίσει την έγκριση της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Βουλή επί του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε με την κυβέρνηση και στο οποίο αναφέρεται ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα φεύγει με σύνταξη πριν την ηλικία των 60 ετών και χωρίς να έχει συμπληρώσει 40 χρόνια εργασίας. Υπογραμμίζει επίσης, ότι "αυτό που κάνει η Τρόικα εκ του ασφαλούς είναι ότι παίζει το παιχνίδι της "γάτας με το ποντίκι" με την κυβέρνηση στη θέση του δεύτερου να την εκλιπαρεί μήπως πάρει "κάποια ψίχουλα" για επικοινωνιακούς λόγους, όχι με την ακύρωση αυτών των επαχθών για τους ασφαλισμένους ρυθμίσεων, αλλά απλά με τη χρονική μετάθεση εφαρμογής τους". Τέλος, ζητά από τους εργαζόμενους να συνεχίσουν και να εντείνουν τους αγώνες τους.
Σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος ανέφερε ότι οι πιστωτές ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη των δανείων τους, γι' αυτό και πρέπει να υπάρξει έξοδος από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης έκανε λόγο για προαποφασισμένα μέτρα που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις. Και οι δυο προανήγγειλαν νέες κινητοποιήσεις.
Συλλαλητήριο στις 5 Ιουνίου
Με ανακοίνωσ'η της η ΓΣΕΕ κάνει γνωστό ότι συγκαλείται την Πέμπτη στις 10 π.μ. η Ολομέλεια της Διοίκησής της στο αμφιθέατρο της Συνομοσπονδίας (Πατησίων 69, 4ος όροφος) με θέματα ημερήσιας διάταξης:
1) ΕΓΣΣΕ
2) Ασφαλιστικό
3) Εργασιακά
4) Προγραμματισμός Δράσης - Κινητοποιήσεις
1) ΕΓΣΣΕ
2) Ασφαλιστικό
3) Εργασιακά
4) Προγραμματισμός Δράσης - Κινητοποιήσεις
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:
"Η Ολομέλεια της Διοίκησης θα συζητήσει όλα τα παραπάνω σοβαρά και κρίσιμα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα και θα αποφασίσει το πρόγραμμα δράσης και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.
Για την ΕΓΣΣΕ κρίνεται αναγκαίο και απαραίτητο, ιδιαίτερα στις σημερινές ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες που τα εισοδήματα μειώνονται ενώ οι τιμές καλπάζουν, να υπογραφεί ικανοποιητική ΕΓΣΣΕ που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων και τις θέσεις εργασίας.
Οι προτάσεις και οι "απαιτήσεις" της Τρόικα που έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας είναι παντελώς απαράδεκτες και καταδικαστέες. Είναι βασισμένες στην ίδια αδιέξοδη λογική συρρίκνωσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των συνταξιούχων και των εργαζομένων χωρίς να εξασφαλίζουν βιώσιμη και αποτελεσματική προοπτική για το Ασφαλιστικό Σύστημα.
Στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και στα "θέματα" που ζητά συνάντηση και "διαπραγμάτευση" ο Υπουργός Εργασίας, απορρίπτονται στο σύνολο τους ως τα πλέον ακραία, αντεργατικά μέτρα για τα οποία δεν μπορεί να γίνει καμιά διαπραγμάτευση εκτός του ότι με αυτή την επιστολή παρεμβαίνει και καταργεί τον ίδιο τον θεσμό των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων.
Τέλος ανεξάρτητα από τις απεργιακές αποφάσεις που θα ληφθούν στην συνεδρίαση της Πέμπτης 27/5, αποφασίστηκε και θα πραγματοποιηθεί:
Πανεργατικό Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ το Σάββατο 5/6/2010 με συγκέντρωση στις 11π.μ στην Πλατεία Κλαυθμώνος για τα άδικα και σκληρά οικονομικά και ασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης.
Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα και τη δράση τους".
Για την ΕΓΣΣΕ κρίνεται αναγκαίο και απαραίτητο, ιδιαίτερα στις σημερινές ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες που τα εισοδήματα μειώνονται ενώ οι τιμές καλπάζουν, να υπογραφεί ικανοποιητική ΕΓΣΣΕ που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων και τις θέσεις εργασίας.
Οι προτάσεις και οι "απαιτήσεις" της Τρόικα που έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας είναι παντελώς απαράδεκτες και καταδικαστέες. Είναι βασισμένες στην ίδια αδιέξοδη λογική συρρίκνωσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των συνταξιούχων και των εργαζομένων χωρίς να εξασφαλίζουν βιώσιμη και αποτελεσματική προοπτική για το Ασφαλιστικό Σύστημα.
Στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και στα "θέματα" που ζητά συνάντηση και "διαπραγμάτευση" ο Υπουργός Εργασίας, απορρίπτονται στο σύνολο τους ως τα πλέον ακραία, αντεργατικά μέτρα για τα οποία δεν μπορεί να γίνει καμιά διαπραγμάτευση εκτός του ότι με αυτή την επιστολή παρεμβαίνει και καταργεί τον ίδιο τον θεσμό των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων.
Τέλος ανεξάρτητα από τις απεργιακές αποφάσεις που θα ληφθούν στην συνεδρίαση της Πέμπτης 27/5, αποφασίστηκε και θα πραγματοποιηθεί:
Πανεργατικό Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ το Σάββατο 5/6/2010 με συγκέντρωση στις 11π.μ στην Πλατεία Κλαυθμώνος για τα άδικα και σκληρά οικονομικά και ασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης.
Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα και τη δράση τους".
Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ/ΜΠΕ