Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Βουτιά 2,3% του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο

Ύφεση στην Ελλάδα – ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Ύφεση 0,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 2,3% σε ετήσια βάση εμφάνισε η ελληνική οικονομία το πρώτο τριμηνο του 2010, ενώ αντίστοιχα σε τροχιά ανάπτυξης επέστρεψε η Ευρωζώνη το ίδιο διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το ελληνικό ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2010 εμφάνισε μείωση κατά 0,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 το ΑΕΠ παρουσίασε μείωση κατά 2,3%.
Με βάση  τη σχετική ανακοίνωση, στη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης συνέβαλαν η πτώσητων επενδύσεων καθώς και η σημαντική μείωση της δημόσιας κατανάλωσης, ενώ αντίθετα θετική συμβολήστο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ είχε η βελτίωση που παρατηρήθηκε στο εμπορικό ισοζύγιο.
Στον αντίποδα, σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης επανήλθε η οικονομία της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στις δεκαέξι χώρες του ευρώ αναπτύχθηκε σε ποσοστό 0,2% στο πρώτο τρίμηνο, έναντι 0% στο τέταρτο τρίμηνο του 2009, ενώ σε ετήσια βάση το ΑΕΠ εμφανίστηκε ισχυρότερο κατά 0,5% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

http://www.tanea.gr